hirdetés

Borászok: szigorodik a szállítás és a nyilvántartás

Az új jogszabály szerint belföldön, egyszerűsített adóraktár-engedély birtokában a borászati terméket, szőlőtörkölyt és borseprőt (kivéve a borecetet) borkísérő okmánnyal, más esetben a szőlőbort a jövedéki törvényben meghatározott okmánnyal, a borszőlőt és szőlőmustot pedig (akár finomított, akár nem) csak szállítólevéllel lehet szállítani.
hirdetés

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter március 7-én módosította a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló korábbi, 2011-es rendeletet.  A szőlőmust, valamint a szabad forgalomba bocsátott szőlőbor esetében az értékesítésről kiállított számla borkísérő okmánynak minősül, amennyiben tartalmazza az eladóra és vevőre vonatkozó adatokat, a kiadás és a rendeltetés helyét, a szállítmányozó nevét, a forgalomba hozatali engedély szerinti termékmegnevezést, a termék űrtartalmát, illetve darabszámát. Borszőlőt az EU más tagállamába vagy harmadik országba csak szállítólevéllel, szőlőmustot pedig a kormányhivatal által hitelesített kísérőokmánnyal lehet szállítani.

Szigorodik a szállítás és a nyilvántartás

A pincéből közvetlenül végső fogyasztóknak termelői borkimérés keretében értékesített szőlőborra az egyszerűsített adóraktár engedélyesének borkísérő okmányt kell kiállítania, amelynek csatolt mellékletében kell részletezni a palackos, a kannás kiszerelésben, továbbá – egy tételben – a kóstolásra és elvitelre kimért mennyiségeket. Az ehhez szükséges formanyomtatvány a vámhatóságnál szerezhető be, vagy számítógéppel is előállítható. A szőlőmust, a borászati melléktermékek és a szőlőbor szállításakor alkalmazandó borkísérő okmány 3 példányból álló szigorú számadású bizonylat, amelynek első példánya a vevőé (címzetté), második és harmadik példánya az eladóé (feladóé). A szállítás során a borkísérő okmány első és második példánya a terméket kíséri. A második példányt az átvétel igazolásával a vevő (címzett) 8 napon belül köteles visszaküldeni az eladó (feladó) részére.

Az adómentes szőlőbor szállítása esetén az első példány kíséri a terméket. A módosított rendelet újra szabályozza a szőlő-, illetve a szőlőbor-pincekönyv tartalmával, vezetésével és biztonságos tárolásával kapcsolatos teendőket is. A számítógéppel történő pincekönyvvezetés esetén a rendelet szabályainak legkésőbb 2013. augusztus 1-ig meg kell felelni. Adóraktári engedéllyel rendelkező borászati üzem, illetve szőlőfelvásárló vagy mustelőállító esetében a vámhatóság hitelesíti és nyilvántartja a pincekönyveket. További változás, hogy az az egyszerűsített adóraktár-engedélyes, aki az előző borpiaci évben legfeljebb 1000 hektoliter előállított bormennyiséggel rendelkezett, továbbá kizárólag saját termésű, vagy vásárolt szőlőt dolgoz fel (bort, gyöngyöző bort, mustot, must sűrítményt, valamint palackos erjesztésű pezsgőt

Alkoholtermékké válhatnak a gyümölcsborok
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.
vagy minőségi pezsgőt, borecetet állít elő), pincekönyvét az általános szabályhoz képest eltérésekkel is vezetheti.

Ebben az esetben a lefűzött borkísérő okmányok minősülnek vevőnyilvántartásnak. A módosított rendelet szerint, a pincekönyvben a must feldolgozása és a boron végzett műveletek során csak a ténylegesen keletkezett veszteség számolható el. Átalány-elszámolás esetén gazdasági évenként ennek maximális mértéke szőlőmustra vetítve 2 százalék, borseprőnél 6 százalék a borkezelésre és -tárolásra az egyszer fejtett újbor, illetve a vásárolt és az óbor mennyiségére vetítve pedig legfeljebb 2 százaléka lehet.

Tavaly módosult a borseprő felhasználásának szabályozása

Augusztus 1-jén hatályba lépett a vidékfejlesztési miniszter rendelete a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek (szőlőtörköly, borseprő) kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette az erről szóló, 2008-as és 2009-es FVM rendelet.

Az Európai Unió 2004-től írja elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettségét. A borreformot követően mindez megváltozott, azóta ugyanis már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről, és a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel, illetve maguk választhatják meg, milyen módszerrel semmisítik meg - olvasható a TTG Hungary hírlevelében.

A vonatkozó uniós jogszabály szerint szőlőtörkölynek minősül az a préselésből származó maradvány, amelynek összes alkoholtartalma legalább 2,8 liter/100 kg. Aki személyesen és saját birtokán 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elő bort, annak a keletkező borászati melléktermékek kivonásáról gondoskodnia kell. 500 hektoliter bor felett a keletkező borseprőt kötelező lepárlás útján meg kell semmisíteni. Ez a kötelezettség abban az esetben tekinthető teljesítettnek, amennyiben a termelő legkésőbb a szőlőfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évének végéig a keletkezett borászati melléktermékek teljes mennyiségét lepárlóüzem részére leadja, vagy ellenőrzés melletti eljárás alkalmazásával kivonja.

Módosult a bortörvény, nincs több minőségi bor! Részletek itt olvashatók!

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo