hirdetés

Büntetést kaphat, ha rosszul számlázza a göngyöleget

Általános és helyesnek vélt gyakorlat, hogy a göngyöleg mozgását értékesítési és beszerzési oldalon egyaránt a vevői számlán szerepeltetik. A NAV online számlarendszerének bevezetése után azonban ellenőrzést hozhat a nyakára mindenki, aki így jár el – írja az Online számla tudásbázis.
hirdetés

Az áru szállítólevelén szerepeltetve megy ki a vevőnek, majd a következő szállításkor a szállítólevélre vezetik fel a visszaadott göngyölegeket. A számlázáskor a göngyölegkülönbséget írják a számlára a szállítólevél adatai alapján.

Kép: Pixabay

Ez a gyakorlat két törvény rendelkezéseit is sérti: a számviteli törvényt és az adótörvényeket. Az NAV online számlarendszerének bevezetését követően azonban többé nem marad rejtve ez a rosszul elterjedt gyakorlat sem.

Online pénztárgép: ha ezt a 8+1 pontot betartja, nem bünteti meg a NAV
Az utóbbi hetekben végzett fővárosi és balatoni ellenőrzéseken tapasztaltak nyomán a NAV nyolc pontban összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek ismerete segíti az online pénztárgépet használókat, hogy betartsák a vonatkozó szabályokat. A plusz egy tudnivaló pedig a mulasztás következményeire hívja fel a figyelmet.
Még akkor is muszáj változtatni a bevett szokásokon, ha nem minden számla bukik meg a feltöltésen. Ilyen eset lehet például az, amikor a kiszállított és visszaszállított göngyöleg értékének összeg nulla, vagy ha kevesebb a visszaszállított göngyöleg, mint a kiszállított.

A göngyöleg helyes számlázása

Ahhoz, hogy világos legyen, hol fog a NAV számára is feltűnni a rossz gyakorlat, meg kell ismerkednünk a helyes megoldással.

A göngyöleget mint cikket értékesítjük a vevőnek. Ennek van árbevétele és adóvonzata. A visszaszállított göngyöleget azonban megvásároljuk a vevőtől, amiről a vevőnek mint eladónak kellene számlát kibocsátania.

Mi a baj az elterjedt, de hibás gyakorlattal?

A számviteli törvényt ott sértjük a jelen gyakorlattal, hogy a visszahozott göngyöleg csökkenti az árbevételt, ezzel hamis képet adunk az eredménykimutatásban, az áfatörvényt pedig ott sértjük meg, amikor csökkentjük a fizetendő adót, miközben növelni kellene a levonható adót. Ez utóbbi már alkalmas akár jelentős mértékű adóoptimalizálásra is, vagy javíthatjuk vele a vállalati cashflowt.

Vegyünk akkor példákat, amelyeket a számlaadatok beküldésekor, ha be is fogad a NAV rendszere – mert kiszűrni nem tudja –, a vállalat kockázatelemzési mutatóiban feltehetően nyomot hagynak.

A legdurvább:

A számla negatív adót tartalmaz. Ez még akkor sem kerül majd feltöltésre, ha az adóértékhatárt lecsökkentik, akár 0-ra, mert a nulla alatt van. Az adóbevallásban bekerül a 30, 33, 34, 35 sorok egyikébe, ahová a könyvelő bekényszeríti, helytelenül.

Az egyszerűbb eset:

A 91 ezer adótartalom miatt nem kerül feltöltésre, holott a számlán szereplő göngyöleg-visszaszállítás nem csökkenthetné a fizetendő adót, és a számla feltöltésköteles lenne. A számlafeltöltés ebben az esetben nem is képes a NAV kockázatelemző rendszerét bővíteni. Mitől lesz mégis probléma?

Ez a feltöltött számla okozza a bajt:

A fenti számla tételei is feltöltésre kerülnek, így elemezhető, hogy olyan, a fizetendő adót csökkentő tétel található rajta, ami más esetben éppen a számlafeltöltési kötelezettséget sértheti. Ha ez kellő gyakoriságot ér el, akkor egészen biztosan várható egy ellenőrzés, ahol már a fel nem töltött számlákra is fény derül, melynek darabja akár 500 ezer forintnyi bírságot is érhet.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo