hirdetés

Erről ismerjük fel a munkamániás dolgozót

Bár elsőre könnyen összetéveszthetőnek tűnik, de jelentős különbség van a munkamániás és a jó munkaerő között. Az előbbi jól teljesítő, fenntartható módon dolgozik, motivált, míg az utóbbiról ez nem mondható el egyáltalán. Íme néhány ismérv, hogy miről ismerjük fel, ha egyik dolgozónk munkamániás és mire ügyeljünk foglalkoztatásakor.
hirdetés

Kép:sxc

A munkamániások számára az élet és a munka közti egyensúly megteremtésének nincs sok értelme, hiszen mindig akad újabb és újabb feladat, amit el akarnak végezni és nem is szeretnék, hogy ez másképp legyen. Ezt, különösen fiatal munkavállalók esetében ki is szokták használni a lelketlen munkaadók, ami nem egy esetben túlhajszoltsághoz és kiégéshez vezet. De honnan ismerhető fel a munkamánia?

1. Sokat dolgozik pihenés nélkül

A munkamániások azért dolgoznak elsősorban, hogy elfoglaltnak tűnjenek és helyzetük ne legyen bizonytalan. Ezért akkor is kitalálnak valami munkát, ha éppen nem bízzák meg őket semmivel. Nincsenek tisztában saját értékeikkel és úgy gondolják, hogy értékük és pillanatnyi elfoglaltságuk összefügg egymással. Nem, vagy alig pihennek, ezért nagyobb terhelés hatására könnyen összeomlanak.

2. Teljesítménykényszer

Aki munkamániás, sosem tudja, mikor mi az elég. Mindig többet akar, mint amennyit teljesíteni képes és mindenből a maximumra törekszik, de nincs tisztában azzal, hogy mi kell a sikerhez.

3. Nem tud fontossági sorrendet felállítani

A munkamániás soha nem áll le. Dolgozik, hajtja a mókuskereket, de csekély eredménnyel. Nem priorizálja a munkáját, mert nem tudja megítélni, hogy mi fontos és mi nem az, ennél fogva minden fontos a számára.

Boldog munkamániások: mire van szükségük?
A rosszul felállított korlátok túlterheltséghez vagy összeomláshoz vezetnek, a jó korlátok a szinergiák kihasználásával törekszik a teljesség felé. De hogyan is néz ki az elmélet a gyakorlatban és milyen határokra is van szükségünk?
4. Szüksége van az állandó megerősítésre

Állandó külső megerősítésre szorul, a vezetőjétől, az ügyfelektől, a kollégáktól, és éppen ezért folyamatos félelemben dolgozik. Várják és igénylik a külső megerősítéseket, az éves vagy évközi értékeléseket, hogy megtudják, milyen jól dolgoznak.

5. Folyamatos versengés

A munkamániás hagyja, hogy emailek, nem tervezett ügyek befolyásolják a napjait, mennyiségi outputra és a jövedelmére összpontosít. Az összehasonlítás iránti igényük olyan mérőszámok használatára inspirálja őket, amelyek nem feltétlenül jól jellemzik az erőfeszítéseiket.

6. Megfelelési kényszer

A munkamániás önzetlennek tűnik, de valójában megfelelési kényszer hajtja, többet ad, mint amije van, könnyen lemerül. Ezt a viselkedést hajtja a szolgálatra való igényük, de az hogy fontosak és „hősök” legyenek, önellentmondásokhoz vezethet.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo