Amíg áfa lesz, addig csalók is lesznek!

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók, a jelenséggel az Európai Unió minden egyes országa küzd.

Varga Árpád - Forrás: Adó Online

Az adóhatóság évente körülbelül 500 milliárd forint adóhiányt állapít meg, és hiába találnak minden évben egyre nagyobb adókülönbözetet, a csalások volumene is folyamatosan nő. A felszámolás alatt álló cégek összesített áfatartozása nagyjából 300-400 milliárd forint, ami vélhetően soha nem folyik be, de az egész Európai Unió küzd az áfacsalással – mondta Varga Árpád az Adó Online-nak adott interjújában. Az elnökhelyettes szerint a NAV négyezer revizora nem csak az áfát ellenőrzi. Havonta 100-110 ezer bevallás érkezik a hatósághoz, ebből 40-45 ezerre különösen figyelni kell, mert vagy visszaigénylést, vagy átvihető követelést tartalmaz. (Nem csak a nagyobb cégek trükköznek az adóval: a kisvállalkozók sem szeretnek számlát adni.)

„Naivitás azt várni, hogy áfát csak tételes ellenőrzés után fizessenek vissza, mivel ehhez meg kellene többszörözni az adóhatóság létszámát. Egész Európa az önadózás elvét követi, ami azt jelenti, hogy a hatóság megbízik az adózóban” – hangsúlyozta.

Kiemelte: az adóhatóság folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb és újabb eszközöket vessenek be az áfacsalások felfedésére. Jövőre már belenézhet a NAV az e-útdíjfizetés rendszerébe, illetve az online pénztárgépek is segíthetnek. "Az e-útdíj rendszeren keresztül tudni fogjuk, hogy valójában merre mennek a kamionok, sőt a felvételekből az is látható lesz, hogy szállítanak-e árut" - mondta. Az online pénztárgépek bevezetése szintén növeli az áfabevételeket - tette hozzá az elnökhelyettes, megjegyezve: aki megtette az előírásoknak megfelelő intézkedéseket, tehát kért regisztrációs kódot és megrendelte az érvényes típusú pénztárgépét, az védett a bírságokkal szemben.

Az elnökhelyettes szerint nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban több mint egy évvel ezelőtt vezették be a fordított adózást, a statisztikák szerint kétszer annyi gabonát adtak el korábban, mint amennyit megtermeltek itthon. (A cukoriparban azonban nem lesz fordított áfa.) Rámutatott: mindez azért fordulhatott elő, mert az áru nagy részét az áfafizetést megkerülve papíron kivitték külföldre, majd belföldön értékesítették. A fordított áfa bevezetésével szinte kitisztult a szektor, de vélhetően azóta más termékköröket vontak be az áfacsalás rendszerébe. Éppen ezért nem áll le a munka, a hatóság 30-40 tagból álló cégláncolatokat ellenőriz. A fordított áfáról itt olvashat részletesen!

Arra a kérdésre, hogy mi jelenthet megoldást az áfacsalások ellen, Varga Árpád a bűnügyi igazgatóság megalakulását emelte ki válaszában. „Korábban meg kellett keresni a társhatóságokat - a rendőrséget, a vámosokat -, ami borzasztó nehézkes volt, már nem kell, ráadásul a bűnügyi igazgatóság titkosszolgálati eszközöket is használhat. Tájékoztatása szerint lassan bírósági ítéletek is várhatóak, amelyeknek elrettentő hatásuk lehet. Ugyanakkor tudomásul kell venni azt, hogy az áfacsalást nem lehet felszámolni - mondta.

Lehet harcolni ellene új intézményekkel, hatékonyabb ellenőrzéssel, új eszközökkel, de ebben az áfarendszerben mindig lesznek, akik bűncselekményt követnek el, ahogy vagyon elleni bűncselekmények is mindig lesznek, és gyilkosságok is" - fogalmazott a NAV elnökhelyettese.

“Az áfát úgy ahogy van, meg kellene szüntetni”
Olyan mértékűek az áfacsalások, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehet hatékonyan orvosolni – mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Ez azonban csak uniós szinten elképzelhető, köztes megoldásként a jelenlegi áfakulcs mérséklését, a fordított áfa kiterjesztését tartja indokoltnak a szakértő.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo