Egyre több agrárcég lesz fizetésképtelen

A mezőgazdasági szektor bedőlési aránya jelenleg 3,88 %, ami ugyan az országos 3,96 százalékos átlag alatt van, de jelentősen nőtt egy év alatt, áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl.hu céginformáció szolgáltató elemzésében. Egy évvel korábban 2011 májusában ugyanis még 2,62 % volt a szektorban a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya.

Az 1,26 százalékpontos bedőlési arány-növekedés a mezőgazdaságban meglehetősen magas, mivel az országos átlag „csupán" 0,76 százalékpontot nőtt. Várhatóan az idei időjárás sem kedvez a mezőgazdasági szektor teljesítményének, mivel például az akác elfagyása, vagy a kevés csapadék nagy károkat okozott a termelőknek. Nagyarányú a fizetésképtelenségi eljárások aránya is annak ellenére, hogy 2011-ben jó évet zárt a magyar mezőgazdaság, az ágazat teljes kibocsátása közel 30 százalékkal nőtt, és az export is jelentősen emelkedett.

Ez azonban inkább a piacon lévő nagy és stabil szereplőknek kedvezett. A nagy mértékű bedőlési arány növekedés azt jelzi, hogy sok cég, akik nem tudtak felzárkózni ehhez a trendhez kénytelen voltak  befejezni tevékenységüket. Jól látható, hogy a mezőgazdasági cégek fizetésképtelensége nagyobb arányban nő, mint az országos átlag, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor várhatóan hamarosan magasabb lehet, mint az összes magyarországi cég esetében.

Jelenleg Magyarországon több mint 12 500 cég foglalkozik mezőgazdasági főtevékenységgel, és havonta átlagosan 70 új cég alakul a szektorban.  Az iparág cégeinek száma folyamatosan nő, bár kisebb mértékben, mint az országos átlag. A PartnerControl.hu adatai alapján a mezőgazdaságban 12 hónap alatt 0,6 százalékkal emelkedett a cégszám, míg Magyarországon 1,7 százalékkal.

A Bisnode fizetési tapasztalat program alapján, a fizetési fegyelem tekintetében a mezőgazdasági cégek átlagosan 22 napos fizetési határidőt kapnak számláik kiegyenlítésére, és közel 60 %-uk ki is fizeti időben számláit. A szektor cégei - amennyiben késésbe esnek -, átlagosan 14 nappal a határidő után fizetnek, ami jobb, mint az országos 23 napos átlag. 

A mezőgazdasági cégekkel kapcsolatban a nagymértékben növekvő bedőlési arány óvatosságra int. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy érdemes alaposan megvizsgálni és folyamatosan nyomon követni a cégek teljesítményét, a követett trendeket, a rendelkezésre álló demográfiai, fizetési tapasztalati és pénzügyi adatokat, mivel a gazdasági és időjárási tényezők sem kedveznek a szektor teljesítményének. Utólagos fizetés engedélyezése esetén mérlegelni kell a cég stabilitását, illetve azt, hogy egy lehetséges rosszabb termés hogyan befolyásolhatja az eddigi eredményeket, mennyire ingathatja meg a vállalkozás stabilitását. Különösen fontos az alapos körültekintés a kisebb cégek esetében, melyeknek működését egy rosszabb időjárású év veszélybe is sodorhat.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo