Egyre bonyolultabb rendszerben fizetünk egyre többet

Tíz év telt el Magyarország Uniós csatlakozása óta, amely az adózás területén is számos változást hozott. Elsősorban az áfarendszer lett egyre bonyolultabb, miközben az adónemből befolyó bevételek ezermilliárddal nőttek.

Négyszer annyi paragrafusból áll az áfatörvény, mint tíz éve - Kép: SXC

Az elmúlt tíz év változásait jól jellemzi, hogy 2004 után a korábbi 80 paragrafusból álló magyar törvény helyébe egy 300 paragrafusos áfa-törvény lépett, amelyben ma már csak a teljesítés helyére 30 paragrafus vonatkozik. 2010-től pedig jött az ún. "áfa-csomag" amely a célország szerinti adózás elvét közösségi szinten szélesítette ki a szolgáltatások teljesítési helye alapján.

Az áfa-szabályozás hatékonyabban képezi le az egyre összetettebb gazdasági viszonyokat, ugyanakkor jóval komplexebb is – emelte ki Sztankó Dániel az RSM DTM szakértője. A fogyasztási adókból származó bevételek továbbra is meghatározóak a nemzetgazdaságok központi költségvetései számára, beszedésük kulcskérdés minden államban. (Azonban a magyar cégek az áfával trükköznek a legtöbbet.)

Az európai nemzetgazdaságok számára, így a magyar központi költségvetésben továbbra is meghatározó súlyú a fogyasztáshoz kapcsolódó adók, köztük az áfa bevételek aránya. Utóbbi nagysága az uniós csatlakozásunk évében befolyt 1728 milliárd forintról 2810 milliárdra emelkedett, 2013-ban a központi költségvetés bevételeinek több mint negyedét tette ki. A fogyasztási adóbevételek aránya pedig meghaladja a 37 százalékot.

A 2004-es uniós csatlakozással hazai szabályozásunk jelentősen kibővült, a nemzeti joganyagon túl az EU-s Áfa irányelvek, a kötelező erejű EU-s rendeletek, és az Európai Bírósági ítélkezési gyakorlata is befolyásolja a szabályok magyarországi alkalmazását. „A finomhangolás folyamatos, az EU-s áfa végrehajtási rendelet - amely arra is iránymutatást ad, hogy miként kell eljárni, ha a szolgáltatásnyújtónak vagy a szolgáltatás igénybe vevőjének több áfa telephelye van több országban -, nemrég újból módosult, s 2015-től újabb változásokra kell felkészülni”- hangsúlyozta az adószakértő. (Nem csak a nagyobb cégek trükköznek az adóval: a kisvállalkozók sem szeretnek számlát adni.)

Amíg áfa lesz, addig csalók is lesznek!
Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók, a jelenséggel az Európai Unió minden egyes országa küzd.
Versenysemleges és hatékony áfa-szabályozás a kitűzött cél

Egyre erősödik az a tagállami törekvés Európa-szerte, hogy az áfa-csalás visszaszorítása érdekében a legérintettebb területekre még inkább kiterjedjen a fordított adózás. Erősödött a hatóságok és a piaci szereplők közötti párbeszéd, az adóhatóság nem csak a holnapján nyújt részletes eligazítást, immár okostelefonokra is letölthető alkalmazással segíti az adózókat. A magyar piacon is megjelentek olyan szereplők - például a pénzügyi képviselet, illetve integrált nemzetközi áfa compliance funkciók ellátására specializált magyar hátterű tanácsadók -, amelyek határokon átívelő adótanácsadói hálózatokon keresztül kapcsolódnak be a nemzetközi vérkeringésbe.

Sztankó Dániel szerint a sokkal összetettebb szabályrendszer mellett az is jól látszik, hogy az áfa folyamatok egy része tökéletesen automatizálható. A jövőben a határokon átívelő áfa-compliance folyamatok egy részét a cégvezetők akár webes felületen keresztül is figyelemmel tudják majd követni.

Az Európai Unió áfa-rendszerének az EU határain túlmutató hatását jól tükrözi az OECD napokban kiadott áfa-ajánlása is, amellyel a szervezet az európai típusú áfa-rendszer alapelveit erősítette meg: az áfa legyen semleges, igazságos, reagáljon a technológiai és piaci változásokra, de ugyanakkor működjön hatékonyan és egyszerűen. Az ajánlás részletesen foglalkozik az adósemlegesség elvével, e tekintetben fontos elvárása, hogy az áfa-rendszer ne torzítsa az üzleti döntéseket. Azaz azonos ügylet kapcsán minden üzleti döntés azonos áfa következményt vonjon maga után, függetlenül attól, hogy a szolgáltató belföldi vagy külföldi, avagy milyen intézményi/társasági formában folytatja a tevékenységét.

“Az áfát úgy ahogy van, meg kellene szüntetni”
Olyan mértékűek az áfacsalások, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehet hatékonyan orvosolni – mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Ez azonban csak uniós szinten elképzelhető, köztes megoldásként a jelenlegi áfakulcs mérséklését, a fordított áfa kiterjesztését tartja indokoltnak a szakértő.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo