Béreljünk, vagy vegyünk?

A bérlet lényegesen olcsóbb és rugalmasabb megoldás, de a saját tulajdon biztonságosabb, mert nem veszíthetjük el egyik napról a másikra a telephelyünket. Másrészről a tőkénk jobb helyen lenne a főtevékenységünkbe fektetve.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ne hamarkodjuk el a döntést

Sok vállalkozásnak döntenie kell előbb utóbb, hogy bérelni akarja a székhelyét, vagy inkább saját tulajdonú ingatlanba költözik. Együttműködő partnerünk, a Reconcept blog ennek a kérdésnek járt utána legfrissebb bejegyzésében. Általában racionálisabban hangzanak a bérlet mellett szóló érvek, amelyek aduásza jellemzően az, hogy a tőkét a főtevékenységbe kell fektetni, nem pedig nagy értékű ingatlanokban lekötni. Ezzel szemben a tulajdonhoz való ragaszkodást két fő okkal szokták magyarázni: egyrészt azzal, hogy nem mindig van a piacon olyan bérbe vehető ingatlan, amilyen a vállalkozásnak kell, másrészt a bérlet komoly kockázatokkal járna: például a bérlet lejártával elveszítjük a fontos telephelyet, vagy a bérbeadónk egyszer csak valamelyik nagy versenytársunk érdekkörébe kerül.

(Ezt is fontos mérlegelni, ha vállalkozást indítunk. Hogy még mit, azt itt megtudhatja!)

Ezek a kockázatok sok esetben eltúlzottan jelennek meg, és gyakran csak a Magyarországon szokásos szemlélet érvényesül, mely szerint az ingatlan kizárólag saját tulajdonban az igazi, és megpróbálják ezt racionálisnak hangzó érvekkel alátámasztani. Nem vitatjuk azonban, hogy az érvek között mindig lehetnek érvényesek és az adott helyzetben meglehetősen erősek is. Lehet szó egy valóban speciális ingatlanigényről, egy nagyon fejletlen helyi piacról, egy különleges versenyszituációról vagy akár a különböző eszközpiacokon fennálló kockázat-hozam viszonyok sajátos alakulásáról – ezek közül egy is elég lehet, hogy a tulajdont ítéljük az egyetlen elfogadható megoldásnak.

A bérlet és a tulajdon közötti döntésre tehát nincs általános recept. Álljon itt most két olyan érv, amelyeket megfontolandónak ítélünk – az igazságosság jegyében mindkét megoldás mellett egy-egy:

Székhely: hol és milyen legyen?
Piacok, erőforrások, logisztika, HR, arculat – számos szempontot figyelembe kell venni a vállalati székhellyel, üzemmel vagy irodával kapcsolatos döntések során. Ezeket a szempontokat tekintette át a Reconcept blog.
Aki ingatlant vásárol, az kiteszi magát az ingatlanpiac ciklusainak, még ha ez nem is tudatosul benne. Főleg akkor van szükség különös körültekintésre, ha ezek jó eséllyel egybeesnek a főtevékenység ciklusaival. Konkrét példánk is van a nem túl távoli múltból: egy teherfuvarozáshoz kapcsolódó eszközök kereskedelmével foglalkozó hazai vállalkozás a kétezres években jelentősen bővítette tevékenységét, amelyhez nagyobb ingatlanra volt szüksége. Ezt devizában denominált bankhitel segítségével és további növekedés feltételezésével valósította meg; vagyis jó nagy ingatlant vásárolt és alaposan eladósodott miatta.

Jó irodát akar bérelni? Itt olvashat jó tanácsokat a választáshoz!

Amikor 2008-ban a válság elérte a magyar piacot, a főtevékenység egy-két év alatt a töredékére esett vissza, miközben a pár éve vásárolt ingatlan is leértékelődött. A vállalkozó azzal szembesült, hogy pont akkor nem tudja felszabadítani a lekötött tőkéjét, amikor az adósság már a vállalkozás létét fenyegeti, nem tudja rugalmasan a szűkebb tevékenységhez igazítani a használt ingatlan méretét, illetve nem látja a hasznát a gyenge piac miatt egyébként csökkenő bérleti díjaknak sem. Bérlőként ugyanezekhez a viszonyokhoz sokkal hatékonyabban tudott volna alkalmazkodni, így kockázatai nemhogy súlyosabbak, hanem jóval egyszerűbben kezelhetőek lettek volna.

A jelenlegi helyzet azonban gyökeresen eltér a válság előtti állapottól: azt látjuk, hogy az ingatlanpiac továbbra is pang, aki most vásárol ingatlant, az rendkívül olcsón juthat hozzá. Annyira olcsón, hogy az ár gyakran a válság előtti érték (vagy akár az előállítási költség) töredékét teszi ki. Mindehhez egy olyan forrás is megjelent a piacon, amely korábban elképzelhetetlen áron kínál finanszírozást, méghozzá forint-alapon: az MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP). Ez a két tény együtt olyan feltételeket teremt, amelyek mellett igen könnyű arra a konklúzióra jutni, hogy ma egy NHP-hitelből vásárolt székhely vagy telephely az ideális megoldás – feltéve, hogy kellő bizonyossággal meg tudjuk ítélni vállalkozásunk 5–10 éves időtávon várható teljesítményét.

Milliárdokat fizetnek ki feleslegesen a vállalkozások
Elsősorban az információhiány, másrészt az előítéletek, harmadrészt pedig csak lustaság vagy időhiány az oka, hogy nem lépik meg a vállalkozások azokat a praktikus költségcsökkentési lépéseket, amelyekkel kis tételekben, de összességében jelentős mértékben tudnák javítani napi kiadásaik mérlegét.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo