A munkavállalóknak sincs ellenére a munkaerő-kölcsönzés

A munkakeresők körében ma Magyarországon még mindig félelem és bizalmatlanság övezi a munkaerő-kölcsönzést, pedig a munkáltatók között egyre népszerűbb. Most egy felmérés azt mutatja, hogy a dolgozók is érzik, kölcsönzött munkavállalónak lenni egyáltalán nem jelent hátrányt.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

A gazdasági szektor iparági termelésében egyre inkább megfigyelhető a munkaerő-kölcsönzés mint költséghatékony és akár gyors megoldást jelentő foglalkoztatási forma. (A kölcsönzés szabályai is változtak az új munkatörvénykönyv hatálybalépésével, a szabályozásról itt olvashat.)

„Jóllehet, hosszú távú szerződéseink vannak, de a gyártott mennyiségek lehívása akár szezonalitás, akár más igények miatt igen ingadozó lehet, így szükséges ezt a foglalkoztatottak létszámával is követni” – mondta el a vállalat személyügyi politikájáról Parászka Tibor, a Linamar Hungary Zrt. HR vezetője, ahol gyakran veszik igénybe a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatást. A munkaerőt bérlő munkáltatók részéről nincsen különbség a saját állományú és bérelt munkavállalók közötti bánásmód vagy jövedelmi csomagok között. „Nem tehetünk különbséget semmilyen tekintetben a bérelt és az alkalmazott dolgozók között, hiszen gyakran egy osztályon, egymás mellett dolgoznak, azonos munkát végeznek.” Számoltak be erről egy nagy energiaszolgáltató cég HR osztályán. Azonban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy azok is így élik-e ezt át, akik a történet másik oldalán, kölcsönzött munkavállalókként részesei az újszerű folyamatnak.

Ennek járt utána online kérdőíves kutatás segítségével a munkaerő-kölcsönzési piac egyik meghatározó szereplője, a Work Force Kft. A közelmúltban több mint 500, saját alkalmazásukban álló, kölcsönzött munkavállalójuk véleményét gyűjtötték össze. A 24 kérdésből álló, strukturált kérdőíves felmérés segítségével azon kölcsönzött munkavállalók véleménye ismerhető meg, akik már átélték ennek az egyre terjedőben lévő, de még szokatlan foglalkoztatási folyamatnak minden pillanatát. A felmérés része annak a „Van munkám” címmel meghirdetett, a munkaerő-kölcsönzést mint foglalkoztatási formát népszerűsítő kampánynak, amelyet a jelenleg közel 1300 fős kölcsönzött állománnyal rendelkező Work Force Kft. indított. A kampány célja, hogy a munkavállalók jobban megismerjék a munkaerő-kölcsönzés körülményeit és a benne rejlő lehetőségeket, és ne idegenkedjenek tőle.

A munkavállalók szerint sincs érzékelhető különbség

A kölcsönzött munkavállalók egyáltalán nem élik meg hátrányként ezen foglalkoztatási típusban való munkavállalást, hiszen ugyanolyan biztos jövedelemforrást jelent számukra, mint az alkalmazotti jogviszony. A válaszadók közel 100%-a jelölte meg, hogy minden hónapban időben megkapja a fizetését. A megkérdezettek 96%-a szerint mindenféle megkülönböztetés, kívülállósági érzet nélkül képesek a kölcsönvevő cég hasznos tagjai lenni, ahol úgy érzik, őket is megbecsülik. Számít a véleményük, javaslataik, és mindehhez megfelelő munkakörülmények társulnak. A válaszadók 92%-a úgy véli, hogy tudásának, képzettségének megfelelő munkahelyre közvetítették ki, és képességeihez mért feladatokat kell ellátnia. Elégedettek a munkamennyiséggel, a munkaidővel, az időbeosztással, azaz az egyes cégeknél működő teljesítményrendszerrel. A felmérésben részt vevők 89%-a szerint a minőségi és hatékony munkavégzéshez minden információ, technikai feltétel és szakmai támogatás számukra is ugyanúgy rendelkezésre áll.

A munkatársakkal folytatott jó kollegiális viszony szinte minden munkahely megítélését befolyásolja, nincsenek ezzel másképp a kölcsönzött munkavállalók sem. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a munkaerő-kölcsönzésben részt vevők inspiráló, kellemes környezetnek tartják kollégáik társaságát. A válaszadóknak csak 15%-a jelölte meg közvetlen főnökét mint stresszt okozó tényezőt, legtöbben a munkaterhelést okolják. A háromoldalú munkavégzésre irányuló jogviszony, melyben a munkavállaló egy kölcsönbeadó céggel munkaszerződést köt azzal a céllal, hogy egy harmadik félnél, a kölcsönvevőnél végezzen munkát, a hiedelmekkel ellentétben nem jelent bonyolult adminisztrációs folyamatot. A megkérdezettek 93%-a megfelelőnek tartja az ügyintézés gyorsaságát és a munkaerő-kölcsönzés folyamatáról kapott tájékoztatást.

A felmérés eredményei szerint tehát a munkaerő-kölcsönzés egyre több lehetőséget tartogat a munkakeresők számára is, hiszen kölcsönzött munkaerőnek lenni nem hátrány.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo