hirdetés

A munkaerőpiac helyzete 2022-ben

A munkaerőpiaci helyzetnek nem kedvezett 2020 és 2021 sem. 2021 második felében azonban már megpillanthatjuk a fényt az alagút végén, úgyhogy nézzük is, mit tartogatott számunkra!
hirdetés

2021 októberében tovább csökkent a munkanélküliségi ráta. A KSH hivatalos adatai szerint ugyanis 2021. októberében 3,9 százalékra csökkent a munkanélküliség, amely 189 ezer főt jelent. 2021 decemberében pedig már a nyilvántartott álláskeresők száma 238.712 fő, amely 17,9 százalékkal, vagyis 51.982 fővel kevesebb, mint 2020 decemberében.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a munkakeresés átlagos időtartama 9,2 hónap volt, a munkanélküliek 35,8 százaléka legalább egy éve keresett állást. A decemberi adatok szerint 16,6 ezer pályakezdő álláskereső volt, a 25 éven aluli korosztályba pedig 27,5 ezer álláskereső tartozott.

Az iskolai végzettséget nézve is jelentős eltéréseket vehetünk észre. Az általános iskolát végzettséggel rendelkezők közül 100.900 fő keres állást. Középfokú iskolai végzettséggel rendelkezők teszik ki az álláskeresők több, mint felét, közel 51 százalékot, amely összesen 121.500 főt jelent. A legkevesebb bejelenetett munkanélküli a felsőfokú végzettséggel rendelkezők csoportjából került ki, ami a teljes létszám 6,8 százalékát, vagyis 16.300 ezer főt jelent.

A cégek szemszögéből

A munkaerőpiac másik oldalán viszont némi optimizmusra lehet okunk, ugyanis egyre több új cég jön létre, főleg a KKV szektorban. Előző év december közepéig több, mint 32 ezer új társas vállalkozás jött létre, és a Profession.hu negyedéves jelentése szerint 86 százalékkal megnőtt a feladott hirdetések száma.

A legjelentősebb növekedést a szakmunka és az irodai munka mutatja, de a vendéglátóipar is kezd felzárkózni. Mindamellett azonban, hogy az elérhető állások száma is megnőtt, a jelentkezések száma is emelkedni kezdett. A ManpowerGroup kimutatása szerint pedig a hazai munkáltatók 34 százaléka tervez létszámbővítést 2022 első negyedévében. A legnagyobb hiány a HR, marketing és a PR területen van, ezekre nagyobb is kisebb cégeknél is szükség van.

A legnagyobb részben a létszámbővítést a technológiai, banki és pénzügyi szektor, valamint az étterem-vendéglátás és gyártás, építőipar tervez.

Mit jelent mindez a lehetőségekre?

Ideje lehet frissíteni az önéletrajzot, és felregisztrálni minél több álláskereső oldalra! Ezeken a területeken ugyanis megnő az álláslehetőségek száma, és ez a konkurenciát is megnöveli. Amennyiben nem várható újabb kormányzati intézkedés a különböző szolgáltatások bezárásáról, további javulás várható a legtöbb területen. A gazdasági növekedés 2021-ben előreláthatólag is elérte az 5,5 százalékot, amely többek között olyan intézkedéseket tesz lehetővé, mint a családok adóvisszatérítése.

A gazdasági fellendülés és a cégek konjunktúrája miatt a munkavállalók is biztosabban váltanak, hiszen már nem jellemző az a bizonytalanság, ami a 2020-as évet és 2021 első felét körüllengte. A KKV-k optimizmusa és létszámbővítése miatt hajlandóbbá válnak a munkavállalók is a váltásra. Emellett pedig az olyan várható kormányzati intézkedések, mint a munkáltatók által fizetett szakképzési hozzájárulás eltörlése, a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése 15,5 százalékról 13 százalékra és az ekho csökkentése is szerepet játszhat majd abban, hogy a cégek bővíthessék létszámukat.

A kereslet tehát nagy, és egyre több KKV jön létre, valamint a multinacionális cégeknél is egyre több pozíció nyílik meg. 2022 I. negyedéve ezért bizakodásra ad okot akár a munkáltatói oldalon, akár az álláskereső oldalon ülünk.

(x)

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo