A jóhiszemű kereskedőt nem bünteti meg a NAV

Az NGM nem félti az állami támogatást a visszavont engedélyű kasszák esetén és megnyugtatják a kereskedőket: aki jóhiszeműen rendelt a visszavont kasszákból, azt nem bünteti meg a NAV.

Nem kell aggódniuk a kereskedőknek - Kép: SXC

A NAV minden körülményt mérlegel, a jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel nyugtatja azt a tízezer kereskedők, akik csúnyán hoppon maradtak, miután az MKEH visszavonta az egyik államilag is támogatott kassza forgalmazási engedélyét.

Mint azt korábban megírtuk, komoly felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között. Az onlinekassza.hu kérdésére az NGM azt válaszolta, hogy továbbra sem cél a büntetés, de a NAV kötelessége a jogszabályok betartatása. A helyszíni ellenőrzések során azonban minden körülményt értékelnek, így a jóhiszeműen eljáró adózót nem érheti joghátrány.

Az NGM szerint a pénztárgépengedéllyel rendelkező forgalmazók közül az Alt Cash Kft., az ECR-Trade Kft. és az LA Pénztárgép Kft. tulajdonosaival írtak alá megállapodást. A társaságok vállalták, hogy a pénztárgépgyártás elősegítésére kapott támogatás fejében 2013. november 30-ig tízezer pénztárgépet legfeljebb százezer forintért értékesítenek. (Tehát a határnapig legalább tízezer darab kedvezményes pénztárgép értékesítéséről kell szerződéssel, megrendeléssel rendelkezniük.) A megkötött szerződések egyikében sincs meghatározott pénztárgéptípus, így a visszavont engedély ellenére – bármelyik engedélyezett típus határidő előtti értékesítésével – még teljesíthetőek a szerződésben vállalt kötelezettségek.

Ez persze csak elvi lehetőség, ugyanis az Alt Cash Kft. kifejezetten a visszavont típusra kötötte meg a szerződéseket, jelen pillanatban pedig nem rendelkezik más típusú, MKEH engedélyes kasszával, amelynek a forgalmazása is megkezdhető. A SAM4S NR 300-as típusra ugyan van engedély, de a hiánypótlás még nem történt meg, így nem forgalmazható. A minisztérium szerint a támogatás nincs veszélyben, ugyanis azt utólag folyósítják. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szerint két, korábban engedélyezett, de „nem forgalmazható” státuszban lévő pénztárgéptípusnál sikeres volt a hiánypótlás, ezért a Prior Cash Kft. Novatek N és a Szintézis Informatikai Zrt. Novatek F jelű kasszáit elkezdhetik forgalmazni. Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni.

OKSZ: túl vastagon fog a NAV ceruzája
Az adóhatóság már többmilliós bírságot szabott ki azokra a kereskedőkre, akik elmulasztottak új pénztárgépet rendelni a gyártóktól. Az OKSZ szerint azonban az adóhatóság túl keményen lép fel a mulasztókkal szemben és méltányos bánásmódot követelnek.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo