hirdetés

Itt a Toyota válasza az autóipari trendekre

A világ második legnagyobb autógyártója radikális mobilitási és logisztikai koncepcióval állt elő. Új járműve, az átlásztó e-Palette mobilklinikaként éppúgy használható lenne, mint kisbuszként, furgonként, sőt mobil irodaként, miniboltként és hotelszobaként. Appokkal lehetne rendelni és lefoglalni az utakat vele. Üdvözöljük a megosztásalapú gazdaság közlekedésében.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A kaliforniai Tesla vezetője, Elon Musk és a detroiti nagy autógyárak is arról írnak már, hogy a közlekedés jövője megosztás alapú: a városokban az elektromos, önvezető, utazásokra kibérelt vagy Uberszerűen megosztott autózgatásnak van jövője.

Dobozszerű

A nagy autómárkák felsővezetői tudják, hogy nem feltétlenül azt az autót akarják gyártani, amit megvesznek az emberek, hanem azt, amelyet használnak, függetlenül attól, hogy ki lesz a tulajdonosa. (Az autógyárak is autómegosztó appokba fektetnek.)

fotó: Toyota

A Toyota egy lépéssel tovább viszi ezt a koncepciót a szigorúbb, kevésbé pazarló funkcionalitás felé. Viszlát csilli-villi dizájn, áramvonalas karosszéria, szexi felületek. A Toyota kidolgozott egy olyan dobozszerű, furgonhoz hasonlító járművet, ami igazán multifunkciós. Persze ez is önvezető.

A szerkezete így fest: két cserélhető hüvely (pod), amelyek egy gördülő, gördeszka-szerű alvázhoz kapcsolódnak, azon kapnak helyet az adatfeldolgozó számítógépek, valamint az elektromos meghajtást lehetővé tevő eszközök (motor, akku).

Az igény szerint 4-7 méter hosszú jármű az e-Palette nevet kapta. Személyre szabható, több utast befogadó, multifunkciós járművekről van tehát szó. Melyek karosszériája egyenformájú és átlátszó.

fotó: Toyota

Ha már egyre inkább az átláthatóság világában élünk, mindennek nyoma van a neten, miért ne lehetne az áruszállítás is transzparens?

A The Verge újságírója a "furcsa" szót használta az új járműre, melyet szerinte úgy is lehet értelmezni, mint egy kerekre rakott, átlátszó szállítmányozási konténert.

Kevesebb autóban többen utaznak majd
A PwC Magyarország elemzése szerint a gépjárműpiac 2030-ig radikális változásokon megy át. Az új megosztási módok elterjedése miatt a gépkocsik száma Európában 280 millióról 200 millióra, míg az Egyesült Államokban 270 millióról 212 millióra csökkenhet. Ezzel szemben Kína gépkocsiállománya 2030-ig 180 millióról 280 millió darabra nő.
Ki a tulaj?

A Toyota sajtóközleménye is utal rá, hogy itt nem annyira autóeladásról lenne szó, mint bérlésről és utakra történő lefoglalásról, mert a közlemény "egy sor finanszírozási opciót" említ, vagyis nem arról van szó, hogy meg kell venni a járművet.

Maga a Toyota lehetne az üzemeltető, hiszen a Toyota Big Data Center is részt venne a járművek működtetésében, melyek természetesen állandó online kapcsolatban lennének az anyacég globális platformjával. A közlemény is inkább "e-Palette szövetségről" beszél, amiben létrehoznának egy olyan "széles ökoszisztémát", amiben más szolgáltatók is résztvehetnének.

Részt is fognak venni. A termékre máris rámozdultak olyan márkák, mint az Amazon, a Didi Chuxing (tulajdonképpen a pekingi Uber), a Mazda, a Pizza Hut és az Uber.

Az egyelőre nem világos, hogy maga a Toyota fogja-e legyártani a járműveket.

fotó: Toyota

e-Palette

Mivel a belső tér szabadon alakítható ki, az e-Palettet nemcsak áru- és utasszállításra lehetne használni, hanem mozgó irodaként, sőt mobilklinikaként, hotelszobaként, szatócsboltként és mini-konyhaként is szolgálhatna.

Csak "leintenénk" -persze appon keresztül- a közelben furikázó, négykerekű pizzafőző járművet, amiben a szakács sorra gyártja a pizzákat vagy az éjjel-nappal nyitvatartó boltot. Mindez az e-Palette-ben kapna helyet.

"Képzeljük csak el, milyen jól jönne az e-Palette a Burning Manen," mondta a CES színpadán a Toyota elnöke, Akio Toyoda a Szilícium-völgy guruinak önfejlesztő és bulizó fesztiváljára utalva, ami a kaliforniai sivatagban kerül megrendezésre.

A tervek szerint a 2020-as tokiói olimpián fog debütálni a gyakorlatban az e-Palette.

A The Verge szerint elképzelhető, hogy csak egy tetszetős, közgondolkodást serkentő koncepcióról van szó, aminek kevés a realitása, mert szakértők szerint szó van róla, hogy az önvezető autókat korláttal elválasztott sávokba terelnék még néhány évig, hogy ne kerüljenek emberek által vezetett autókkal kapcsolatba, amíg ki nem derül, hogy mennyire megbízható a bennük lévő mesterséges intelligencia.

Persze ha belegondolunk ez a szétválasztás is elég kivitelezhetetlen, mert nem kis pénzbe kerülne a nagyvárosokban a szélső buszsávokat elszeparálni, hogy az önvezető autók külön térfélen haladhassanak.

(The Verge)

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo