hirdetés

Ezeket a cégeket keresik a befektetők!

Továbbra is az IT- és a telekommunikáció-, médiaszektorok uralták a vállalati felvásárlások és fúziók piacát 2013 első félévében Magyarországon. Az ügyletek többségét belföldi társaságok bonyolították le, a külföldi befektetők közül az amerikaiak és a németek voltak többségben – derül ki az EY legfrissebb M&A Barométeréből.
hirdetés

Az IT és a telekommunikációs cégek a célkeresztben – Kép: SXC

„Az EY mostani és korábbi felmérései is azt mutatják, hogy Magyarországon egyre nagyobb szerepet játszik az IT- technológiai és telekommunikációs szektor a vállalati felvásárlások és fúziók piacán. Középtávon kedvez a piacnak, hogy hazánkban egyre intenzívebb a startup ökoszisztéma, melynek eredményeképpen már pár év alatt piacra kerülhetnek nagyobb tőkebevonásra alkalmas technológiai vállalatok, és a befektetői környezet is egyre támogatóbb. A felvásárláson vagy fúzión gondolkodó cégeknek azonban továbbra is tudatosan kell készülniük egy-egy ilyen tranzakcióra, a siker érdekében külső szakértőket is érdemes bevonni a folyamatba” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.

A nyilvánosan elérhető adatok alapján a tranzakciók száma ugyan emelkedett Magyarországon 2013. június végéig, értékük azonban összességében csökkent a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. 2013 első félévében összesen 42 lezárt ügyletet hoztak nyilvánosságra a felek, amely több mint 10 százalékos növekedést jelent 2012 első hat hónapjához képest. A magyarországi tranzakciós piac becsült mérete hozzávetőlegesen 54 milliárd forint volt, ami mintegy 40 százalékos visszaesés a tavalyi év első hat hónapjához képest – mutat rá az EY félévente elkészített M&A Barométere.

Okosan is ki lehet szállni a mókuskerékből
A vállalkozás nemcsak a havi jövedelmet biztosíthatja, hanem tőkeértéke is van, amely – ha megfelelő vevőt talál – akár a nyugdíjas éveit is biztosíthatja a cégvezetőnek. Sokan azonban túl későn kapnak észbe, és azt sem tudják, mihez kezdjenek, amikor értékesíteni akarják vállalkozásukat.
A piac többségét, mintegy 60 százalékát a belföldi tranzakciók uralták az első félévben, míg a Magyarországra irányuló befektetések körülbelül 38 százalékot képviseltek. A legtöbb külföldi befektető az Egyesült Államokból, Németországból és Olaszországból érkezett. A külföldre irányuló magyar tranzakciók a teljes tranzakciószám mintegy 2 százalékát jelentették, a piacot pedig a stratégiai befektetők uralták – derül ki az EY felméréséből.

Iparági szempontból az IT-technológia, valamint a telekommunikáció-, médiaszektorok voltak a legnépszerűbbek a vállalati tranzakciós piacon. A tranzakciók harmadát ezekben az iparágakban hajtották végre, míg a lista harmadik helyén a pénzügyi szektor végzett.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo