Figyeljünk oda, amikor utazási irodát választunk

A nem kellő szakértelemmel megszervezett utazás vagy a nem hozzáértő közreműködő kiválasztása kellemetlen meglepetéseket okozhat, így mindenképpen figyeljünk arra, hogy bejegyzett utazási irodával kössünk szerződést – tette közzé a Biztosítási Szemle a Magyar Utazási Irodák Szövetsége felhívását.

Könnyűnek tűnik az interneten keresztül repülőjegyet foglalni, szállásra előfoglalást adni, mivel a világ bármely pontján néhány kattintással elérhetők a lehetőségek. Azonban abban a pillanatban, ahogy a helyszínre utazáskor probléma merül fel, máris kiderül, hogy szakértelem híján megannyi buktatót rejthet magában az utazás.

Kép:Fotolia

Gyakran előfordul például, hogy csak a helyszínen derül ki, hogy az ismeretlen eredetű honlapon megadott információk nem, vagy csak részben felelnek meg a valóságnak. A szállodai szobáról készült fotók ügyes beállítással, speciális optikák alkalmazásával készültek, a szoba mérete, felszereltsége nem egyezik a korábban megadottakkal, vagy ami még rosszabb, a helyszínen kiderül, hogy nincs is foglalásunk a telt házas szállodában.

A MUISZ szerint érdemes szakértői segítséget igénybe venni a családi nyaralás megszervezésekor, az irodákban a tájékoztatás és a teljes ügyintézés magyarul zajlik, az utazási szakemberek minden kérdésünkre türelemmel megadják a választ. Az esetleg mégis bekövetkező hibás teljesítés vagy panasz esetén pedig van kihez fordulni.

Az utazási iroda kiválasztása esetén mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy az adott vállalkozás rendelkezik a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiadott bejegyzési számmal. Az engedélyezett utazási vállalkozások listáját megtalálhatjuk ugyanitt, a hivatal által vezetett nyilvános nyilvántartásban, amely tartalmazza az utazásszervezők és az utazásközvetítők listáját.

Utasbiztosítás: érdemes elolvasni az új tájékoztatókat
Az utazási szezon közeledtével megélénkült az utasbiztosítások iránti érdeklődés is. Egy uniós irányelvnek köszönhetően az ügyfelek eligazodását a széles választékban már egységes, könnyen érthető, piktogramokkal ellátott terméktájékoztatók is segítik, függetlenül attól, hogy utazási irodában vagy online csatornákon tájékozódnak – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Jellemzően több szervezet és oktatási intézmény, vagy magánember, illetve vállalkozás vág bele jogosulatlanul az utazások szervezésébe, az esetek jelentős részében iskolai vagy tanulmányi kirándulásnak álcázva az utat. Akinek nincs utazásszervezői engedélye, annak általában tapasztalatai, helyismerete és baj esetén segítséget jelentő anyagi fedezete sincs, ezért a kirándulás hibás teljesítésekor általában nincs kihez fordulni, akkor sem, ha jogos panaszról van szó.

Legtöbb esetben semmilyen számlát vagy pénzügyi elismervényt nem adnak az ügyfélnek. Tudatos fogyasztóként azonban nagyon fontos, hogy kellőképpen mérlegeljük, hogy az utazásokra szánt pénzünket kikre bízzuk, és milyen minőségű szolgáltatásokra költjük.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo