Állva tárgyalni? Megéri!

Már előre szenvedünk minden meeting előtt, hogy mennyi felesleges időnket rabolja majd el a dolog. Nem kéne így lennie! Van pár bevált tippünk, hogy hatékonyabbá tegyük a megbeszéléseket!

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kis- és nagyvállalkozások irodáiban a világ minden táján, valószínűleg ma is tucatnyi üzleti megbeszélés zajlik. Egyesek tervezettek, míg mások rögtönzötten történnek. Vannak, amik maratoni hosszúságúak, és vannak, amik csupán néhány percre szakítanak ki a napi munkából. Lehetnek online, lehetnek offline, van, ahol a telefon a közvetítő. Reggel, délben, este, lehetnek bármikor. Bármelyikről legyen is szó, a következő találkozónkat tegyük hatékonyabbá.

Ki a főnök?

Na persze itt nem az a kérdés, hogy ki a cégvezető, csupán a megbeszélés irányítójáról van szó. Határozott elképzelésünk legyen arról, hogy ki a felelős az ülésért. Kié az utolsó szó, ha egy döntést ott, azonnal kell meghozni? Ki dönti el, ha itt az ideje, hogy egy kis szünetet tartsunk? Nagyon fontos, hogy ez mindenki számára világos legyen.

Világos cél

Tűzzük ki a megbeszélés célját. Hogy ez miért olyan fontos? A paraméterek meghatározása segít abban, hogy tudjuk, mit szeretnénk elérni. Így kevésbé valószínű, hogy egy idő után nagyon elkalandoznánk az eredeti elképzeléstől. Amint a meeting vezetője úgy véli, hogy nagyon elkóboroltunk más témák felé, egy gyors közbelépéssel visszaterelhet az eredeti cél felé.

Így jut szóhoz mindenki
Vannak emberek, akikből úgy kell kihúzni minden szót, mások órákig csacsognak, mégsem derül ki, mit is akarnak mondani valójában. Megint mások cégen belüli hatalmi játszmákat erőltetnek a többiekre, mások pedig zavarukban inkább hallgatnak. A legtöbb vállalkozásban a kommunikáció távolról sem tökéletes, márpedig a zavarok e téren óriási visszaesésekhez vezetnek a hatékonyságban. Van 5 tippünk, hogy javítsunk ezen!
Nincs új téma

Ha elérjük a kitűzött célt, ha megoldottuk a fennálló problémát, az a találkozó végét jelenti. Nagyon rossz ötlet, ha egy közben felmerült kérdést is részletesen meg akarunk tárgyalni „mellesleg”. Ha azt szeretnénk, hogy más téma is hosszabb vita tárgya legyen, arra hozzunk létre egy újabb találkozót.

Előzetes kommunikáció

Amikor meghatározzuk a következő találkozó időpontját, a meghívott munkatársaknak adjunk egy részletes leírást arról is, hogy érkezés előtt milyen anyagokkal készüljenek. Akkor is így tegyünk, ha nem várunk írásos terveket, csak azt, hogy gondoljanak át valamit. Ha mindenki felkészülten érkezik a meetingre, várhatóan az egész sokkal rövidebb lesz.

Ne üljünk le

Ha lehet, időnként szakítsunk a megszokott formákkal. Ne használjuk mindig a konferenciatermet, és ne az asztal mellett, a kényelmes székekben beszéljünk. Ha például állva zajlik a megbeszélés, biztos, hogy senki nem fogja feleslegesen húzni az időt! (Egyébként sem ártana, ha néha nem ülve dolgoznánk. Valójában az életünk múlhat rajta.) Persze senki sem akar állni adott esetben 2 órán át, de legyünk rendhagyóak. Lehet, hogy a csapat szívesen vesz egy sétát a közeli parkban, vagy játszik egy kosárlabdameccset, lazán, kötetlenül. Ez persze témafüggő, de egy lazább meeting néha belefér.

Kép: PP archív

Létszámstop

Minél több embert hívunk meg egy megbeszélésre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kevésbé lesz hatékony az egész. Több ember szeretne beszélni, sok vélemény ütközik, akár kaotikus is lehet a vége. Lehetőség szerint szűkítsük a kört a legszükségesebb emberekre, és legyen az a végső instrukció, hogy ők adják át a releváns információkat másoknak. Ha mégis viszonylag sok ember ül egy asztalhoz, alkalmazzuk a terapeuták egy bevált módszerét. Hozzunk egy fakanalat, egy teniszlabdát, egy mappát, bármit, ami szokatlan. A szakemberek gyakori taktikája, hogy úgy indítják el a találkozót, hogy tartják a fakanalat. Magyarázzuk el mindenkinek, aki jelen van, hogy senki nem beszélhet addig, amíg tartjuk a kanalat. Ez különösen jól működik a nagy találkozókon, ahol mindenki egyszerre próbál beszélni.

Hallgatni hasznos. De hogy csináljuk jól?
Gyakori tévhit: a kiválóan kommunikáló ember jól beszél. Az igazság az: a kiválóan kommunikáló ember hallgatni is jól tud. Egy megbeszélésen pedig különösen fontos, hogy erre képesek legyünk.
Első a szavazás!

Úgy tűnhet, hogy fordítva ülünk a lovon, pedig nem. Ha a cél meghatározott, és az elején szavazunk, előfordulhat, hogy egyetértés van, és semmi szükség hosszasan rágódni egy már eldöntött dolgon. Ha nincs egyetértés a szavazás során, még mindig jöhet a kérdés részletes kibontása, az érvelés pró és kontra.

Prezi jöhet, de korábban

A megbeszélésen prezentációt vetíteni a múlté. Ha szükségünk van arra, hogy vizuális segédeszközökkel magyarázzunk egy anyagot, tegyük meg a találkozó előtt. Lehet ez akár egy power point, egy prezi, egy videó, bármi, lényeg, hogy a találkozó előtt küldjük el, így a meghívottaknak van idejük megemészteni, értékelni a látottakat.

A konferenciaterem zárva!

Kedves Munkatársaim! A konferenciaterem hétfőn zárva tart. Viccet félretéve, jelöljünk ki egy napot, amikor nincsenek tervezett megbeszélések, sőt kifejezetten tilos előre megbeszélt találkozót tartani. Ez az a nap, amikor a munkatársaink időt kapnak arra, hogy utolérjék magukat, és átlássák az e-mailek tömkelegét, a folyó projektek aktuális feladatait, és végére érjenek a papírmunkának. Persze ezek mellett, gondolva a következő napra, előkészíthessék a heti meetingek anyagait.

Időmérő

Néha a találkozók szinte a végtelenbe futnak. Ha ez inkább már gyakorlat, mintsem kivétel, előzzük meg a maratoni megbeszéléseket. Ha a csapat túlságosan beszédes, jelöljünk ki valakit, aki méri az előre meghatározott időt, és figyelmeztessen, hogy 1 óra, 30 perc vagy 10 percünk van még hátra.

Cselekvési terv

Mindenki tudja, hogy mi a feladata a megbeszélés után? Győződjünk meg róla, hogy a munkatársaink tisztában vannak azzal, hogy mi a szerepük az adott projektben, hogy lépünk tovább, és mi a konkrét feladatuk a továbbiakban.

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo