A jutalékot sem nyelheti le a légitársaság

Légi járat törlése esetén a légitársaságnak a repülőjegyek vásárlásakor a közvetítő által beszedett jutalékot is vissza kell térítenie, amennyiben e jutalékról tudomása volt. Így döntött minapi ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A holland utas az opodo.de internetes oldalán vásárolta maga és családja részére a Hamburgból Portugáliába szóló repülőjegyeket a Vueling Airlines légitársaságnál. Mivel a járatot törölték, a Harms család a Vueling Airlinestól követelte annak az 1108,88 euró összegnek a visszatérítését, amelyet e jegyek vásárlásakor az Opodonak fizetett.

A Vueling Airlines visszatérítette azt az összeget, amit az internetes cég továbbított részére, de visszautasította azt a maradék 77 eurót, amelyet az Opodo jutalékként kapott.

Az ügyben eljáró hamburgi bíróság azt kérte az uniós bíróságtól, hogy értelmezze ebben az összefüggésben a légi utasok jogairól szóló rendeletet.

Mi történik, ha sztrájk miatt hagynak a repülőtéren
A Ryanair pilótáinak eddigi és kilátásba helyezett további sztrájkjai európai utasok tízezreit érintik, köztük feltehetően magyarokat is. Mire számíthatnak a kárvallottak?
Az Amtsgericht Hamburg azt kívánta megtudni, hogy a légi járat törlése esetén a légi fuvarozó által az utas számára fizetendő visszatérítés összegének meghatározásához annak a repülőjegynek az árát kell-e figyelembe venni, amely magában foglalja az ezen utas által fizetett és az e légi fuvarozó által kapott összeg közötti különbözetet, amely megfelel a közvetítői jutaléknak.

Ítéletében a luxemburgi testület igenlő választ adott a kérdésre, kivéve ha e jutalékot a légi fuvarozó tudta nélkül határozták meg, amit a kérdést előterjesztő bíróságnak kell megvizsgálnia.

A rendelet ilyen módon történő értelmezése megfelel ez utóbbi rendelet célkitűzéseinek, vagyis az utasok magas szintű védelme biztosításának, miközben ezen utasok és a légi fuvarozók érdekei közötti egyensúly is biztosítva marad.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo