hirdetés

Az ingatlanbefektetési piac félúton a válság utáni rekord megdöntésében

2017. második negyedében az európai kereskedelmi ingatlanpiacra 74 milliárd euró érkezett, ami negyedével több a tavalyi forgalomnál – derül ki a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója, a CBRE legfrissebb kutatási adataiból. Közép-Európa a tavalyi évhez képest is jobban vonzza a befektetőket, a régió befektetési forgalmából a magyar piac 15 százalékkal részesedik.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

2017 második negyedévében az erős ingatlanbefektetési forgalom jelentős részben a brit piac növekedésének köszönhető, hiszen a szigetországban 23,4 milliárd euróért cseréltek gazdát kereskedelmi ingatlanok, szemben az első negyedévben mért 16 milliárd euróval. A Logicor ingatlanportfolió eladása jelentős ügylet volt az Egyesült Királyságban, de még nélküle is növekedést mutat 2017-ben a brit ingatlanbefektetési piac a Brexit-népszavazás után elszenvedett visszaesése után.

Kép: CBRE

A német piac újra bizonyította, hogy az európai ingatlanbefektetések növekedésének fő motorja kontinensen, miután 2017 első félévében 49 százalékkal, 26,5 milliárd euróra nőtt a tavalyi évhez képest (amelyből a második negyedre 13,9 milliárd euró jutott) miközben a kontinentális piac 15 százalékkal bővült. A dél-európai piacok, mint az olasz és a spanyol – Hollandiával együtt – szintén erős negyedévet tudhatnak maguk mögött, 110, 76 és 38 százalékos növekedéssel az egy évvel ezelőtti forgalomhoz képest. Franciaországban az elnökválasztást megelőző időszakban a befektetési piac némileg lassult, bár Macron megválasztása mind a bérlői, mind a befektetői várakozásokra pozitív hatással bírhat, így a befektetési piac egyre bővülhet a második félévben.

2017 második negyedévének jó eredményeit a robusztus növekedést felmutató ipari és logisztikai szektor szállította, és – bár kisebb mértékben – az alternatív befektetési piac is jól teljesített, ahogy a befektetők diverzifikálják portfóliójukat. Az ipari ingatlanbefektetések 303 százalékos bővülést produkáltak (aminek a jelentős Logicor-ügylet is része volt), az alternatív ingatlanok piaca pedig ötödével nőtt, ezzel szemben az irodapiac 6 százalékos visszaesést könyvelhetett el 2017 második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest.

Európai elitben a magyar lakáspiac
Európai élmezőnyben maradt a hazai lakáspiac drágulása. Az idei első negyedévben 8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok tavalyhoz képest, amivel a dobogóról lemaradtunk, de még így is ez a hatodik legnagyobb drágulás az EU-ban.
A magyar piac félúton a tavalyi forgalom eléréséhez

A kimagasló 2016-os eredmény (1,54 milliárd euró) után a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon 795 millió eurót költöttek a befektetők 2017 első felében. A közép-európai régió a tavalyi évhez képest még vonzóbbá vált a befektetők szemében, Magyarország pedig 15 százalékos arányt képvisel a teljes befektetési forgalomban. Az alpiacokat tekintve a forgalom kiegyenlítettebb, mint az elmúlt években: az irodapiac 41 százalékkal részesesedett a teljes forgalomból 2017 első félévében az 2016-os 55 százalék után, míg mind a kiskereskedelmi (31%), mind az ipari szegmens (28%) javított részesedésén.

Az irodapiacon 3 jelentős ügylet is meghaladta az 50 milliós értéket, és mindhárom esetben hazai alapok voltak a vevők. Az átlagos ügyletnagyság 40 millió euró volt, egy négyzetméter ára 2 000 – 3 000 euró között mozgott négyzetméterenként, minthogy az első generációs és új épületek egyaránt eladásra kerültek. A legnagyobb ügylet a Nordic Light irodaház megvásárlása volt az Erste Ingatlanalap által.

A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési piaca 248 millió euró forgalmat bonyolított 2017 első felében, a piacot két, nem-központi elhelyezkedésű bevásárlóközpont megvásárlása dominálta a CPI által. Az ipari alpiac diverzifikáltabb volt, itt országos kiterjedésű portfólió és első osztályú városi ingatlan is gazdát cserélt.

Címlapkép: Pixabay

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo