A színvonalas cégek 8 alapelve

A vállalkozások tekintetében a minőség meghatározása és megteremtése összetett feladat. Mint ilyen, a megfelelően kialakított és működtetett minőségirányítási rendszer következetességet teremt, biztosítja a folyamatos fejlődést, mérsékli a kiszolgáltatottságot, és olyan struktúrát biztosít, amelyre a vállalkozásnak szüksége van ahhoz, hogy képes legyen rugalmasan lekövetni a változásokat.

A folyamatos fejlődés záloga a minőségi cégvezetés - Kép: Regus

A következő 8 alapelvet szem előtt tartva, Ön is megteremtheti cégében a minőségirányítás alapjait és elősegítheti cége működését a minőség és a folyamatos fejlődés jegyében!

1.  A munkatársak bevonása

A cég működésének lényegét minden szinten a munkatársak adják. Teljes bevonásuk teszi lehetővé képességeik maximális felhasználását a szervezet javára. Gondolni kell azonban a folytonosság biztosítására is, azaz szem előtt kell tartani, hogy egy szervezeti változás kapcsán vagy pozícióváltás esetén is bárki pótolható legyen úgy, hogy a „tudás” a cégnél maradjon. Ehhez azonban kézben kell tartani és egységesen kell kezelni a szabályzatokat, követni a változásokat és azokat bevezetni a gyakorlatba. Mindehhez továbbra is szükség van a kollégákkal való szoros együttműködésére.

2.  A működés folyamatos fejlesztése

A minőség fenntartása érdekében a cég egyik állandó céljának kell lennie, az átfogó, teljes működésre vonatkozó folyamatos fejlesztésnek is. A változások bevezetésével, a hibákkal való szembesüléssel és azok kijavításával, az eltérések ismételt előfordulásának megakadályozásával is tehetünk a működés javításáért, fejlesztéséért.

3. Folyamatszemléletű megközelítés

A kitűzött célokat hatékonyabban lehet elérni, ha a tevékenységeket és a hozzá kapcsolódó erőforrásokat folyamatként kezelik. Folyamatszemléletű megközelítéssel elérhető az is, hogy a felesleges területek és tevékenységek felszínre kerüljenek például, ha ugyanazt a tevékenységet többen végzik, vagy ha több felelős dokumentálja ugyanazt a tényt. Kideríthető, mely folyamatokat lehet egyszerűsíteni, ezáltal időt és pénzt megtakarítani. Így a hibák okai is gyorsabban és pontosabban meghatározhatók.

4. Kölcsönösen előnyös beszállítói kapcsolatok

A cég és beszállítóik kölcsönösen függnek egymástól, értékteremtő képességük a kölcsönösen előnyös kapcsolatok révén növekszik. Az üzleti sikert nemcsak a munkatársak, hanem az üzleti partnerek, a beszállítók és az alvállalkozók teljesítménye is befolyásolja. Ezért a kiszervezett munkafolyamatok kontroll alatt tartása legalább olyan fontos hatással van cége hatékonyságára, mint a munkatársak teljesítménye. Az üzleti kapcsolatok értékelésére folyamatosan szükség van. Ennek kényelmes és hatékony kialakításával megelőzhetők a problémák vagy a határidős csúszások is.

5. Rendszerszemlélet az irányításban

Szakértőnk korábbi cikkei
Az elmúlt években az interneten keresztül történő támadások, információs visszaélések miatt vállalkozások, pénzügyi intézmények kerültek az újságok címoldalára.
Napjainkban egyre inkább felértékelődnek az ügyfélkapcsolatok, hiszen az igazi értéket az az ügyfél jelenti, aki elégedett, a céggel szemben lojális és annak jó hírnevét viszi tovább. Szakértőnk tippeket ad, hogyan érhetjük el ezeket az ügyfeleket.
Március 6. az Energiahatékonyság Világnapja. Az Európai Unió célja 2020-ig 20 százalékos fogyasztáscsökkenés elérése. Az energiafelhasználás hatékonyságának javítása egyben jó lehetőség a költségek csökkentésére is.
Karácsony előtt az üzletek feltöltésének célja az, hogy olyan termékek kerüljenek a polcokra, amelyek megbízhatóak, és amelyeket nem kell majd visszavenni a vevőtől, mert hibás volt.
Az egymással összefüggő folyamatok rendszerként való azonosítása, megértése és irányítása hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet eredményesen és hatékonyan valósítsa meg céljait. Ezzel a szemlélettel a vezetők, figyel¬müket teljes szervezetek vagy szervezeti egységek teljesítményének javítására tudják fordítani, az egyes személyek vagy kisebb csoportok fókusza helyett.

6. Támogató vezetés

A vezetők hozzák létre a szervezet céljának és irányításának egységét, valamint azt a belső környezetet, amelyben a munkatársakat teljes mértékig be lehet vonni a szervezet céljainak elérésébe.

7. Tényeken alapuló döntés - az adatok nem hazudnak.

Azzal, hogy cége meghatározott tevékenységeit egy jól megválasztott módszer szerint górcső alá veti, olyan belső információs rendszert működtethet, amely naprakész adatokat mutat a működésről anélkül, hogy bárkit meg kellene kérdeznie. Ez minőségirányítási szempontból elsősorban azokon a területeken fontos, ahol szolgáltatás vagy termék előállítás történik, ott ahol még a teljesítés előtt kiszűrhetők a hibák, és eltérések. Az adatok és egyéb információk objektív elemzése révén eredményesebb döntések születhetnek.

8. Vevőközpontúság

Napjainkban felértékelődnek az ügyfélkapcsolatok, a piac „árérzékenysége” meghatározó tényező lett. Látni kell azt, hogy a vevő nem feltétlenül csak a pénztárcájának megfelelő ár miatt lesz elégedett, hanem attól is, amit az árért cserébe kap. Ahhoz, hogy cége meg tudjon felelni az elvárásoknak, meg kell ismerni a jelenlegi és jövőbeli vevői igényeket, teljesíteni kell a vevők követelményeit és törekedni kell a vevői elvárások túlteljesítésére.

A fenti alapelvek alkalmazásának számos előnye bizonyított tény: megteremti a vevő bizalmát, hogy a szervezet képes folyamatosan a vevő által igényelt színvonalon szolgáltatni. Erősíti a tulajdonosi bizalmat, javítja a felsővezetői döntéshozatalt, többek között a hibák megelőzősére és nem a hibák bekövetkezése utáni intézkedésekre épülő rendszert is támogatja.

Kohl Zsuzsanna Minőségirányítási szakértő www.kontrolpont.hu

Tesztelje le cégét most!
*A 25 kérdésből álló Minőségteszt segítségével megtudhatja, hogy cége működése során, milyen mértékben érvényesül ez a 8 alapelv, az egyéni kiértékelésből pedig megismerheti azt is, hogy milyen irányban kell elindulnia ahhoz, hogy azokat integrálhassa a mindennapi munkamenetbe. A kérdőív kitöltése 5 percet vesz igénybe. Válaszait néhány munkanapon belül kiértékeljük és megküldjük az Ön által megadott címre.

(A kérdőív kitöltéséhez kattintson ide: Minőségteszt).

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo