A legfurább ötlet is bejöhet

Ha valahol, akkor az Airbnb szállások között tallózva érezhetjük azt, hogy kicsit megőrült a világ, hiszen ki fizetne akár egy fillért is egy fadobozért, vagy egy amerikai teherautósofőr hátsó udvaráért? Pedig erre is van kereslet. Ha a szállásadónak jó az üzleti érzéke, gyakorlatilag bármit kiadhat.

Ha horrortörténeteket olvas a magyarországi szálláshelyekről és szörnyülködik, akkor még biztos nem aludt Steve hátsó udvarán, a kaliforniai Napa városában. Az ingatlan egyetlen olyan tulajdonsággal sem bír, amit egy jó érzésű turista elvárna egy szálláshelytől, tulajdonosa mégis 80 dollárért adja ki éjszakánként az Airbnb szállásmegosztó portálon. Mi a titka? Hiszen az ágyat két fűrészbakra felszerelt deszkalap jelenti, a berendezést két koszos műanyagszék és egy fekvenyomópad képviseli, és még a reggeliért is 15 dollárt kér a tulajdonos.

A válasz az ingatlan elhelyezkedésében rejlik: Napa ugyanis a kaliforniai borvidék központjában fekszik és a kedvelt vakáció és víkendezőhelyen a szállásárak horrorisztikusak: 5-600 dollárt is kérnek egy kétágyas szobáért, az apartmanok pedig még az átlag amerikaiaknak is megfizethetetlenek. Steve tehát remek üzleti érzékkel adja ki hátsó udvarát, bár a befolyó összegből reméljük, fordít majd néhány dollárt annak kicsinosítására is.

Steve hátsó udvara Napában - ez nem vicc Képek:Airbnb

Az, hogy sikerrel adjunk ki szálláshelyként akár a legelképesztőbb „ingatlanokat” is, ugyanis alapvetően három tényezőtől függ: az ingatlan elhelyezkedésétől, ár/érték arányától és attól, hogy a vendégek egy bizonyos meghatározhatatlan pluszt is kapjanak. Ez pedig az a büszkeség, hogy  olyan szálláshelyen szálltak meg, amellyel később felvághatnak ismerőseiknek. Steve hátsó udvara ugyan kényelmetlen, sőt koszos is, de kétségtelen, hogy mindhárom kritériumnak megfelel.

Egyre erősebb a trend, hogy az emberek szokatlan élményekre vágynak. Nyaralni sem homokos tengerpartra mennének sokan, hanem inkább elefántgondozónak állnak, vagy épp a múltba indulnak.

Persze olyat is találunk az internet szinte végtelen kínálatában, amely valamely tulajdonságának köszönhetően bármely más kritériumot felülír. Ilyen például a napi 500 dollárért kibérelhető Nanuku Levu egyszemélyes szigete Fiji közelében. Félreértés ne essék: csak egy kalyibáról van szó, ahol sem folyó víz, sem csatorna nincs, de ezért az árért a szerencsés nyaraló egyetlen lakója lehet egy valódi trópusi paradicsomnak. Nem csoda, hogy sorban állnak a Robinson-élményre vágyó turisták, Nanuku Levu évekre előre le van foglalva.

Egyszemélyes paradicsom

Szintén a magányosság érzését kínálja Meitar mellett (Izrael) egy olívatermesztő farm, ahol a turisták egy enyhén szólva tájidegen indián sátorban, egy autentikus tippiben szállhatnak meg az éjszakára, az ókori Ritma erőd romjai közelében.

Az Ubertől a bevándorlókig tart a megosztás gazdasága
A magányos ISIS-terrorista, a biztonságos életkörülményeket kereső migráns, a lakását bérbe adó vagy a kocsiját megosztó polgár ugyanazon spektrum más-más pontjain húzódnak meg. A P2P új techarzenálja forradalmasítja a gazdaságot, a társadalmat és a magánéletünket.
Az ár/érték arányban inkább olcsóságot, mintsem extrém elhelyezkedést kereső turisták viszont jobban járnak a nagyobb városokban: Berlinben egy 1 négyzetméteres farostlemez dobozt lehet kibérelni 14 dollárért, a hollandiai Groningenben viszont 147 dollárért egy tíz fős társaság eltölthet egy éjszakát a helyi általános iskolában. Akiket kevésbé zavar a zsúfoltság, ötösével (egy ágyban) eltölthetnek egy éjszakát a Francia-Alpokban Plagne Mâcot-la-Plagne iglu-falujában. Ezek az igluk tényleg hóból készültek, és bár sok sífanatikus bizonyára megfelelőnek találja az összeget, 154 dollár igazán soknak tűnik egy jégbarlangért.

Igaz, itt legalább villany és fűtés is van, nem úgy, mint a híres New-York-i igluban, amelyet a néhány hónappal ezelőtt a városra lecsapó hóvihar idején épített egy vállalkozó szellemű fiatalember. Patrick Horton kihasználta a január végén leesett méteres havat és a hátsó kertjében összehányt hóbuckába ásott lyukat 200 dollárért kínálta az Airbnb-n – igaz egy hálózsákot is adott hozzá. Mivel tízezrek rekedtek a városban és a szálláshelyek reménytelenül megteltek, az iglut napokon keresztül bérelték, így amikor a hó elolvadt a fiatalember már ezer dollárt keresett az ötletével.

Fadoboz Berlinben - csak 14 dollár

Persze nem mindenki él ilyen trükkökkel, a legtöbben kellemes szállást, igazi felejthetetlen élményt nyújtanak a pihenésre vágyódóknak. Így tesz Kitty Mrache is a Kaliforniai Redwoods városában, ahol háromszemélyes kis faházát adja ki 110 dollárért három főnek. Kitty a faházat egy hajléktalan ismerősének építette még évekkel ezelőtt, majd miután a férfi kiköltözött, ez a szálláshely lett az első nem nagyvárosi szálláshely az Airbnb-n és az örökzöld fenyvesben magányosan álló ház máig messze az egyik legnépszerűbb. Annyira, hogy még a tulajdonos gyerekének is foglalnia kell, ha itt szeretne tölteni egy éjszakát.

Regisztrálnák az Airbnb szálláskiadásokat
Az európai szállodaipar szereplői felhívták az Európai Bizottságot olyan szabályozás kialakítására, hogy az internetes portálokon kizárólag olyan szolgáltatók jelenjenek meg, amelyek a jogi szabályozásnak megfelelően szabálykövetően működnek – tudósított a turizmus.com. A berlini ITB konferencián résztvevők szerint úgy a hatóságok, mint a fogyasztók szempontjából a rövidtávra lakást bérbeadók nyilvántartásba vétele számít helyes irányba tett lépésnek. Véleményük szerint ez nagyban növelné a fogyasztók bizalmát az internetes portálokon a lakásokat bérbeadásra kínáló szolgáltatók iránt, ha ott feltüntetésre kerülnének a lakások nyilvántartási számai is. Ez a megoldás a hatóságok részére is megkönnyítené, hogy eljárjanak, amennyiben a lakáskiadók az a hatóságok által meghatározott követelményeket, adózási kötelezettségeiket nem teljesítik.(Az osztrák főváros elébe megy az Airbnb szabályozásának, az észtek pedig az egész megosztás gazdaságára érvényes szabályozáson dolgoznak.)

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo