hirdetés

Ezekre a készségekre lesz szükség a jövő munkahelyén

Nyakunkon a robotika, a személyre szabás és a 3D-s nyomtatás által előállt 4. ipari forradalom. Gyökeresen átalakul a munkaerőpiac, új követelmények jönnek, más képességekre lesz szükség. Némi ízelítő ahhoz, hogyan piacképesnek maradni munkavállalóként a jövőben.
hirdetés

A davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) a szakemberek 16 kulcsfontosságú képességet azonosítottak, amelyek elengedhetetlenek a boldoguláshoz a közeljövő munkaerőpiacán. Ebből 12 közösségi és érzelmi képesség, s mint ilyen, a közösségi és érzelmi tanulás (social and emotional learning, SEL) része. Ezek a készségek a spektrumon az alapvető készségeken -mint például írástudás, számtani ismeretek- túl helyezkednek el. Ezt a új képesség-palettát hívják "puha készségeknek" (soft).

Kép: Pixabay

Mivel az iskolai tanulmányaikat most megkezdő nebulók fele(!) olyan munkakörökben fog dolgozni, melyek még nem léteznek, az alkalmazkodókészség az egyik legfontosabb képességgé válik, mert a piacok, iparágak, termelési folyamatok olyan gyorsan és radikálisan alakulnak át.

Alapvető készségek

Amiket mindennapi feladatokhoz használunk.

1. Írástudás 2. Számolni tudás 3. Tudományos alapismeretek 4. Infokommunikációs technológiai alapképességek 5. Pénzügyi alapismeretek 6. Kulturális és polgári alapismeretek

Kompetenciák

Egy nap 2036-ban
Húsz éven belül életünket alapvetően átalakítja majd a technológiai fejlődés: hogy milyen alaposan, azt csak akkor értjük meg, ha belepillantunk a húsz évvel későbbi jövőbe. Huber Krisztián, az Okos Jövő Innovációs Klaszter társelnökének segítségével belepillantunk a jósgömbbe.

Amiket komplex kihívások megoldásánál alkalmazunk.

7. Kritikai gondolkodás, problémamegoldás 8. Kreativitás 9. (Interperszonális) kommunikáció 10. Együttműködés

Jellembéli kvalitások, karakterkvalitások

Amiket a változó környezethez való boldogulásra használunk.

11. Kíváncsiság 12. Kezdeményezőkészség 13. Határozottság, kitartás, állhatatosság 14. Alkalmazkodókészség 15. Vezetőkészség 16. Társadalmi és kulturális tudatosság

Amerikai kutatásokból az derült ki, hogy 1980 óta csökkentek azon munkakörökben a foglalkoztatottság és a kereslet, melyek elvégzéséhez minimális mértékben szükségesek SEL-készségek. A SEL-tehetségeket mozgósító pályákra viszont nőtt az igény.

Már fiatal korban megtanítható

A SEL már az iskolában elsajátítható, amit főleg az együttműködést ösztönző csoportmunkák, párbeszédek, egyéni korrepetálás, önreflexió, problémamegoldó feladatok, a projekt-centrikus megközelítés és a kritikai gondolkodás bátorítása hívhatnak elő a diákokból.

Az iskolai oktatáson kívüli hobbik, sportolás, zenetanulás, természetjáró közösségekben való részvétel, táborozás mind-mind fejlesztik az embert az SEL terén.

A modern technológiák is hasznosak lehetnek az egyre keresettebb készségek megalapozásában: a videojátékok, illetve a virtuális valóság játékai, melyek részben szerepjátékok, részben stratégiai játékok, erősítik a fiatalokban a problémamegoldó készségeket és a komplex rendszerekben való gondolkodást.

Be sem fogunk járni a jövő munkahelyére
A munkavállalók több mint 50 százaléka arra számít, hogy öt éven belül már okos irodában fog dolgozni, minden második dolgozó szerint a technológia további fejlődése a közeli jövőben szükségtelenné teszi majd a személyes találkozókat. Az Y generáció tagjainak 82 százaléka az alapján is dönt leendő munkahelye kiválasztásáról, hogy milyenek a munkavégzés feltételei.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo