Érdekli Szerbia a magyar cégeket

Kiemelt érdeklődés mellett rendezett magyar-szerb üzleti fórumot a Magyar Nemzeti Kereskedőház. A 150 magyar kis- és középvállalkozás vezetőjének részvételével zajló eseményen főleg az élelmiszeripari és a mezőgazdasági exportlehetőségek feltárására helyezték a hangsúlyt. A fórumra 50 fős szerb delegáció érkezett Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök vezetésével. A találkozón a hazai kis- és középvállalkozások megismerkedhettek a szerbiai üzleti lehetőségekkel, a két ország cégei közötti szorosabb együttműködés érdekében pedig már előkészítés alatt áll a szerbiai magyar kereskedőház megnyitása.

Kép:Flickr

Szerbia az Európai Unióhoz való csatlakozás előtti időszakban jelentős gazdasági fejlődésen megy keresztül. Az MNKH a közeljövőben megvalósuló infrastrukturális, közlekedési, logisztikai, egészségügyi, városfejlesztési, hulladékgazdálkodási, energetikai és agrártechnológia fejlesztésekben már sikeres magyar vállalkozások szerbiai szerepvállalását kívánja elősegíteni.

A Szerbiába irányuló magyar export tekintetében kiemelt ágazat az élelmiszeripar és az agrárium. Emellett sikeres együttműködések alakíthatók ki a közlekedés, az infrastruktúrafejlesztés, a gyógyszeripar és az autóipar területén is. Jelenleg több mint 400 szerb-magyar vegyesvállalat működik, amelyek száma a szerbiai magyar kereskedőház megnyitását követően tovább növekedhet.

A magyar-szerb külkereskedelmi mérleg 2014-ben 870 millió eurós magyar többletet mutatott, amely több mint 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest a KSH adatai szerint. A magyar kivitel struktúrája viszonylag korszerű: annak jelentős, 39%-os arányát képviselik az ásványi termékek, közel 21%-át a vegyipari és műanyagipari termékek, 18%-át adják a gépek, szállítóeszközök és járművek. Magyarország továbbra is Szerbia ötödik legnagyobb exportpartnere.

Miért mennénk messze?
Az 550.000 négyzetkilométeres Balkán mindig is a nagyhatalmak érdeklődésének középpontjában állt, elég csak a görögökre, rómaiakra vagy épp az Ottomán Birodalomra gondolni. Most Magyarország vállalkozásainak fókuszába kéne kerülnie, hiszen (Ukrajnával együtt) rengeteg lehetőséget tartogat.
Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke beszédében arra biztatta a magyar vállalkozókat, hogy Szerbiát válasszák üzleti úti célnak. „A Nyugat-Balkánon sehol nem találnak olyan országot, ahol több lehetőséget és támogatást biztosítanak Önöknek, mint Szerbiában. Akadálymentes utat biztosítunk a magyar vállalkozók számára.” - érvelt a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: "Szerbia és Magyarország hatékony együttműködésének egyik feltétele a stabilitás, mely mindkét oldalról adott, még a jelenlegi magyar határőrizet tényállasa sem távolíthatja el a két országot egymástól." Magyarország miniszterelnöke arra kért minden vállalkozót, ha Szerbiába látogatnak, keressenek szerb partnereket, mert ez az egyik alapja a hosszú távú, békés együttműködésnek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház nyugat-balkáni országokkal foglalkozó szakértői 2014 júniusában kezdték meg külpiaci tevékenységüket Szerbiában. A szolgáltatásuk iránti igény annyira megnövekedett a vajdasági magyar vállalkozók és a szerbiai üzletemberek körében, hogy indokolttá vált egy magyar kereskedőház megnyitása Belgrádban. Ennek előkészületei jelenleg is folynak.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo