A körforgásos gazdaságot tanítani és tanulni kell

Régóta hallunk a fenntarthatóságról, a felelősségvállalásról, és bár az ehhez kapcsolódó akciók, mint például a szemétszedés, vagy az adományozás egy-egy lokális problémára adnak választ, a valódi megoldások fejlesztéséhez átfogóbb megközelítésre van szükség, amire az üzleti élet és az oktatás is felfigyelt. 

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A körforgásos gazdaság lényege, hogy nem egyirányú folyamatként működik, amelyben a tárgyaink a gyártás, majd a használat után hulladékként végzik, hanem visszakerülnek a körforgásba, eredeti vagy feldolgozott állapotban. A tématerület még a szakmának is új, tanulásra, fejlesztésre, folyamatok megismerésére van szükség. A Pannon Egyetem ezt időben felismerte, hazánkban elsőként kezdett el a tématerülethez kapcsolódó felsőfokú oktatási tevékenységet végezni. Az intézmény célja a körforgásos gazdaság elveit ismerő szakemberek képzése és a már működő cégek támogatása a témához kapcsolódó ismeretanyag átadásával.

Az egyetem 2020-ban alapította meg a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központot, amely támogatja az egyetemet abban, hogy vezető szerepet vállaljon a körforgásos szemlélet elterjedésének előmozdításában, mind a kutatás, mind az oktatás területén. A fő területek, amelyeket a központ és így az egyetem felölel: a megújuló energiák, a hulladékgazdálkodás, a víztechnológiák, a fenntartható turizmus és a fenntartható városfejlesztés.

Forrás: KGFKK
Forrás: KGFKK

Többszintű képzéssel a körforgásért

A körforgásos gazdaság ismeretanyaga alap-, mester-, doktori- és szakirányú képzésekbe egyaránt beépítésre került.

„A szemlélet átadása a fontos, legyen szó posztgraduális képzésről vagy alapképzésről, hiszen ma már nincs szakma, amelyben ne játszana kisebb vagy nagyobb szerepet a körforgás és a fenntarthatóság” - mondta Dr. Fehérvölgyi Beáta a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Mindemellett a Greenlike versennyel, podcastokkal és nyári egyetemmel is igyekszik az egyetem a fiatalok ismeretanyagát bővíteni, és megismertetni őket a körforgásos gazdaság elveivel.

Üzletemberek is érdeklődnek

Az egyetemi képzésben résztvevők oktatása mellett az üzleti szférából érkezők szemléletének formálását is kiemelkedő fontosságúnak tartja az egyetem. Számukra egy ingyenesen elérhető, egynapos kurzust dolgozott ki az intézmény , amely felöleli a mérnöki, társadalomtudományi, gazdasági területekhez kapcsolódó körforgásos gazdasági alapismereteket. “Ezek a kurzusok hamar megteltek, ez is mutatja, hogy a vállalatok felismerték; legalább egy embernek kell értenie a körforgásos gazdaság logikáját, hogy a céges folyamatok fenntarthatóvá váljanak. Azt tapasztaltuk, hogy az energiaválság óta ennek egyre nagyobb jelentősége van.” - egészítette ki Dr. Fehérvölgyi Beáta.

GreenLike Nyári Egyetem Forrás Pannon Egyetem
GreenLike Nyári Egyetem Forrás Pannon Egyetem

Összefogás és kompetenciafejlesztés házon belül

Az egyetem az ipar igényei szerint többek között környezetbarát anyagok fejlesztésével és energiagazdálkodási megoldások optimalizálásával is foglalkozik, amelyekbe bevonják a hallgatókat.

“A fenntarthatóság összefogást hozott az intézményünkben, hiszen a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó tudás kiemelt jelentőséggel bír a társadalom-, a gazdaság- a természet- és a műszaki tudományok területein” - mondta Dr. Rostási Ágnes, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának oktatási és akkreditációs dékánhelyettese. 

Az egyetem körforgásos gazdasághoz kapcsolódó legnépszerűbb képzései közé tartoznak a fenntartható fejlődés szakember és szakmérnök, valamint a környezetmérnöki alapképzés. A formális oktatás mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a nemformális képzési lehetőségek biztosítására, ennek egyik legfőbb eredményeként tekintenek a magyar és angol nyelvű, többmodulos körforgásos gazdaság online képzési anyagra, amelyet a MOL munkavállalói számára állítottak össze a Pannon Egyetem nemzetközileg elismert szakemberei.

Három új szak Nagykanizsán

Egy alap- és két mesterképzést teljes egészében a körforgásos gazdaság elvei köré építenek, az oktatás magyarul és angolul is folyik majd. A fenntartható és körforgásos turizmus alapképzés keretében a körforgásos gazdaság elveinek alkalmazását oktatják a turisztikai vállalkozások működtetésében, kiegészítve fenntartható marketinggel, városfejlesztéssel, társadalmi aspektusokkal. A mesterképzések három félév alatt elvégezhetők, melynek keretében a körforgásos gazdaság menedzsment mesterképzési szak olyan gazdasági típusú tudást ad, ami a körforgásos gazdaságot támogatja, mint például beruházások elemzése, gyártórendszerek, ellátási láncok modellezése, amelyben az informatika is kiemelt helyen szerepel. A körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnök mesterszak az alap mérnöki szemlélet mellett hulladék-, víz- és megújuló energiagazdálkodás területeit fogja össze.

“Projektjeinknek köszönhetően saját kompetenciáink is bővültek, olyan ipari szempontú kutatásokra és tudásra tehetünk szert, amely számunkra is szemléletváltást hozott” - mondta el Dr. Kaszás Nikoletta, a Fenntartható városfejlesztés főirány vezetője. 

További információ ide kattintva található. 

A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és a Netta-Pannonia Kft. együttműködésében.

(x)

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo