Divatos vagy praktikus a hatékony céglogó?

Néhány pillanat alatt eldől, hogy milyen első benyomást teszünk – épp így van ez akkor is, ha a reménybeli vásárlónk először találkozik a cégünkkel. Ezért kiemelten fontos a logó megtervezése!

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A reménybeli partnerek vagy vásárlók első benyomása döntő lehet. Egy bármilyen szolgáltatást nyújtó cég, illetve egy üzlet arculata befolyásolja a róla kialakuló képet, ezért különösen fontos, hogy egy vállalkozás professzionalitást, megbízhatóságot sugározzon.

A top 100 logó
Forrás: Siliconangle

Az arculattervezés voltaképpen az a szakasz egy cég életében, ami feltétlenül szükséges a cégmegjelenítés megfelelő kialakításához. Természetes, hogy már a cég alapítása előtt tisztázni kell, hogy pontosan melyik társadalmi réteget kívánjuk megnyerni vásárlónak, ügyfélnek. Jó, ha egy cég a profilját és a szellemiségét egyaránt kifejező logóval is rendelkezik. A logó megtervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy a cég pontosan milyen termékköre fókuszál, illetve milyen szolgáltatást nyújt. Egy könyvelői- vagy ügyvédi iroda legjobban teszi, ha a konzervatív irányvonalat képviseli, de egy szórakozóhely, egy rendezvényszervező iroda logója már nyugodtan lehet fiatalosabb, harsányabb. Mindezek mellett nem feltétlenül indokolt a cég tényleges tevékenységét stilizálva megjeleníteni, hiszen ez sokszor kifejezetten nehézkes is lenne.

Praktikus tippek logó választáshoz
Némely cégnek még a nevét sem kell ráírnia, mégis mindenki tudja, hogy a logó mire utal. És nem feltétlenül a méregdrágán csináltatott lesz a legsikeresebb, ahogy számos példa mutatja!
A divat mondja meg, hogy ki vagy?

Természetesen előzetesen tájékozódhatunk, az adott piaci szegmensen uralkodó trendekről, de nem feltétlenül muszáj azokhoz igazodni. Amennyiben direkt az a célunk, hogy látványosan eltérjünk a szokványostól, hovatovább ezzel meghökkentsük saját célközönségünket, járjunk el fokozott körültekintéssel, mert egy esetleges mellélövés lényegesen többet árthat, mint használhat, sőt, akár végleg hiteltelenné tehet bennünket. Egy biztos: a jó logó azonnal beazonosítható, vagyis semmi mással össze nem téveszthető, és természetesen könnyen megjegyezhető.

A leghatékonyabbak az egyszerű ábrák, és semmiképpen sem javasolt a túl sok szín használata. Gondoljunk csak bele: a logónak fekete-fehérben is jól kell mutatnia. Alapigazság, hogy minél egyszerűbb, annál jobb. Egy ügyfelet nem terhelhetünk azzal, hogy el kelljen gondolkodnia az embléma üzenetén.

Reklámadó és logó
A július 5-től hatályos, módosított reklámadó törvény a logó megjelenítésével kapcsolatban is rendelkezik. A NAV álláspontja szerint a cég beazonosítását szolgáló eszközökön (névjegykártya, levélpapír, dolgozók munkaruhája, számlalevél, stb.) közzétett információ- cégnév, logó, elérhetőség - nem minősül reklámnak. A vállalkozás tevékenységét, áruját népszerűsítő közlemény, tájékoztatás azonban már reklámnak minősül.  A módosított törvény legfontosabb változásait itt szedtük össze!
Ne rejtegessük!

A logót nem csak a rendezvényekre vitt molinókon, a szakmai konferenciákon tartott prezentációkon, esetleg a vásárokon a standokra tett szóróanyagokon érdemes elhelyezni, hanem a céges névjegykártyákon is. Ha még folytatunk papíralapú levelezést, a levelezőlapon és a borítón is szerepelnie kell, ha már inkább csak elektronikus úton kommunikálunk partnereinkkel, a mailek végén tüntethetjük föl ugyanazt.

Hogy logónkat minden lehetséges helyen elhelyezzük, nem holmi hóbort, hanem az egységesség, ezáltal a megbízhatóság jele. Hasznos, ha céges autónkat is felmatricázzuk, és evidens, hogy a logót a cég weblapján is láthatóvá kell tennünk. (Vigyázat, a cégünk megjelenítésébe most erősen beleszól a reklámadó önreklámra vonatkozó rendelkezése! Ld. keretes írásunkat!)

Ki csinálja a logót?
Habár sokan az alacsony büdzsé miatt nem akarnak logót terveztetni a cégük számára, ma már online és ingyen is szert tehetnek saját logóra. Ilyen szolgáltatást nyújt például a LogoYes.com is. De ha igazán profi dolgot szeretnénk, nem érdemes megspórolni a grafikus díját. Persze azért ne bízzunk vakon senkiben.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo