Adózási szempontból sem mindegy, ki számít kkv-nak

Nem csak elméleti kérdés, hogy egy vállalkozás a kis- és középvállalatok kategóriájába tartozik-e. Több területen – adózás, támogatások, pályázatok, statisztikai adatszolgáltatás – fontos szerephez jut a „kkv-ság”. Szakértőnk néhány példán keresztül bemutatja, hogy a kkv-definíció hogyan jelenik meg a magyar adótörvényekben.

 

Kép:sxc

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a legújabb uniós ajánlás szerint melyik cég számít kkv-nak, vagyis jogosult az ilyen címen kiírt támogatásokra, pályázatokra. Most arról írunk, hogy a magyar adótörvényekben hol jelenik meg a kkv-definíció. Adózási szempontból sem mindegy ugyanis, hogy cége melyik kategóriába tartozik.

Alapvetően a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996.évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 4.§ 24. pontjában található, amely a magyar Kkv tv.-re hivatkozik vissza. Az adózással kapcsolatos eljárási törvény (2003.évi XCII. törvény, Art.) már nem az alanyi kört, hanem a részükre nyújtandó csekély összegű (ún. de minimis) támogatást nevesíti az értelmező rendelkezések között (178.§ 30. pontja). Hasonlóan szerepel a személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. törvény (Szja tv.) 3.§ 84. pontjában is a kis-és középvállalkozásoknak nyújtott bizottsági rendeletben foglalt előírásoknak megfelelő támogatás. Az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvényben (Áfa tv.) ugyan nem szerepel külön definíció a kkv-ra vonatkozóan, azonban a konkrét jogszabályi helyeknél visszahivatkozik a kkv-törvényre. Teszi ezt akár a 2013.01.01.-től alkalmazandó pénzforgalmi elszámolás (196/A.§ (1) a)) vagy a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyok (197.§ (1)) esetében. Természetesen az eljárási és az anyagi jogszabályok több ponton is vonatkoznak erre a vállalati körre, segítve a szereplőket adóadminisztrációs, illetve konkrét adófizetést könnyítő szabályokkal.

A kkv-k finanszírozását, likviditását segíti az Áfa tv. pénzforgalmi elszámolásáról szóló XIII/A. fejezete (jogi hátterét a 2010/45/EU Tanácsi irányelv biztosítja), az alanyi mentesség opcionális alkalmazásának, vagy az üzletág átruházás 2013.01.01.-től biztosított lehetősége. Nem szabad azonban elfelejtkezni a fordított adózás által nyújtott adófizetést érintő előnyös szabályokról sem. Itt azonban felhívnám a figyelmet arra, hogy ezek csak meghatározott alanyi körre vonatkoznak, illetve nem opcionálisak. Így például az alanyi mentes adóalanyra nem vonatkozhat. További kkv-körre vonatkozó rendelkezések találhatók a számlázással kapcsolatos szabályok között (169.§) is. A Tao.tv. is több ponton támogatja a kis-és középvállalkozásokat, így egyfelől adókedvezményekkel (kkv adókedvezmény (22/A. §), Fejlesztési adókedvezmény (22/B. §), létszámnövelési kedvezmény mikro vállalkozásoknál), adóalap csökkentési lehetőségekkel (pl.: beruházásokra vonatkozóan (7.§ (1) zs) pontja)) vagy akár speciális költségelszámolásokkal (pl.: Értékcsökkentési leírás a leghátrányosabb térségekben, településeken (1.sz.m. 14. pont)).

Nem szabad azonban megfeledkezni a 2013.01.01.-vel bevezetésre került kiva-ról (Kisvállalati adó) és a kata-ról (Kisadózók tételes adója) sem, amelyeket alapvetően a kkv-kör (főleg a mikro- és kisvállalatok) számára alkották meg. (Itt olvashat ezekről bővebben.) Jelenleg ugyan a kkv-szektorba tartozó vállalkozások igen alacsony aránya (még a 10%-ot sem éri el) választotta a kiva-t, azonban ez év végéig még módosulhat az évközi jogszabályi módosításokra tekintettel. A kata viszont ennél népszerűbbnek bizonyul, így célszerű lenne ennek további átgondolása, esetleg a jelenlegi 6 millió Ft-os éves árbevételi küszöb további emelése.

Rabb Andrea okleveles adószakértő

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo