Sok vezető kötelező rosszként tekint a céges partira, kerüljön az az óév végén vagy az új esztendő elején megrendezésre. Bizonyos mértékben érthető az ódzkodás: egy cégvezetőnek, mint házigazdának, ez bizony munka, mégpedig komoly munka, amelyre el kell végeznie a „házi feladatát”, sőt, ha alapvetően zárkózott személyiség, akkor a házigazdai – kötelező - teendők a komfortzónáján is kívül eshetnek. Ugyanakkor soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.
Néhány dolog, amelyre vezetőként érdemes odafigyelnünk:
- Talán a legfontosabb: legyünk önazonosak.
-
Buli, szordínóvalAhhoz, hogy minden jól sikerüljön, szükség van megfelelő helyszínre, programokra, a buli stílusának pontos meghatározására. Nem mindegy, hogy gálavacsorát, vagy közvetlen hangulatú sörözést tervezünk. Sőt, még az is fontos, hogy miről és hogyan beszélgethetünk. Itt mindehhez talál ötleteket.
- A partik „kötelező eleme” a cég vezetőjének beszéde, esetleg egy pohárköszöntő.
Úgy praktikus, ha a beszéd két elemből áll:
- A köszönetből – a közös munkáért és a sikerekért, kiemelve a kiemelkedő teljesítményt nyújtott kollégákat, csapatokat.
- A következő év legfontosabb céljának megfogalmazása – röviden, egyértelműen és a munkatársak számára is vonzó módon.
- Az alkohol vonatkozásban mindannyian tudjuk, a szabály egyszerű: módjával, nagyon módjával.
- S talán valamennyi feladat közül a legfontosabb: beszélgessünk egy kicsit kötetlenül, a munkatársainkkal. Bátran menjünk oda az egyedül ácsorgókhoz, üljünk le pár percre egy-egy kisebb társasághoz.
Mindenki örül egy-egy kedves szónak, annak, ha a „főnök még emlékezett a februári nagy dobásunkra”, vagy tudja, hogy a gyerek most kezdte az iskolát… Egy figyelmes – akár rövid – beszélgetés, az egyik legnagyobb apró gesztus, amelyet egy vezető nem mulaszthat el!
- Ne húzzuk ki magunkat a közös programból, de elegánsan hagyjuk érvényesülni a munkatársakat. Azaz, nem kell kipenderülnünk a színpadra énekelni, de lelkesen buzdíthatjuk a vállalkozó kedvűeket.
- Klasszikus esetben a vendéglátó távozik utoljára, érdemes ugyanakkor fél szemmel arra is figyelnünk: lehet olyan a hangulat, amikor jó néven veszik tőlünk, ha korábban távozunk, teret engedve a kötetlenebb bolondozásnak.
Mindig a vezető leckéje, hogy a parti napján a munkát úgy szervezze meg, hogy a munkatársak számára ne a napi hajsza utolsó állomása legyen, hanem egy kellemes, örömmel várt program.
dr. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu