Jó honlapot szeretne? Ezt gondolja át!

Miről beszélgessünk a fejlesztővel, amikor honlapot tervezünk? Mit jelent egy site kitalálásakor a tudatos tervezés? Hogyan alakítsunk ki egy oldalt úgy, hogy később csak a fejlesztésre szánt összeget fordítsuk rá, ne kelljen újratervezni az egészet?

A céges honlapok megtervezésére sok cég a kelleténél jóval kevesebb időt szán. A legtöbben azt gondolják, elég, ha kitalálják, és két mondatban elmondják a fejlesztőnek, hogy mit szeretnének. Nem érdemes azonban itt megállni. Annak érdekében, hogy valóban jól működő, felhasználóbarát, az igényeinket hosszú távon szolgáló honlapunk legyen, érdemes több időt szánni erre a szakaszra. (Az sem mindegy persze, hogy ki lesz a megbízott fejlesztő. Van pár kérdés, amit mindenképpen tegyünk fel, mielőtt szerződnénk!)

A cégek sokszor alapvető kérdéseket nem gondolnak át, mert fel sem merül bennük, hogy egy site struktúrájának kialakításához mi mindent kell tudnia a fejlesztőnek. Az sem ritka, hogy számos, a fejlesztők által feltett kérdésre nincs válaszuk, pedig néha ezeknek a tisztázása nem csak a honlap, de az üzletfejlesztés szempontjából is lényeges lehet. Az is gyakran előfordul, hogy a megbízó az első találkozó alkalmával még nincs tisztában azzal, mit szeretne pontosan vagy éppen menet közben jut eszébe a tulajdonosoknak, hogy valamin egy „kicsit” alakítana. A kicsi nem egyszer a teljes site újratervezését jelenti.

Kép:Pixabay

A mikro- és kis vállalkozások esetében azért is fontos a tudatos, átgondolt tervezés, mert általában kevés pénzből szeretnének egy viszonylag sokfunkciós oldalt. Megoldható, de okosan kell csinálni. Ha ugyanis időközben derül ki egy olyan funkció, ami fontos, de a lefejlesztett keretekbe nem illeszthető, az sokba kerülhet. Épp olyan ez, mintha felépítenénk egy házat, és amikor kész, eszünkbe jutna, hogy a második és harmadik emelet közé kellene még egy szint.

Ne csak magunkkal foglalkozzunk!
Sajnos egyáltalán nem csak magunkkal, a cégünkkel kell foglalkozni ahhoz, hogy sikeres honlapot hozzunk létre. Figyelni kell a szöveg és képek megfelelő arányára, meg kell felelnünk a keresőoptimalizálás (SEO) legfontosabb szempontjainak, de az is hiba, ha mindent ennek rendelünk alá. És persze az sem mindegy, hogy hogy fogalmazzuk meg a megjelenő szövegeket. Itt adunk tanácsokat!
Grafikai: mit szeretnénk látni a honlapon most? És mit később?

Amikor elképzeljük, milyen honlapot szeretnénk, nem egyszer azt gondoljuk, ha valami esetleg változik, akkor itt-ott „kicsit” módosítjuk. Fejlesztési szempontból azonban ez nem ilyen egyszerű. Egy site tervezésekor gyakorlatilag minden pixelnek jelentősége van. Tehát ha egy cég azzal számol, hogy egyes elemek megváltozhatnak, le- vagy éppen felkerülhetnek az oldalra, akkor ezt érdemes még a tervezés időszakában megbeszélni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy később a megbízó csalódott lesz amiatt, hogy az elképzelései szerint nem módosítható az oldal grafikája, vagy ha igen, az sokba kerülhet neki.

A specifikáció nem szitokszó

Fontos lépésről-lépésre végig menni az elképzelt oldal funkcióin, hogy kiderüljenek azok a logikai bukfencek vagy éppen beépítendő lehetőségek, amelyek később ellehetetlenítik vagy éppen sokkal könnyebbé teszik az életünket. A specifikáció elkészítésekor az ügyfelek gyakran fel sem mérik, mekkora jelentősége van annak, hogy összeszedjék, átbeszéljék, végiggondolják, hogy mit szeretnének, mi fog történni, milyen hosszú távú terveik vannak. Sokan ugyanis azt gondolják, ha például fél év múlva 2 nyelvű oldalt szeretnének, akkor majd szólnak a fejlesztőnek, hogy az legyen 2 nyelvű és ez egyszerűen megoldható – úgy is, hogy ezzel a tervezés időszakában nem kalkuláltak.

Minden kötelező elem megvan?
Vannak bizonyos dolgok, amiben nem érdemes egyedieskedni, sokkal inkább az a lényeg, hogy a honlap áttekinthető és értelmezhető legyen. Szakértőnk segít, hogy mik azok a kötelező elemek, amiket ne felejtsünk el!
Az sem ritka, hogy egy cégnél idővel kiderül, hogy a site-on gyűjtött (például megrendelésekhez) kapcsolódó adatokból a korábbitól eltérő adatsorokat szeretnének lekérni. Az asztal egyik oldaláról egy pofonegyszerűnek tűnik, hiszen „csak egy adat kellene még bele”, de fejlesztési szempontból a fogalmak egyszerűsége vagy bonyolultsága egész másképp nézhet ki. Mindezt megelőzhetjük azzal, ha a fejlesztővel együtt átbeszéljük, mi most az oldal funkciója, mivel szeretnénk a felhasználóinkat szolgálni, milyen adatokra van szükségünk és ez miként változhat a jövőben.

Változások márpedig lesznek

Bármennyire tudatosak és felkészültek vagyunk, mindig akad olyan ötlet vagy szükséges módosítás, amire senki sem gondolt. Ne lepődjünk meg nagyon, ha az oldal élesítése utáni hónapokban még néhány ponton változtatnunk kell. Célszerű erről már a tervezés időszakában egyeztetni a fejlesztőkkel és anyagilag is felkészíteni magunkat arra, hogy az élet bizonyos ötleteket biztosan felülír majd. Cserébe viszont a folyamat végén olyan site-ot kapunk, ami mind a felhasználók számára, mind számunkra vonzó, olyan (vagy esetleg jobb), mint amilyennek elképzeltük és nem mellesleg a cégünk fejlődéséhez, fejlesztéséhez is tud igazodni – amennyiben ilyen igény vagy célkitűzés is volt.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo