Fontos határidő közeleg a pénztárgépcserében

Elektronikusan is rendelhetnek pénztárgépet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldaláról azok, akik eddig még nem tették meg. Fontos is, mivel a megrendelések visszaigazolását november 25-ig be kell szerezni. Eközben két újabb pénztárgépet helyeztek forgalomba, egynek pedig visszavonták az engedélyét.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyors, egyszerű és biztonságos lehetőséget kínál a NAV azok számára, akiknek még mindig nincs visszaigazolt megrendelésük érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre.

Elméletileg már minden átállásra kötelezett vállalkozásnak meg kellett rendelnie az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet, és ezt a NAV folyamatosan ellenőrzi. Vannak azonban olyan üzletek, cégek, amelyek nem megfelelő gépet rendeltek vagy egyszerűen elmulasztották a megrendelést. Számukra gyors segítséget jelent, hogy a NAV honlapjáról is elérhető magyarorszag.hu portálon megtalálják azt a felületet, amelyen garantáltan megfelelő pénztárgépet rendelhetnek. A megrendelési felület az ügyfélkapus bejelentkezést követően ezen a linken érhető el, a NAV által elmagyarázott elérési útvonala az alábbi pdf kiterjesztésű fájlban tekinthető meg.

Rendeletekkel gyorsítja a kasszacserét Varga
Három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter a pénztárgépcsere gyorsítása érdekében. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás csak részben új, az átállási határidők sem módosultak.
Igazolás nélkül érvénytelen

Annak, aki már rendelkezik 2013. november 16. előtt megkötött szerződéssel (megrendeléssel), két dolgot feltétlenül ellenőriznie kell. Egyrészt, hogy a megrendelés, szerződés érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik-e, másrészt, hogy a megrendelést, illetve a szerződést a forgalmazó visszaigazolta-e.

Ha a megrendelést, illetve a szerződést még nem igazolták vissza, és a pénztárgépet nem közvetlenül a forgalmazótól rendelte a megrendelő, kérnie kell a pénztárgép eladójától egy olyan, igazolást, amely arról szól, hogy a szerződést, megrendelést továbbította a forgalmazóhoz. Ezen a dokumentumon a forgalmazó visszaigazolásának is szerepelnie kell. Ezt az igazolást az eladónak 2013. november 25-ig kell kiadnia. Ha valaki a pénztárgépet közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, úgy a forgalmazónak kell a szerződést, megrendelést visszaigazolni szintén legkésőbb 2013. november 25-ig.

Fontos, hogy a két feltételnek együttesen kell teljesülnie, tehát nem elég, hogy a megrendelés visszaigazolták, szükséges az is, hogy az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozzon. Természetesen továbbra is szükséges feltétel, hogy az adózó üzembe helyezési kóddal rendelkezzen, amelyet a PTGREG adatlap kitöltésével igényelhetett a NAV-tól.

Minden gépről tud a NAV

Mivel az adatokat a forgalmazóknak kötelező továbbítaniuk a NAV-hoz, minden megrendelés nyomon követhető. A forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal rendelkezik arról, hogy mely adózók nem rendeltek még a jogszabályi előírásoknak megfelelő pénztárgépet. A NAV ellenőrizni és szigorúan szankcionálni fogja azon adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket.

Egy tiltás, két engedély

Biztossá vált, hogy nem rendelhetnek SAM4S NR-270 típusú online kasszát a kereskedők, miután a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) jogerősen is visszavonta a forgalmazási engedélyt. A döntés több tízezer kereskedőt érint, akik most azzal szembesülnek, hogy a már leadott megrendelésük nem érvényes. Erre jelenthet megoldást, hogy mostantól a NAV oldalán is lehet pénztárgépet rendelni: az ügyfél csak azokat a kasszákat láthatja, amelyek rendelkeznek az MKEH forgalmazási engedélyével

Közben az engedélyezett kasszák listája ma újabb két készülékkel bővült. Az egyik kassza az A020-as sorszámú Inspur 320FECR az LA Pénztárgép Kft.-től, a másik pedig a FEMA Cas Bt. magyar fejlesztésű Komondor KMC-5 online pénztárgép A021-es sorszámmal. Utóbbi az első magyar tervezésű és építésű online pénztárgép. Mindkét típus forgalmazási engedélye november 30-án lesz jogerős.

Vagy-vagy

Vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végén az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint, mivel a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani. Az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan megkezdődtek, de még messze nem zárultak le – írta korábban a szövetség. A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végén. Az NGM üzletbezárási fenyegetése pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság elöli menekülés miatt – írja az onlinekassza.hu

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo