hirdetés

A külföldieknek nehezebb lesz az online számlázás

Júliusban indul az online számlázás, ám addig még sok problémát kell megoldaniuk a külföldi számlázóprogramot használó vállalkozásoknak – hívja fel a figyelmet a MAZARS. Sokan közülük még felkészülési fázisban sincsenek, ám a NAV külön erre a célra kialakított információs honlappal igyekszik segíteni őket. A hazai megoldásokat használó cégek helyzete egyszerűbb, ám ők sem mindig tudják, hogy mikor kell majd adatot szolgáltatniuk.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Júliusban indul az online számlázás, melyre a belföldi számlázó programokat használó társaságok jelentős része megkezdte a felkészülést. A külföldi programot használók esetében nem ilyen rózsás a helyzet” – mondta H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója. A probléma oka, hogy ugyan a hazai programok fejlesztői már módosították, vagy megígérték, hogy határidőig módosítják a szoftvereiket, a külföldi számlázó programok készítői, és így használói, sok esetben még az előkészítés fázisánál sem tartanak.

„A külföldön készített számlázó programok esetén sokszor előfordul, hogy a külföldi fejlesztők nem értik meg az előírásokat, vagy éppenséggel a fejlesztési elvárásokat” – emelte ki H. Nagy Dániel. A problémát a NAV is látta, épp ezért külön honlapot indítottak, amellyel a külföldi programozóknak nyújtanak segítséget. Ezen már angol nyelven is megtalálható a rendszer leírása, a jogszabályok részletezése, és – nem utolsó sorban – azon technikai információk (Online Számla Rendszer Interfész Specifikáció, OSA sémák, példa XML-ek stb.), amelyek a programozók nyelvén magyarázzák el a szükséges fejlesztési lépéseket.

Kép: SXC

A külföldi szoftverek átalakítása azért is fontos, mert sok olyan eset képzelhető el, amikor külföldön dolgozó, és külföldi rendszert használó vállalatoknak is adatot kell szolgáltatniuk. „Az adatszolgáltatási kötelezettség a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyokra terjed ki. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon csupán áfa regisztrációval rendelkező adóalanyoknak is kötelező adatot szolgáltatniuk, annak ellenére, hogy ezek az adóalanyok jellemzően külföldről, külföldi számlázó programokkal bocsátanak ki számlákat” – hangsúlyozta az adóigazgató.

Az, hogy mely számlák után van adatszolgáltatási kötelezettség, sokszor a hazai vállalkozásoknak is kérdéses. Ha a kibocsátott számla 100 000 forintot elérő vagy ezt meghaladó áfát tartalmaz, és a számla befogadója belföldön nyilvántartásba vett adóalany, akkor az adatszolgáltatási kötelezettség fennáll. Kivételt képeznek tehát az adómentes és a fordított adózás alá eső ügyletek, vagy az eva alany felé kiállított számlák.

Mindebből az is látszik, hogy a rendszer alapvetően nem a cégek és magánszemélyek-, hanem sokkal inkább a vállalkozások közti ügyletekre fókuszál, hiszen ezek esetében lesz jellemzően kötelező az adatszolgáltatás.

Mit kell tudni az online számlázásról?
Idén júliustól kötelezően jelenteni kell a NAV felé a 100 ezer forintnál nagyobb áfaértékű számlák adatait. Mit kell tudnunk erről a rendszerről, hogyan építhetjük ki és mit kockáztatunk a mulasztással? Radnai Károly, az Orientax Adótanácsadó Zrt. partnerének segítségével megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo