Ennyivel olcsóbb a felhő a cégeknek

Évente átlagosan 72 ezer forinttal lehet alacsonyabb az egy főre jutó informatikai költsége egy olyan cégnek, amely az adatait „felhőben”, vagyis külső adatközpontban tárolja. Egy 80 főt foglalkoztató cég nagyságrendileg évi 6 millió forintot takaríthat meg a felhőalapú szolgáltatások révén, ennek ellenére a bérlők túlnyomó többsége még mindig a saját üzemeltetésű szerverszobákhoz ragaszkodik az irodapiacon.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Évente átlagosan 72 ezer forintot spórolhatnak meg az egy főre jutó IT-költségeiken azok a cégek, amelyek saját üzemeltetésű szerverszobák helyett adataikat külső adatközpontban, valamilyen felhőalapú szolgáltatás igénybevételével tárolják – állítja az Eston International Zrt. friss irodapiaci elemzésére hivatkozva. Az ingatlantanácsadó cég – a Rendszerinformatika Zrt. segítségével végzett – számításai szerint, amíg egy cég egy főre jutó átlagos havi informatikai költsége a hagyományos szerverszobás adattárolás esetén 20-22 ezer forint, addig ez a felhőalapú szolgáltatások igénybevételével csak 14-16 ezer forint.

„A saját szerverszobák üzemeltetése nagyon költséges, nem csupán szerverekre, szerverszekrényre van szükség, de például a szünetmentes tápellátást, valamint a klimatizációt is biztosítani kell, nem is beszélve a szervereket felügyelő informatikusok alkalmazásának költségeiről” – mutat rá a költségelemekre Salamon Adorján, az Eston International Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzáteszi: sokan nem is tudják, milyen „költséglavina” zúdul rájuk a hagyományos adattárolással, akiknek pedig tudomásuk van róla, azok általában nem tartják elég biztonságosnak a felhőkben való adattárolást. Holott a felhőalapú szolgáltatások egyik legfontosabb előnye az alacsony költségek mellett éppen a biztonság.
Mint az elemzésből kiderül, az irodapiacon jelenleg főként a kis, 20-25 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégek, valamint a nagyobb 60-80 főnél több munkatárssal dolgozó cégek választják a felhőalapú adattárolást. Az előbbiek esetében nem ritka, hogy – például szakmai titkok, bizalmas adatok hiányában – nyitott, publikus felhőket használnak, az utóbbiak viszont minden esetben csak privát felhőkben tárolják az adataikat; a nagyobb cégek fontos motivációja a költségszemponton túl az is, hogy az adataik tökéletes biztonságban legyenek.
Így írja át az üzleti informatikát a felhő
A cloud a számítástechnika jövője, ebben minden szakember egyetért. Azonban még mindig sok olyan zavaros vélemény jelenik meg a cloud-alapú modelleket a „helyszíni” üzleti alkalmazásokkal szembeállító elemzésekben, ahol a „helyszíni” szoftverelérési opciót egy haldokló technológiai modellnek, a cloud technológiát pedig a fejlődés legfontosabb húzóágazatának tartják.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo