hirdetés

A botrány ellenére úszik a pénzben a BMW

A gyanú szerint a BMW is manipulálhatta dízelmotorjait, amit eddig tagadott. Az autókonszern tiszta nyeresége egyébként tavaly 8.7 milliárd euró volt, ebből minden szakmunkás csaknem tízezres prémiumot kap.
hirdetés

A harmadik nagy német autókonszern a Volkswagen, majd a Daimler dízel-botrányai után büszkén hangoztatta: az ő dízelmotorjaik tiszták, nincs bennük titkos szoftver, amely a kocsi utcai használatánál kikapcsolja a károsanyagok szűrését.

Kép: Pixabay

Az illetékes szövetségi kormányhivatal szúrópróbaszerű ellenőrzésén figyeltek fel nemrég a BMW szoftverére, amely a 5-ös és a 7-es típusok hathengeres motorjaiban játszik hasonló szerepet. Azokból Németországban mintegy 11.000 került forgalomba. Most vizsgálják, hány juthatott az Egyesült Államokba, ahol – ha a gyanú igazolódik – sokmilliós büntetés fenyegeti a német céget.

A BMW azzal védekezik, hogy a kérdéses szoftver “tévedésből” került az említett típusokra, amelyeket egyébként már nem gyártanak. A hatóságok egyébként akkor figyeltek fel az ügyre, amikor egy BMW-kereskedőtől bekértek egy 7-es kocsit ellenőrzésre, mire a gyár ragaszkodott volna ahhoz, hogy az autót még a kontroll előtt szervizeljék.

Újabb botrány: új dízelmodellek csaltak az emissziós teszteken!
A Volkswagen-botrány után végképp nyilvánvalóvá vált, hogy a dízelautók több nitrogén-oxidot bocsátanak ki, mint a benzines gépjárművek. Ez azonban azt jelenti, hogy azokban az országokban, ahol az autókat az emissziójuk után adó terheli, kedvezőbb adósávba estek a szennyezőbb kocsik, vagyis kevesebbet fizettek a tulajdonosaik az államnak, mint kellett volna.
A bajor konszern egyébként 2017-et is remek eredménnyel zárta. Nyeresége 10.7 mrd., adózás után 8.3 mrd. euró volt. A döntés szerint a nyereség 30 százalékát kiosztják a részvényeseknek. Ez azt jelenti, hogy a főrészvényesek, a cégalapító két gyermeke és örököse, Stefan Quandt és nővére, Susanna Klatten 622, illetve 504 milliót kapnak.

Apjuk, Herbert Quandt a náci fegyverkezés egyik főszereplője volt, hadiüzemeiben a náci időkben 50.000 kényszermunkás dolgozott, de a háború után nem vonták felelősségre. Lánya sokmilliárdos vagyonnal rendelkező vállalkozó, Németország leggazdagabb asszonya, fia a hatodik leggazdagabb német.

Harald Krüger, a vállalat vezetője jövedelmét 10 százalékkal megemelik, ő 8.3 milliót kap, míg a BMW minden németországi szakmunkása 9.455 euró nyereségrészesedésben részesül.

A bajor konszernnél idén is hasonló jó eredményre számítanak, miközben 7 milliárdot ruháznak be kutatásba és fejlesztésbe

(Forrás: Der Spiegel)

 

 

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo