hirdetés

Egyre többen dobják be a törülközőt

Tavaly Magyarországon 6587 cég szűnt meg az építőiparban, több, mint bármikor korábban. Az utolsó két negyedévben különösen sok céget törölt a cégbíróság, és várható, hogy 2015 sem lesz rózsás az ágazat szempontjából. Egyre többen vélik úgy, hogy idén megtorpan a két éve tartó építőipari növekedés, ami eddig sem ért le a mikro- és kisvállalkozások szintjére.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: SXC

Egyre több építőipari cég szűnik meg vagy kerül kényszertörlés alá. Bár a felszámolások és végelszámolások mennyisége a néhány évvel ezelőtti csúcsokhoz képest jelentősen visszaesett, 2013-ról 2014-re ezek száma is emelkedett. Tavaly összesen 6587 társaság szűnt meg az ágazatban, ez majdnem 1000-rel, azaz 16 százalékkal több a 2013-as értéknél, ami maga is rekordnak számított annak idején. „A megszűnések számának növekedése tartós trend, és várhatóan az is marad, hiszen tavaly az éven belüli lefutásban is az utolsó két negyedév hozta a legtöbb törlést az ágazatban” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

A vendéglátásban is katasztrofális a helyzet.

Erre utal az is, hogy 2014-ben jelentősen emelkedett azoknak a frissen közzétett cégbírósági eljárásoknak a száma, amelyek így vagy úgy várhatóan az érintett cégek törléséhez vezetnek. A kényszertörlések száma a 2013-as 2566-ról tavaly 4580-ra emelkedett, lezárásuk biztos utánpótlást jelent a megszűnéseknek 2015-ben és 2016-ban. Ugyancsak emelkedett, noha jóval a csúcséveknek tekinthető 2010–2012-es időszak értékei alatt maradt a felszámolások száma. „Ilyenből tavaly 3087-et rendelt el a cégbíróság, ami 470 darabos növekedés az azt megelőző évhez képest Ez még akkor is elgondolkodtató, ha tudjuk, hogy a 2010-es évek elején évente 4000 felszámolás is indult az ágazatban” – mondja az Opten igazgatója. (Sok esetben a veszély magából a cégből fakad, nem mindig a környezet a felelős érte. Lássunk két alaphibát!)

Sok az adósság

Tóth Tamás szerint egy ágazat üzleti kultúráját elég jól jellemzi, hogy a megszűnő társaságok mennyi adósságot hagynak maguk mögött. „Ebből a szempontból az építőipar Magyarországon mindig is veszélyeztetett volt, és, noha javulás mutatkozik, az is maradt. A felszámolás után megszűnő cégek száma és aránya is csökkent az elmúlt években, de tudni kell, hogy a most induló kényszertörlések egy része is felszámolásba fordul át. A felszámolással megszűnő cégek száma ezért 2015-ben várhatóan újra növekedésnek indul, ami veszélyezteti a rendben működő vállalatok tevékenységét is” – véli Tóth Tamás.

Csak átmeneti lehet a nyugalom
2014-ben öt éve tartó folyamat tört meg azzal, hogy csak 113 törvény jelent meg a Magyar Közlönyben. Az akár örvendetesnek is mondható jelenség elsősorban a választási évnek volt köszönhető, és szinte bizonyos, hogy nem lesz tartós az Opten szerint.
Némi bizakodásra ad okot az ágazat szereplőinek, hogy a megszűnt társaságok helyére egyre ritkábban állítanak új áldozatot, azaz kis alaptőkével rendelkező, bármikor bedönthető céget a tulajdonosok. Ez a gyakorlat 2012 óta fokozatosan visszaszorult. 2011-ben még 6175 társaságot alapítottak az ágazatban egy év alatt, tavaly ez a szám már csak 3681 volt. „Az utóbbi években a kormány több lépésben szigorította a cégalapítást, és növelte a tulajdonosok felelősségét. A kis tőkéjű korlátolt felelősségű társaságok aranykora véget ért, de a vállalkozóknak továbbra sem szabad hátradőlni. Irreálisan magas a fluktuáció és az elaprózottság, a vállalatok jelentős része továbbra is likviditási problémákkal küzd, ezért érdemes odafigyelniük, kivel kötnek üzletet” – hívja fel a figyelmet az Opten igazgatója.

A lakásépítések beindulása jelentheti a kiutat

Az építőipari vállalkozásoknak azzal is számolniuk kell, hogy a központi beruházásoknak köszönhető 2014-es felfutás 2015-ben várhatóan nem lesz fenntartható. A KSH adatai szerint az „egyéb épületek építése” alágazatban 2014 novemberében az új szerződések volumene 53,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értéktől. Az „épületek építése” termelési trendje 2014 egészében stagnált vagy csökkent, a novemberi adatok szerint pedig az „építmény” főcsoportban az új szerződések értéke 8,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A piac szélesebb körét érintő „épületek építése” építményfőcsoport tehát továbbra is kritikus helyzetben van, a versenypiaci megrendelések messze elmaradnak az egészséges szinttől.

Némi reményt jelenthet a piac szereplőinek néhány kedvező fejlemény: a 2015. július 1-jétől várható családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az ingatlanárak csökkenésének megállása és a pénzintézeti helyzet stabilizálódása is kedvező lehet. A három tényező együttesen keresletnövelő hatással bír, így van rá esély, hogy újra beinduljon az ingatlanpiac, ami húzhatná magával az építőipart is.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo