Bevált Facebook-trükkök kisvállalkozásoknak

Mindenhonnan azt hallani, hogy a Facebookon minden cégnek jelen kell lennie. De mibe érdemes tényleg energiát fektetni? Hogy lehetünk hatékonyabbak? A Piac&Profit KKV-Akadémiáján elhangzott hasznos tanácsokat gyűjtöttük össze.

A közösségi média jelenlét minden cég számára fontos, de tanuljunk meg prioritásokat felállítani – mondta Klausz Melinda közösségi média specialista a Piac&Profit KKV-Akadémia közösségi oldalak használatának fortélyait boncolgató előadásán.

A legfontosabb, döntsük el, hogy hol vagyunk jelen – javasolja a szakértő. A nap csak 24 óra, nem fogunk tudni minden csatornát üzemeltetni. Márpedig amibe belekezdünk, ott folyamatosan jelen kell lennünk! Ha három hónapig nincs frissítés bármelyik közösségi média felületünkön, ahol elvileg jelen van a cég, az a felhasználónak azt sugallja, hogy nem is működünk. Azonnal potenciális ügyfelet veszítünk!  A platformok közötti választáshoz egyrészt azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen típusú tartalmaink vannak. Sok képet tudunk készíteni akár mindennap? Vannak videóink? Vagy inkább szakmai anyagokban vagyunk erősek? A másik, ami meghatározhatja, hol érdemes jelen lennünk az a célcsoport. Igazítsuk a megjelenést az ő igényeikhez! Ha fiatalokat célzunk, más platformon kell jelen lenni és más stílusú anyagokkal (nem lesz megfelelő egy egy kamerával felvett, „beszélő fejes” videó, amit viszont, ha megfelelő a tartalma, imádhat egy szakmai közösség).

Itthon pillanatnyilag a Facebook a legalapvetőbb, de a fiatalok körében jön fel a Weheartit is (Hogy még nem is hallott róla? Itt az ideje…) . Hiába csökken Amerikában pl. a Facebook felhasználók aránya, itthon ez még nem igaz. Kevesebb időt töltenek fent a magyar felhasználók is, de a számuk – főleg a negyvenes korosztályé – nő. De például Oroszországban a Facebook nem a legnépszerűbb, ha az a piac a cél, más platformot kell keresni. Ugyanakkor a Facebook sem kötelező. Egy csak B2B értékesítő acélipari vállalatnak semmi keresnivalója itt. Újra virágkorát éli például a direkt marketing levél, van, lehet, hogy bizonyos helyzetekben, iparágakban, célcsoportoknál ez lesz sokkal eredményesebb. Az eddig mellőzött Google+ is fontossá kezd válni, igaz, egyelőre nem annyira az aktív közösség, mint a keresőoptimalizálásban jelentett előnye miatt.

Gondolkodjunk kicsiben!
Ha nagy oldalunk rajongói bázisa, (5000-10000+), gondolkodjunk el új, kicsi oldal létrehozásán. A kisebb oldalak elérése ugyanis kevésbé csökken. „Pár száz, vagy pár ezer rajongós oldalak még mindig tudnak átlagosan 20-30 százalékos organikus elérést, pár tízezer rajongónál ez az arány mindössze 10 százalék körül van, pár százezres oldalnál 5 százalék alatti. Itt találja a részleteket.
Használjuk a kapcsolati hálónk!

Kkv-ként akkor működik jól a közösségi média felület, ha a magán kapcsolatainkat nem választjuk el a cégestől – mondja Klausz Melinda. Használjuk azokat a saját ismerőseinket, akiket tudunk kicsit motorizálni. Léteznek kifejezetten erre kifejlesztett szoftverek, amelyek segítségével a saját ismerőseink hálózatát tekinthetjük meg megtalálva közöttük a véleményvezéreket. Az ő segítségüket kérve időt és pénzt spórolhatunk – ők nagy befolyással rendelkeznek és hatékonyan tudják eljuttatni számos emberhez az üzenetünket. Meg lehet kérni őket időnként, hogy osszanak meg egy-egy tartalmat, eseményt, de természetesen tartózkodjunk attól, hogy túlterheljük őket. Ha nem hajlandóak megosztani a tartamainkat, abból is tanulhatunk: ha ő elutasítja, akkor az ő közege is elutasítaná – érdemes tehát megtudni, ismerőseink köréből ezeket az embereket hogyan tudjuk megnyerni, aktivizálni.

Tartsuk számon az ismerőseink között az újságírókat, bloggereket, azokat, akikről tudjuk, hogy instagram csatornát üzemeltetnek stb. Ha elég jók vagyunk, az ő csatornáik megsokszorozhatják azoknak az embereknek a számát, akiket képesek lehetünk elérni.

Milyenek legyünk a Facebookon?

Sok kisvállalkozás magánszemélyként regisztrál a Facebookon, ami érthető annyiban, hogy egyszerűbb és könnyebb ismerősöket gyűjteni – de csak 5000 főig. Ha elértük ezt a limitet, az oldal átalakítható, migrálható rajongói oldallá. Ez több szempontból is előnyös: statisztikákat kaphatunk, valamint alkalmazásokat helyezhetünk el a céges oldalon. Ez pedig az alapja annak, hogy akár a honlapot is kiválthassa a Facebook profil. Ugyanakkor érdemes kihasználni, hogy az oldal adminisztrátorai magánszemélyként is hozzá tudnak szólni–ez a trükk, ha mértékkel használjuk, aktivizálhatja lehet kissé az oldal látogatóit, elindíthat egy beszélgetést.

Nagyon fontos, hogy a „közösségi” nem csak egy szó - hangsúlyozta Klausz Melinda. A közösségi oldalakon tényleg beszélgetnünk kell! Fel kell vállalni a konfliktusokat, válaszolni a kérdésekre stb. SOHA nem törölhetünk egyszerűen egy negatív hozzászólást! Ha ez egyszer is megesik, ha nem kezeljük, hanem negligáljuk, abból sokkal nagyobb negatív hullám indulhat el ami végső soron hatalmas veszteségeket jelenthet a cégnek. (Rengeteg példa van erre pl. Nestlé Greenpeace párharc vagy a United breaks guitar sztori – ezekre érdemes rákeresni a neten…)

Érdemes tudatosan beosztani, hogy mikor ki kezeli az oldalt, ki figyeli mi történik. Így sem kavarodás nem lesz, de az sem fordul elő, hogy megválaszolatlanul marad egy hozzászólás.

A Facebook is trükközik

Érdemes figyelni néhány részletre, és nem mindig a legegyszerűbb megoldást választani, így is sokat spórolhatunk. Például a rajongói oldalak adminisztrációs felületén feladott hirdetési lehetőség körülbelül háromszor annyiba kerül, mint a kicsit nehezebben elérhető, nem szem elé rakott hirdetéskezelő felületről indított hirdetések.

Jegyezzük meg: a lájkok száma önmagában csak annyit jelent, hogy egyszer volt valami ,ami tetszett az adott embernek az oldalunkon. Ha utána nem tetszik neki a tartalom amit megosztunk, akkor könnyedén leiratkozhat a hírfolyamról – vagyis hiába rajongó, nem érjük el többé. Ezért sokkal fontosabb a „beszélnek róla” mutató. A mai világban ha ez a mutató 6% fölé megy, az már jónak számít. Ha ez alá megy, akkor érdemes elkezdeni hirdetni. (Az oldal az érdeklődés alapján súlyozza, hogy melyik felhasználónak mit jelenít meg. Ha soha nem szól hozzá posztjainkhoz, nem lájkol, nem aktív, egy idő után nem is fogja látni, amit megosztunk.) Tehát ha a rajongóink 6 százalékát elérjük organikusan a bejegyzéseinkkel, már büszkék lehetünk magunkra. És igen, ennek ellenére a Facebook még mindig nagyon megéri!

Posztolási kisokos
Ne arról beszéljünk, hogy mosógépeket árulunk, hanem, hogy miért – hangsúlyozza Nagy Barna, a Kreatív Vonalak Kft. strarégiai tervezője. A nagy márkák nem azzal kezdik, hogy mit csinálnak, hanem, hogy miért. Hogy mi célt szolgál a vállalatuk. Mi az, amiért felkelsz reggel? Ezt kell átadni! Ha szürkék vagyunk és unalmasak, senki nem fog figyelni ránk. Az emberek nem azt veszik meg amit csinálsz, hanem azért veszik meg, amiért csinálod. (Nem azért veszik meg a reform sütit, mert cukormentes, hanem mert le akarnak fogyni. Itt egyértelmű, de minden más terméknél, szolgáltatásnál is ezt kell megtalálni.) Sztorizzunk! A Facebook egy magazin! Nem tényeket, hanem sztorikat kell adnunk!Az is fontos, hogy vállaljuk fel a stílusunkat! Nem tökéletesnek kell lenni, hanem hitelesnek! Ahogy Seth Godin internet guru mondta, ma túl nagy a választék és túl kevés az idő. Nyilvánvaló reakció, hogy szimplán semmibe vesszük az átlagos cuccokat. Vállaljuk fel azt is, hogy véleményünk van! Különben hogy lehetnénk véleményvezérek? Minden vélemény megosztó, de semmi baj vele, ha nem mindenki ért egyet velünk – máris elindulhat egy élénk beszélgetés az oldalunkon.
Hogy mikor érdemes posztolni, ahhoz Induló vállalkozásnál első körben azt is érdemes megnézni, hogy mikor van fent a legtöbb barátunk a chaten – ez is egy alap orientációs mutató lehet. A bejegyzések idejét folyamatosan érdemes nyomon követni, éttermeknél például az este 6 tűnik jónak, de más iparágban más. Fontos az is, hogy nők vagy férfiak többségében a rajongóink, hiszen a stílust ez egyértelműen meghatározza. Mindenképpen relevánst tartalmat kell megjelentetnünk, mert nagyon könnyen leiratkozhatnak a hírfolyamról a rajongók! Legyen kapcsolatos a céggel, termékkel, de hol szakmaibb, hol lazább. Hogy nem lehet mindenkinek egyszerre megfelelni? Targetáljunk! Ha van olyan tartalom, ami csak a rajongók egy részének fontos, érdemes élni ezzel az eszközzel! Akinek szól, annak jobban fog tetszeni és nem riasztjuk el vele a többieket. Ne szerénykedjünk használni a call-to-action (felhívás keringőre) módszert sem! Olykor le kell írni egy-egy posztban, hogy lájkold, oszd meg stb. Tényleg számít - mondja Klausz Melinda.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo