Bécs: rezsicsökkentés környezetvédelemmel

Az osztrák főváros csaknem húsz éve segíti a helyi vállalkozásokat abban, hogy miként csökkentsék környezetvédelmi intézkedésekkel a működési kiadásaikat. Az ÖkoBusiness Wien elindulása óta a résztvevő cégek 145,6 millió eurót spóroltak és rengeteg hulladéktól, szén-dioxidtól és vegyszertől kímélték meg a környezetet.

Az ÖkoBusiness Wient még 1998-ban hívta életre az osztrák főváros Környezetvédelmi Ügyosztálya, az MA22, hogy a környezetet és az erőforrásokat kímélő intézkedések ösztönzésével segítsék a bécsi vállalkozásokat a működési költségeik csökkentésében. A 19 éve futó programban eddig csaknem 1.200 bécsi cég vett részt, akik összesen 145,6 millió eurót takarítottak meg.

A költségcsökkentés és a környezetvédelem nem zárják ki egymást, és sokszor már nagyon apró változtatásokkal is nagyon sokat lehet tenni a természetért. Az Austrian Airlines-nál például könnyebb modellekre cserélték a mentőmellényeket, és már a kapuknál az utasok kezébe adják az újságokat és különböző kiadványokat. Így kisebb súlyt kell rendszeresen magukkal cipelniük a repülőgépeknek, illetve nem kell külön fuvarokkal odavinni hozzájuk a sajtótermékeket, amivel üzemanyagot lehet megtakarítani.

Fotó: Houdek

Szintén lelkes résztvevője a programnak a bécsi Dán Nagykövetség, ahol 2016-ban több olyan apró változtatást is bevezettek, amelyekkel áramot, illetve energiát takaríthatnak meg és csökkenthetik a keletkező szemetet. Így például papír kéztörlő helyett textiltörülközőket használnak a mosdókban, és konyhai papírtörlő helyett mikroszálas ruhákkal pucolják az ablakot.

Emissziócsökkentésétől lesz szexi egy márka: az Apple toronymagasan vezet
A felvilágosult, ökotudatos fogyasztók értékelik, ha egy márka demonstrálja, mennyire környezetbarát. Eddig a cégek csak egyes projekteknél jelezték, hogy azzal mennyi karbonkibocsátásnak veszik elejét. Ezek a számok egyre fontosabb marketingeszközökké válnak. A Fortune 500-as mezőnyben nyilvánvaló: minél nagyobb egy vállalat, annál inkább példát mutat a zöldülésben.
Ügyelnek a tisztítószerek optimális felhasználására, LED-izzókra cserélték a hagyományos égőket, szigetelték az ablakokat és kétoldalasan nyomtatnak. A munkatársak és a vendégek mobilitásának ösztönzésére pedig legutóbb biciklitárolóvá alakították át a követség egyik diplomata-parkolóját. Itt kapott helyet a 2014-ben beszerzett négy szolgálati kerékpár, és a biciklivel érkező vendégek is itt parkolhatnak.

"Az ÖkoBusiness Wiennel egy olyan helyi programra bukkantunk, amellyel itt, Bécsben is megvalósíthatjuk az otthoni mobilitási koncepciót, amely a városi környezetben főként a kerékpárra épít. A programban való részvételünkkel ráadásul hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz Bécsben" – mondta Liselotte Plesner, Dánia bécsi nagykövete a programról.

A program fennállása óta a résztvevő bécsi cégek összesen 125.930 tonnányi hulladéktól és 443.000 tonnányi szén-dioxidtól kímélték meg a környezetet, 1,53 terrawattórányival kevesebb energiát használtak fel, valamint 150,8 millió kilométernyi utat és 2,7 millió köbméter ivóvizet spóroltak meg. Ezekkel a mennyiségekkel 75.000 hőlégballont és 2,5 millió szemeteskukát lehetne megtölteni, kétharmadig feltölteni az Alte Donaut és egy éven át árammal ellátni a bécsi háztartások 58%-át.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo