hirdetés

Cafeteria: állami utalvánnyal ehetünk

A cafeteria piac komoly átalakulásával átalakításával az állam határozza majd meg, hogy mely társaságok lehetnek azok, akik hidegétel-utalványokat állíthatnak ki. A néhány hónapja alakul Posta Paletta utalványai most jelentek meg a piacon.
hirdetés

A cafeteria piac komoly átalakításával az állam határozza majd meg, hogy mely társaságok lehetnek azok, akik hidegétel-utalványokat állíthatnak ki. A Magyar Nemzet egy korábban megjelent cikke szerint a legnagyobb utalványforgalmazók tevékenysége hamar véget érhet. A béren kívüli juttatások majdnem 400 milliárdos forgalmat jelentenek évente, amely felét a kafetéria szolgáltatás jelenti. Az aktuális javaslat szerint havonta maximum 5000 forint lesz a hidegétel-utalványok mértéke, ezen felől már csak a SZÉP Kártya (Széchenyi Pihenőkártya) lesz adható. Év közben is lesz változás, 2012 október 1-től csak a Kormány által kijelölt kibocsátó értékesíthet utalványt. A tervezet szövegében szereplő "fogyasztásra kész étel" értelmezése még kérdéses lehet - a TopCafeteria szerint. Az eddig a piacot uraló multicégek helyett az államkassza járhat jól az utalványokkal.


Kép: Piac&Profit/Fényes Gábor

Alig négy hónappal a piacra lépés bejelentését követően sikerrel mutatkoztak be október elején a Posta Paletta étkezési utalványai. A Magyar Nemzet szerint a Posta Paletta sokkal nagyobb szeletet hasíthat ki a piaci részesedésből, mint az elsődlegesen tervezett 10-15 százalék.

Háromnegyed használja
Egy, a KutatóCentrum által nyáron készített felmérés szerint a felnőtt lakosság 72 százaléka legalább egyszer fizetett étkezési utalvánnyal az elmúlt egy évben. A megkérdezettek az utalványokat nemcsak saját maguk, hanem családjuk egésze szempontjából is fontosnak tartják, hiszen 60 százalékuk szüleiknek, gyermekeiknek, vagy más közeli hozzátartozójuknak is ad belőle.
Többségük véleménye szerint ezzel a rendszerrel a munkavállaló, a munkáltató, az utalvány elfogadó és így a magyar gazdaság egésze is jól jár. Még ha sokan nem is tudják teljes mértékben kihasználni a jelenleg havonta adható 18.000 forintos felső korlátot, mégis úgy vélik, hogy ennek hiányában jövedelemtől esnének el, kevesebbet tudnának élelmiszerre és meleg érkezésre költeni.

A Magyar Posta Zrt. leányvállalataként létrejött Posta Paletta Zrt. május végén jelentette be megalakulását és mutatta be piaci terveit. Az azóta eltelt szűk négy hónap alatt a cég megteremtette a kedvezményes utalványok gyártásának feltételeit, kiépítette logisztikai és disztribúciós rendszerét, partnerként szerződött mintegy 14.000 magyarországi elfogadóhellyel. A cég első megbízásként elkészítette és terítette a Magyar Posta mintegy 30.000 dolgozójának étkezési jegyét. Október eleje óta - naponta növekvő számban - már sok száz étterem, élelmiszerüzlet, szuper- és hipermarket fogadott el Posta Paletta utalványt és váltotta be ezeket a kibocsátónál.A jegyek rugalmas felhasználását az tette lehetővé, hogy már az indulás pillanatától 14.000 helyen fogadják el ezeket az országban.

"Abától Zsurkig gyakorlatilag alig van olyan település Magyarországon, ahol valamelyik élelmiszerüzletben vagy melegétel árusító helyen ne lehetne Posta Paletta utalvánnyal fizetni." - mondta Krátky Attila, a Posta Paletta vezérigazgatója. "Az elfogadóhely hálózat kiépítésében nem kis szerepe volt a postai dolgozóknak, akiknek helyismerete nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már induláskor szinte mindenhol meg tudtunk jelenni. Október elejétől 14.000 üzletben lehet a mi jegyeinkkel fizetni, ráadásul a hálózatunk napról-napra bővül. Az elfogadóhelyek megnyerésében az is fontos szerepet játszik, hogy versenytársainknál egyszerűbb ügyintézést és gyorsabb pénzhez jutást tudunk vállalni." - mondta Krátky Attila.

Nem örülnek a változásnak
Az Accor Service-t, a Le Chéque Déjeuner-t és a Sodexo Passt magába foglaló Étkezési Utalvány Forgalmazó Egyesület szerint a jövő évi módosításokkal 20 milliárdos költségvetési hiány, valamint 100 milliárdos fogyasztáscsökkenés realizálható.
Forrás: MTI

A már önmagukban is jelentős vásárlóerőt képviselő postai dolgozók mellett  - a most zajló tárgyalások és egyeztetések függvényében - novembertől várhatóan újabb cégek és szervezetek munkavállalói is Posta Paletta utalvánnyal fizethetnek. A kisebb cégek esetében a gyors csatlakozást az is megkönnyíti, hogy november elejétől mintegy 300 kiemelt postán készpénzért és azonnal meg tudják majd vásárolni a dolgozóiknak szánt étkezési utalványokat.

A változásokból a TopCafeteria szakemberei szerint leszűrhető, hogy a sokféle korlátra, szabályra tekintettel bonyolultabb lesz az adminisztráció. Ezért a béren kívüli juttatásokat - és nem csak a törvény által ilyenként definiáltakat -, célszerűbb egy egységes, szabályozott Cafeteria rendszerbe foglalni a könnyebb kezelhetőség és átláthatóság érdekében. A Posta Paletta az átláthatóságot, rugalmasságot tekinti sikere zálogának. Az egyszerűbb ügyintézés, a gyorsabb pénzhez jutás, a készpénzes jegyvásárlás lehetősége és a decentralizált értékesítés mellett a címletek kialakítása is ezt tartotta szem előtt. A 200, 300, 400, 500 és 1000 forintos értékben kibocsátott címletek az adott cég cafeteria rendszerének pontosan megfelelő kifizetést tesznek lehetővé. A Posta Paletta az ügyfelek igényeinek akár ugrásszerű növekedését is tudja követni, hiszen a Magyar Posta gyártási, logisztikai és értékesítési tapasztalatára és kapacitására támaszkodva bármikor jelentős tartalékokat tud mozgósítani. "Ez év szeptembere és decembere között várhatóan 2 milliárd forint értékben bocsátunk ki és forgalmazunk étkezési utalványokat. Minden esélyünk megvan arra, hogy a dinamikus indulást hasonló fejlődés kövesse jövőre is, persze ez részben a cafeteria rendszer jövő évi szabályozásától is függ. Mindeközben pedig készülünk arra is, hogy a kedvezményes utalványok palettájának további elemeivel is megjelenjünk a piacon." - mondta Krátky Attila.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo