A jóhiszemű kereskedőt nem bünteti meg a NAV

Az NGM nem félti az állami támogatást a visszavont engedélyű kasszák esetén és megnyugtatják a kereskedőket: aki jóhiszeműen rendelt a visszavont kasszákból, azt nem bünteti meg a NAV.

Nem kell aggódniuk a kereskedőknek - Kép: SXC

A NAV minden körülményt mérlegel, a jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel nyugtatja azt a tízezer kereskedők, akik csúnyán hoppon maradtak, miután az MKEH visszavonta az egyik államilag is támogatott kassza forgalmazási engedélyét.

Mint azt korábban megírtuk, komoly felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között. Az onlinekassza.hu kérdésére az NGM azt válaszolta, hogy továbbra sem cél a büntetés, de a NAV kötelessége a jogszabályok betartatása. A helyszíni ellenőrzések során azonban minden körülményt értékelnek, így a jóhiszeműen eljáró adózót nem érheti joghátrány.

Az NGM szerint a pénztárgépengedéllyel rendelkező forgalmazók közül az Alt Cash Kft., az ECR-Trade Kft. és az LA Pénztárgép Kft. tulajdonosaival írtak alá megállapodást. A társaságok vállalták, hogy a pénztárgépgyártás elősegítésére kapott támogatás fejében 2013. november 30-ig tízezer pénztárgépet legfeljebb százezer forintért értékesítenek. (Tehát a határnapig legalább tízezer darab kedvezményes pénztárgép értékesítéséről kell szerződéssel, megrendeléssel rendelkezniük.) A megkötött szerződések egyikében sincs meghatározott pénztárgéptípus, így a visszavont engedély ellenére – bármelyik engedélyezett típus határidő előtti értékesítésével – még teljesíthetőek a szerződésben vállalt kötelezettségek.

Ez persze csak elvi lehetőség, ugyanis az Alt Cash Kft. kifejezetten a visszavont típusra kötötte meg a szerződéseket, jelen pillanatban pedig nem rendelkezik más típusú, MKEH engedélyes kasszával, amelynek a forgalmazása is megkezdhető. A SAM4S NR 300-as típusra ugyan van engedély, de a hiánypótlás még nem történt meg, így nem forgalmazható. A minisztérium szerint a támogatás nincs veszélyben, ugyanis azt utólag folyósítják. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szerint két, korábban engedélyezett, de „nem forgalmazható” státuszban lévő pénztárgéptípusnál sikeres volt a hiánypótlás, ezért a Prior Cash Kft. Novatek N és a Szintézis Informatikai Zrt. Novatek F jelű kasszáit elkezdhetik forgalmazni. Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni.

OKSZ: túl vastagon fog a NAV ceruzája
Az adóhatóság már többmilliós bírságot szabott ki azokra a kereskedőkre, akik elmulasztottak új pénztárgépet rendelni a gyártóktól. Az OKSZ szerint azonban az adóhatóság túl keményen lép fel a mulasztókkal szemben és méltányos bánásmódot követelnek.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo