Eltűnt közel 2 ezer vállalkozás – hol fog tetőzni a cégtörlési hullám?

A kényszertörlések újraindítása cégtörlési hullámot indított Magyarországon, amely magas cégalapítási értékekkel párosulva rekordközeli cégfluktuációt okoz.

Közel 2 ezer hazai társas vállalkozást töröltek szeptemberben, ami az elmúlt 12 hónap legmagasabb megszűnési értéke. Az Opten adatai szerint a megszűnések magas száma nem olyan meglepő a kényszertörlési eljárások nyári újraindítása után, ami viszont izgalmas, hogy a cégtörlési hullám milyen magas szinten fog tetőzni.

Az szinte bizonyos, hogy a mostani törlési számok csak a hullám elejét jelentik. Szeptemberben pontosan 1963 társas vállalkozás szűnt meg, ami még a COVID előtti időszak átlagos szintjét sem éri el, csak az elmúlt 12 hónap tükrében számít magasnak.

4-5 ezer céget is törölhetnek a következő időszakban 

A kényszertörlési eljárások szüneteltetésének következtében mintegy 15-20 ezer társas vállalkozás törlése maradt el, amelynek jelentős része a következő hónapokban fog véglegesen kikerülni a hazai cégbázisból.

Nem kizárt október-november környékére havi 4-5 ezer cég törlése se, és a tetőzés több hónapon keresztül is fennmaradhat. Ezt támasztja alá, hogy az induló kényszertörlési eljárások száma rendkívül meredeken emelkedik. 2021 szeptemberében már 2206 induló kényszertörlési eljárás került közzétételre, és a trend további emelkedést valószínűsít. A most induló eljárások az év utolsó negyedévében fognak cégtörlésként realizálódni, ezzel duzzasztva tovább a cégtörlési hullámot.

A kényszertörlési eljárások mellett az újonnan induló felszámolási eljárások száma is felfele mozdult az ősz hónapjában. Szeptemberben 420 felszámolási eljárás indult, amely messze meghaladja a nyári hónapok értékeit. Összességében nézve azonban a felszámolási eljárások száma még nem számít magasnak, ennél jóval magasabb értékeket láthattunk az elmúlt években.

A felszámolási eljárások viszonylag rendezett értéke azért azt jelzi, hogy a koronavírus járvány különböző hullámai után még azért nem kerültek tömegesen bajba a vállalkozások, legalábbis nem hagytak hátra tömegesen tartozásokat. Természetesen a felszámolási érték lehetne alacsonyabb egy egészségesebb cég-struktúrában, de az elmúlt 15-20 év adatait is figyelembe véve, hazai környezetben ez a havi felszámolási arány normálisnak tekinthető.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett a végrehajtások is felfele emelkedtek. Szeptember hónapban több mint 5 ezer társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami meghaladja az elmúlt egy év átlagát, és közelít a 2020-as átlagos havi végrehajtási értékekhez.  A végrehajtási érték tehát egyelőre nem számít veszélyesen magasnak, és várhatóan az év hátra levő részében sem fog már a korábbi évek tendenciájától jelentősen eltérni.

3 ezer új cég egy hónap alatt 

A cégtörlésekkel párhuzamosan az újonnan induló vállalkozások száma is emelkedett szeptemberben. Egy hónap alatt 3090 új társas vállalkozás került bejegyzésre, ami az idei évben átlagosnak számít, de felette van a 2013-2020 közötti időszak értékeinek.

A magas cégalapítási értékek és a magas cégtörlési értékek együttesen rekordmagas cégfluktuációt eredményeznek, azaz a vállalkozások cserélődési sebessége nagyon magas, a társaságok átlagos alapításkori várható élettartama pedig csökken. Természetesen az átlagos várható élettartam csökkenés nem jelenti azt, hogy ne indulnának napjainkban is hosszú távon sikeres vállalkozások, de sokan gyorsan kihullanak a gazdasági keringésből.

Az Opten elemzése szerint a nagyobb iparágakat tekintve igen erős a fluktuáció az építőiparban, a pénzügyi szektorban és az info-kommunikációs szektorban, míg alacsony fluktuációval rendelkezik a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, vagy éppen az energetikai szektor. Érdekes módon szeptemberben a vendéglátó szektor csak középmezőnyben végzett, pedig ez az ágazat is hagyományosan magas fluktuációval rendelkezik, és az elmúlt években sokszor szerepelt az építőipar mögött második helyen e tekintetben.

 

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo