A siker kulcsa lehet a minősítés

A vámhatóság adataiból kiderül, hogy az engedélyezett gazdálkodói (AEO) minősítéssel rendelkező vállalkozások hatékonyan használják ki a minősítéssel járó előnyöket. A hír azért is érdekes, mert azok a vállalkozások, melyek ilyen minősítéssel rendelkező vámjogi képviselőt bíznak meg, szintén részesülhetnek az AEO által felmerülő előnyökből.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A minősített vállalkozásokat ritkábban ellenőrzik  – Kép: Pixabay

A vámhatóság közelmúltban közzétett statisztikái alapján az AEO minősítéssel rendelkező, engedélyezett gazdálkodók sikeresen és hatékonyan alkalmazzák és használják ki a minősítésből fakadó előnyöket és könnyítéseket, mind a folyamatba épített, mind pedig az utólagos ellenőrzések esetében. „A 2012. januári adatok alapján 255 vállalkozás rendelkezett AEO-tanúsítvánnyal. A vámeljárásokhoz kapcsolódó statisztikai érték alapján az importforgalom esetében az eljárások 54 százalékát AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodók bonyolították le” – írta Ágoston Péter, az RSM-DTM nemzetközi adó-képviseleti vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Mindeközben az adatokból az is jól látszik, hogy a 2012-ben lefolytatott áruvizsgálatok mindössze 5 százaléka érintette az AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodókat. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a nagy forgalmat (import, export, tranzit) bonyolító AEO minősített vállalkozások, mint a vámhatóság megbízható partnerei, eleve kevesebb és alacsonyabb szintű ellenőrzéssel számolhatnak.

A vámeljárási folyamatokba épített ellenőrzéseken túlmenően az engedélyezett gazdálkodók az áru kiadását követő ellenőrzések során további előnyökben részesülnek.  Ugyanis amikor a NAV ellenőrzésre választja ki az egyes vállalkozásokat, az AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodók gyakorlatilag kivételt képeznek a véletlenszerű kiválasztás alól a vizsgált időszakban. Ennek ellenére azonban, mivel az éves utólagos ellenőrzési tervet jellemzően a megelőző évben állítja össze az adóhatóság, 2012-ben még néhány gazdálkodó esetében előfordult, hogy utólagos ellenőrzésre választotta ki őket a NAV még az előtt, hogy az AEO tanúsítványukat megkapták volna. Részben ennek is köszönhető, hogy a határozatközléssel befejezett utólagos vámellenőrzések 16 százaléka érintette AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodókat.

Vállalkozók, figyelem! Egyre aktívabb a vámhatóság!
A vámhatóság, miután „lerázta” magáról a környezetvédelmi termékdíj, a népegészségügyi termékadó, és az energiaadó terheit, illetve átesett egy belső struktúraátalakításon is, erőteljesebben fókuszál a valóban vámvonatkozású ellenőrzésekre.
A vámhatóság összefoglalójából az is kiderül, hogy a minősített gazdálkodók nem minden esetben adják meg, vagy tüntetik fel AEO tanúsítványuk számát a vámvizsgálatok során. Márpedig ez elsődleges feltétele annak, hogy a gazdálkodók érvényesíthessék az AEO minősítésből fakadó előnyöket és kedvezményeket.

A közlemény két fontos tanulsága, hogy az AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodókat a vámhatóság megbízható partnerként kezeli, illetve hogy az AEO státusz elnyerése a gyakorlatban is azt jelenti, hogy az adott vállalkozás a nemzetközi logisztikai élet „elitjéhez” tartozik. Ha pedig ilyen vállalkozásokat bízunk meg, hogy vámügynökként járjanak el helyettünk, megbízóként is részesülhetünk az elitklubnak járó előnyökből.

De mi is az AEO minősítés?
Az AEO – angol mozaikszó, hivatalos fordításban „engedélyezett gazdálkodó". A kifejezés egy minőségbiztosítási rendszert takar, mely rendszer bevezetője különleges elbírálásban részesül a vámhatóságok részéről. Az engedélyezett gazdálkodó (Authorised Economic Operator – AEO) olyan speciális státusz, amely alapján a vámhatóság az engedélyezett gazdálkodót megbízható partnerének tartja és ezért a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a nemzeti vámhatóságoktól.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo