hirdetés

Cafeteria 2012: Minden juttatás egy kártyáról

Az idén megismer SZÉP Kártya máris módosult az elfogadott adótörvények értelmében. A háromzsebes kártyát kibocsátó három bank mellé januártól csatlakozik a Multi-Pay Zrt. is. Ez lesz az egyetlen olyan kártya, amely az összes cafeteriaelem kezelésére képes az egészségpénztári befizetésektől az iskolakezdési támogatásig. A kártyával az étkezésért és az üdülésért is lehet majd fizetni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 

Az idén megismert SZÉP Kártya máris módosul az elfogadott adótörvények értelmében: egymástól független három zseb kerül a cafeteria-kártyára. Szálláshely szolgáltatásra maximum 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős és egészségmegőrző célra pedig 75 ezer forint költhető évente a plasztikkal. Számtalan pont még nem tisztázott, így például az sem, hogy a kártyára érkező étkeztetési juttatás hol és mire költhető. Az ezt meghatározó jogszabály még hiányzik.

A kártyakibocsátók között mostanáig az OTP, a K&H és az MKB Bank szerepelt. Jövőre viszont a Multi-Pay is hozzáigazítja a cafeteria-kártyáról finanszírozható elemeket az új szabályokhoz, derül ki a szolgáltató decemberi hírleveléből.

Ez lesz az egyetlen olyan eszköz a piacon, amely az összes cafeteria-elemet egyetlen kártyáról teszi költhetővé. A multifunkciós plasztik előnye, hogy rugalmasan, külön kártya kibocsátása nélkül, az informatikai rendszer kisebb átállításával gyorsan követi a jogszabályi változásokat.
- A változtatás célja, hogy a Multi-Pay Cafeteria kártyát használó munkáltatók - igazodva dolgozóik igényéhez - a legoptimálisabb cafeteria-mixet nyújthassák, nem is beszélve a megspórolt adóforintokról - válaszolta a piacesprofit.hu kérdésére Bauer Éva, a cég vezetője, aki szerint ezzel a lépéssel tompítani tudják a kormány szigorítását, amely amúgy érzékenyen érinti az egészségpénztári tagokat.

A pihenőkártya szabadidős tevékenységek finanszírozására létrehozott zsebének megnyitásával párhuzamosan ugyanis jövőre a prevenciós szolgáltatások kikerülnek az egészségpénztári számláról finanszírozható juttatási körből. Bár a munkáltató továbbra is havonta a minimálbér 30 százalékáig kedvezményes adózás mellett adhat a dolgozójának egészségpénztári tagdíj-hozzájárulást, a munkavállaló a számlán felhalmozott összegből kizárólag gyógyszert és gyógyászati segédeszközt vásárolhat. A prevenciós célú költések jövőre már csak a Szép Kártyára érkező, legfeljebb évi 75 ezer forintos szabadidős tevékenységekre költhető keretből lesznek finanszírozhatók.

A Multi-Pay döntése azért is érdekes, hiszen a cég korábban stratégiai szövetséget kötött a Patika és az Új Pillér egészségpénztárakkal.
- A jelenlegi pénztárkör kiszolgálása érdekében döntöttünk úgy, hogy kibővítjük a kártyát annak ellenére is, hogy december elején még hiányoznak a pontos jogszabályok, amelyek alapján a szolgáltatói kör kiépíthető - magyarázza Bauer Éva.

Szintén nehezíteni fogja az átállást, hogy például a Patikapénztár kártyáját a szolgáltatók díjmenetesen fogadták el, a Szép Kártya esetében viszont 1,5 százalékos jutalékkal kell számolniuk az elfogadott adótörvény értelmében. A Multi-Pay vezetője szerint ez valószínűleg erodálja azokat a kedvezményeket, amelyeket az egészségpénztárak korábban kialkudtak a szolgáltatóknál a tagjaik számára.
– Jó lett volna, ha ezt a kormányzat korábban egyezteti a szakmával – véli a szakember.

A munkáltatók ebben a gazdasági helyzetben valószínűleg nem fogják tudni megemelni a cafeteria összegét, így a dolgozóknak kell majd eldönteniük, hogy továbbra is az egészségpénztári megtakarítást preferálják vagy a SZÉP kártya egészségmegőrzésre szánt zsebét. A kevés jó hír egyike viszont, hogy míg az egészségpénztárak mostanáig hiba küzdöttek azért, hogy tagjaik számára a prevenciós költések is adómentesek legyenek, a Széchényi Pihenőkártyával ez megvalósul. A kérdés persze, hogy ebben a gazdasági helyzetben a munkáltatónak egyáltalán lesz-e arra pénze, hogy egészségmegőrzésre adjon a dolgozóknak.

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo