hirdetés

Ezért jó munkaadónak lenni Angliában

Rugalmas jogszabályok, adókedvezmények, egyszerűsített munkáltatói regisztráció – íme 3 ok, amiért érdemes Angliában munkaadóvá válni. Szabó Éva, az EVLAteam okleveles könyvelője beszélt a részletekről a Piac&Profit Brit-Magyar Üzleti Fórumán.
hirdetés

1. Rugalmas munkahelyi környezet

Ugyanolyan könnyű felvenni és elbocsátani a munkaerőt, nem szükséges indokolni. Nem lehet viszont kirúgni senkit azért, mert gyermeket vár vagy nem felvenni amiatt, mert abban a korban van, amikor már a gyermekvállalás gondolata megfogant.

2. Heti 48 óránál is többet dolgozhat nekünk a munkavállaló

Amennyiben a munkavállaló 48 óránál többet szeretne dolgozni, erről írásban értesítenie kell a munkaadót. Ez az írásos értesítés igazolja a munkaadó számára azt, hogy a munkavállaló beleegyezését adta. A heti 48 órán túli munkavégzés kapcsán hozott döntését a munkavállaló megváltoztathatja, azonban erről a munkaadót legkevesebb 7 nappal korábban értesítenie kell. Ez az értesítési kötelezettség akár maximum 3 hónapos is lehet, ha a munkaadó és a munkavállaló korábban ebben megállapodott. Ha a munkavállaló heti 48 óránál többet dolgozik, és úgy dönt, hogy ezt a továbbiakban nem folytatja, fizetése valószínűleg csökkenni fog.

Mennyi adót kell fizetni Angliában egy cég után?
Mikor kell az áfaregisztrációt elvégezni? Hány százalék az általános áfakulcs? Mennyi a társasági adó? Avagy mennyit kell kell adóznunk, ha Angliában alapítunk céget? Minderről Szabó Éva, az EVLATeam okleves könyvelője beszélt a Piac és Profit Brit-Magyar Üzleti Fórumán.
3. Nem számít bele a munkaidőbe az ebédszünet

Egy órára jutó munkaerőköltség 6-7 font, ami a nyugat-európai országokhoz képest a legolcsóbb. Csak a munkáltató által jóváhagyott idő számít munkaidőnek. Hasonlóképp nem számít munkaidőnek a munkahelyre való bejáráshoz szükséges utazással eltöltött idő (kivéve, ha az utazásra a munkavégzés miatt, például egy megbeszélés kapcsán van szükség) Továbbá az ebédszünet sem tekinthető munkaidőnek, kivéve, ha azt le kell dolgozni.

4. Megúszhatjuk a munkáltatói regisztrációt

Csak akkor kell regisztrálni munkáltatóként, ha az alkalmazottnak volt már angol jövedelme az adóévben, illetve a havi fizetése meghaladja a 481 fontot. A munkáltatói regisztráció átfutási ideje maximum 10-14 nap.

5. Tb-kedvezmény jár a munkáltatóknak

A munkáltatói tb mindössze  bruttó béren felül a havi £663 feletti rész 13.8 százaléka, 2014. április 6-tól, mely szerint a munkáltatói TB első £2000 részét nem kell befizetni.

6.  A cég tulajdonos igazgatói beosztásban kézhez kapja jövedelme 99 százalékát

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a fizetése 10 ezer font és a maximum osztalékot kapja, összesen mondjuk 30 ezer fontot, akkor adót egyáltalán nem kell fizetnie, csak 245 fontnyi  társadalombiztosítási járulékot, így 29900 font körüli összeg marad a zsebében.

7. Tízezer fontig nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

Amennyiben az ügyvezető alkalmazott saját cégében és fizetése óránként 7 font, akkor évente 14.560 fontot keres, de csak 4560 font után adózik 20 százalékot, vagyis éves szinten 912 fontot és ugyanerre a fizetésre fizet 792 fontnyi tb-járulékot, így nála marad nettó 12,155 font.

8. Nincsenek  forgalomhoz kötött helyi adók

Helyi adót üzlethelyiségek után kell fizetni a helyi önkormányzatnak, Business Rate a neve. Mértéke az ingatlan értékétől függ, de kisvállalkozások kedvezményt kérhetnek rá.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo