A saját laboratóriumokkal, szakember-hálózattal rendelkező alapítvány vizsgálata azt tükrözte, hogy a minőség, nem pedig az ár határozza meg a tejcsokoládék rangsorát.
Az első helyen a „Die gute Schokolade”, azaz 'a jó csoki” elnevezésű termék végzett, amely kitűnő minősége mellett az ár/érték arányban is kiemelkedő, mivel 10 deka csak 1 euróba kerül. A 2.-4. helyre közismert márkák kerültek: Maribou, a Merci és a Milka tejcsokija.
Meglepetésre a legrosszabb eredményt a legdrágább tejcsokoládé, a Godiva terméke kapta, amelynek 10 dekája 7 euróba kerül. Az
ok: a gyártmány erősen nikkel-tartalmú. Ez ugyan nem veszélyes az egészségre, de a tényező mindenképpen megfontolandó. Hibának számított az is,l hogy a Godiva nem tüntette fel pontosan a termék összetételének adatait.
Az utóbbi hiányosság következtében értékelték le a Lindt csokiját is. Míg ugyanis a csomagoláson vaníliavirág látható, a termék előállításánál csak a vanillin nevű ízesítőt használják.
Egyébként az elbírálásnál a szakemberek megkülönböztették a „tejcsokoládé”, illetve a „teljes tejcsokoládé” elnevezésű gyártmányokat. Az előbbieknek ugyanis legalább 25 százalék kakaót és legalább 14 százalék tejet kell tartalmazniuk, az utóbbiaknak legkevesebb 30 százalék kakaót és 18 százalék tejet. Ebben a vonatkozásban mindenesetre valamennyik vizsgált csokoládé megfelelt az előírásoknak
(Forrás: Stiftung Warentest)