hirdetés

Cafeteria 2012: ez marad az étkezési utalványból

A november 14-i zárószavazáson a honatyák nagyjából eldöntötték, hogy milyen adószabályokra számíthatunk 2012-ben. Marad az eva még egy évig, és azóta már az is kiderült, hogy a mértéke valószínűleg 37 százalék lesz. Legfeljebb napi 83 forint lehet a baleseti adó, csökken a kiküldetési díj adója és a települési önkormányzatok szabad adókivetési jogától is visszakoztak a képviselők. A sokakat érintő étkeztetési támogatás azonban jelentősen átalakul 2012-től.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az egyik legfontosabb módosítás a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalvány értéke: az Országgyűlés döntése értelmében a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalvány értéke havi 18 ezer forintról 12500 forintra csökken, ha azt a munkaadó által működtetett étteremben használják fel. Minden más esetben csak 5 ezer forint számít béren kívüli juttatásnak, vagyis adózik kedvezményesen. Ezek szerint jövőre is marad a hideg-meleg étkezés támogatása, csak átalakítva.


Eddig sokan nem étteremben használták
Kép:sxc

A Top Cafeteria szakértői oldalán megjelent cikk szerint az ötezer forintos étkezési utalvány hideg és meleg ételre egyaránt felhasználható, de nem adható együtt a 12500 forintos munkahelyi étkezés támogatásával.
- Rossz hír az is, hogy az eddig járulékmentes juttatási kör után is kell 10 százalék Eho-t fizetni jövőre - mutat rá Puskelyné Király Ágnes adótanácsadó

Csökkenő biztonságérzet
A KutatóCentrum nyáron végzett felmérésében a megkérdezett ezer ember kétharmada válaszolta azt, hogy étkezési utalvány nélkül jelentős jövedelemtől esne el. Minden második felhasználó szerint az utalványok hiánya anyagi biztonságérzetük csökkenésével is együtt járna, és kevesebbet étkeznének étteremben vagy kifőzdében.

A tavaly összesen havi 18 ezer forintos kedvezményes étkeztetési juttatásból sokan csak hideg élelmiszert, vagy háztartási jellegű termékeket vettek, olvasható abban a kormányzati előterjesztésben, amely a béren kívüli juttatások rendszerének módosításáról szól. Mivel a támogatás célja a napi egyszeri melegétkeztetés biztosítása, 2012-től ennek megfelelően alakul a juttatás. A tervezetben még az szerepel, hogy havi öt–nyolcezer forintra csökken az utalvány, míg meleg étkeztetés éves szinten 150 ezer forintig csak a SZÉP-kártyával lesz támogatható. Az elfogadott módosítás alapján viszont a támogatás összege lényegében havi ötezer forintra zsugorodik, amennyiben a munkáltató nem üzemeltet éttermet, vagy a munkavállaló nem ott szeretne étkezni.

Bár a SZÉP Kártya végső formája még nem ismert, a már elfogadott módosítás és a korábban megjelent elképzelések – a szálláshely szolgáltatásra maximum 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint költhető évente a plasztikkal – az állami cafeteria kártyával valószínűleg csak a kantinban lehet majd fizetni (erről itt olvashat részletesebben).

A tapasztalatok szerint a magyarországi munkáltatók túlnyomó többsége mostanáig a papíralapú cafeteria juttatásokat részesítette előnyben. (Jövő évtől állami utalvánnyal ehetünk?) Az Accor Service-t, a Le Chéque Déjeuner-t és a Sodexo Passt magába foglaló Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint az étkeztetési juttatások tervezett átalakítása következtében az állam éves szinten mintegy 20 milliárd forintos bevételkieséssel számolhat. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ebben az esetben a 2,5 millió munkavállaló nettó jövedelme csökkenne mintegy 100 milliárd forinttal, azaz ennyi vásárlóerő tűnne el a gazdaságból is.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo