Franchise: a siker útja

A jól szervezett franchise képes a válságot is túlélni. Van olyan vállalkozás, amely a mai nehéz időkben is akár 15-20 új átvevőt képes vonzani egy-két év alatt, és van olyan rendszer, amelyhez már néhány millió forinttal is lehet csatlakozni, s a befektetés akár egy év alatt megtérülhet. Persze ahhoz, hogy ez a mi vállalkozásunk esetében is így legyen, érdemes alaposan tájékozódni!

A franchise-rendszerben működő vállalkozások túlélési rátája magasabb, mint a hagyományos modellt követő cégeké, s számuk a mai stagnáló gazdaságban is dinamikusan nő, olyannyira, hogy jóval több franchise-hálózat működik nálunk, mint Németországban vagy Ausztriában. Magyarországon az emberek szeretik a brandeket, az ismert üzleteket, valószínűleg ez az oka annak, hogy az ilyen hazai hálózatok száma meghaladja az európai átlagot.

Kép: pixabay

Magyarországon ma 350 hálózat vallja magát franchise-nak, az átvevők pedig úgy 20 ezren lehetnek. Nem véletlen a megoldás népszerűsége. A Magyar Franchise Szövetség elnöke, Mandel Katalin könyvében ismertetett előnyök önmagukért beszélnek. Ugyanis egy már bizonyítottan működő koncepció átvételével csökkenthetjük a vállalkozás indításának kockázatát, s egy már bevezetett márkanevet használhatunk anélkül, hogy annak felépítésére magunknak kellene áldoznunk, ráadásul a központi marketingre is számíthatunk. Emellett a rendszer gazdájától segítséget kaphatunk az üzlet beindításához, s egy nagyobb hálózat részeként kedvezőbb beszerzési feltételekben bízhatunk, s az innováció,.

Igaz, a mérleg másik serpenyőjében ott van az is, hogy mindezekért különböző – gyakran nem csekély összegű – díjakat kell fizetni, a szabályokat pedig szigorúan be kell tartani, míg a hálózat más tagjainak esetleg nem megfelelő működése kihat ránk is. Ami az innovációt illeti, franchise-tagként a termékfejlesztés is folyamatosan biztosított, de előfordulhat, hogy az nem kellően tempóban zajlik.

A sikeres vállalkozások példáján fölbuzdulva könnyen láthatjuk mindenre jó megoldásnak a franchise-t, de azért mindenképpen mérlegelni kell, hogy a modellből eredő előnyök egyensúlyban vannak-e a költségeivel.

Az alapos tájékozódást, a helyes döntést és választást segíti a BKIK és a Piac & Profit Jó üzlet a franchise című közös rendezvénye, amelyen a résztvevők minden felmerülő kérdésükre választ kaphatnak. A Magyar Franchise Szövetség szakmai támogatását élvező konferencia 2013. április 25-én lesz a BKIK székházában, Budapesten a Krisztina körút 99. szám alatt.

Az esemény részletes programja és a regisztráció itt elérhető!

Csábító modell, de nem mindenkinek mentőöv
A franchise szó hallatán a legtöbb vállalkozó előtt a népszerű péksütemények vagy az országszerte gombamód szaporodó gyorsétterem-láncok példája lebeg. Csábító vállalkozási modell lehet sok kisvállalat számára, hiszen látszólag kockázatmentes. A siker mégsem száz százalék. Könnyen tekinthetünk egyfajta mentőövként a franchise-ra, ám a belépőnek is komoly kockázatokkal járhat a csatlakozás a nem lebecsülendő előnyök mellett.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo