hirdetés

Buszjegy, lakáshitel: változások a cafeteriában

Kedden a törvényhozás elé került az új adótörvény javaslat, mely néhány fontos változást is hoz a juttatások terén. Nagyobb lesz az utazási költségtérítés adómentes része, változik a lakhatási támogatás szabályozása és jön az albérlet támogatás.
hirdetés

Kép: Fotolia

A kedden benyújtott adótörvényekből még nem derül ki, hogy mi fog történni az Erzsébet-utalvánnyal és a SZÉP Kártyával – bár valószínűleg semmi jó – de a munkáltatók által a dolgozóknak adható adómentes támogatásokban van néhány fontos változás, így várhatóan a munkáltatóknak jobban megéri majd ezek felé fordulniuk. Ezeket szedtük össze Fata László, cafeteriaszakértő segítségével.

Munkába járás költségtérítése

Mint azt megírtuk, jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 Ft/km költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték 15 Ft/km értékre növekedne az új javaslat szerint.

Lakáshitel támogatás

„Aki majd 2017-ben vizsgálja meg a lakáscafeteria adómentességének feltételeit, annak is érdemes lehet követni a változásokat. A várható törvényi szöveg szerint - amennyiben ez elfogadásra kerül - másként kell majd számolni a méltányolható lakásméretet” – hangsúlyozta Fata László.

Minden, amit tudni kell a lakáscélú támogatásról!
Sok munkáltató és munkavállaló várta már, hogy megjelenjen az a miniszteri rendelet, melyre alapozva adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatás. A cafeterialehetőség részleteit a Piac & Profit szakértői értelmezik!
A készülő új szabályozás alapján egy-két személy esetében legfeljebb három szobás, három-négy személy esetében legfeljebb négy szobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében egy lakószobával nő az adómentesen támogatható lakásméret. „Ez jó hír a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok” – emlékeztetett a szakértő.

Azonban a tervezetben nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának. Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.

Jöhet az albérleti támogatás

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

A cafeteria a motivációt is felpörgeti
Habár európai átlagban nem rossz a magyar munkavállalók munkahelyi elkötelezettsége, azért bőven van még tennivalója a munkáltatóknak, hogy megtarthassák a jó munkaerőt a cégüknél. Ehhez mutatunk három bevált módszert.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo