Ezért jó munkaadónak lenni Angliában

Rugalmas jogszabályok, adókedvezmények, egyszerűsített munkáltatói regisztráció – íme 3 ok, amiért érdemes Angliában munkaadóvá válni. Szabó Éva, az EVLAteam okleveles könyvelője beszélt a részletekről a Piac&Profit Brit-Magyar Üzleti Fórumán.

1. Rugalmas munkahelyi környezet

Ugyanolyan könnyű felvenni és elbocsátani a munkaerőt, nem szükséges indokolni. Nem lehet viszont kirúgni senkit azért, mert gyermeket vár vagy nem felvenni amiatt, mert abban a korban van, amikor már a gyermekvállalás gondolata megfogant.

2. Heti 48 óránál is többet dolgozhat nekünk a munkavállaló

Amennyiben a munkavállaló 48 óránál többet szeretne dolgozni, erről írásban értesítenie kell a munkaadót. Ez az írásos értesítés igazolja a munkaadó számára azt, hogy a munkavállaló beleegyezését adta. A heti 48 órán túli munkavégzés kapcsán hozott döntését a munkavállaló megváltoztathatja, azonban erről a munkaadót legkevesebb 7 nappal korábban értesítenie kell. Ez az értesítési kötelezettség akár maximum 3 hónapos is lehet, ha a munkaadó és a munkavállaló korábban ebben megállapodott. Ha a munkavállaló heti 48 óránál többet dolgozik, és úgy dönt, hogy ezt a továbbiakban nem folytatja, fizetése valószínűleg csökkenni fog.

Mennyi adót kell fizetni Angliában egy cég után?
Mikor kell az áfaregisztrációt elvégezni? Hány százalék az általános áfakulcs? Mennyi a társasági adó? Avagy mennyit kell kell adóznunk, ha Angliában alapítunk céget? Minderről Szabó Éva, az EVLATeam okleves könyvelője beszélt a Piac és Profit Brit-Magyar Üzleti Fórumán.
3. Nem számít bele a munkaidőbe az ebédszünet

Egy órára jutó munkaerőköltség 6-7 font, ami a nyugat-európai országokhoz képest a legolcsóbb. Csak a munkáltató által jóváhagyott idő számít munkaidőnek. Hasonlóképp nem számít munkaidőnek a munkahelyre való bejáráshoz szükséges utazással eltöltött idő (kivéve, ha az utazásra a munkavégzés miatt, például egy megbeszélés kapcsán van szükség) Továbbá az ebédszünet sem tekinthető munkaidőnek, kivéve, ha azt le kell dolgozni.

4. Megúszhatjuk a munkáltatói regisztrációt

Csak akkor kell regisztrálni munkáltatóként, ha az alkalmazottnak volt már angol jövedelme az adóévben, illetve a havi fizetése meghaladja a 481 fontot. A munkáltatói regisztráció átfutási ideje maximum 10-14 nap.

5. Tb-kedvezmény jár a munkáltatóknak

A munkáltatói tb mindössze  bruttó béren felül a havi £663 feletti rész 13.8 százaléka, 2014. április 6-tól, mely szerint a munkáltatói TB első £2000 részét nem kell befizetni.

6.  A cég tulajdonos igazgatói beosztásban kézhez kapja jövedelme 99 százalékát

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a fizetése 10 ezer font és a maximum osztalékot kapja, összesen mondjuk 30 ezer fontot, akkor adót egyáltalán nem kell fizetnie, csak 245 fontnyi  társadalombiztosítási járulékot, így 29900 font körüli összeg marad a zsebében.

7. Tízezer fontig nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

Amennyiben az ügyvezető alkalmazott saját cégében és fizetése óránként 7 font, akkor évente 14.560 fontot keres, de csak 4560 font után adózik 20 százalékot, vagyis éves szinten 912 fontot és ugyanerre a fizetésre fizet 792 fontnyi tb-járulékot, így nála marad nettó 12,155 font.

8. Nincsenek  forgalomhoz kötött helyi adók

Helyi adót üzlethelyiségek után kell fizetni a helyi önkormányzatnak, Business Rate a neve. Mértéke az ingatlan értékétől függ, de kisvállalkozások kedvezményt kérhetnek rá.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo