A bankok is beszállnak a technológiai versenybe

A technológiai fejlődés miatt a banki megoldások, szolgáltatások is átalakulnak a következő időszakban. A bankfiókok száma várhatóan csökkenni fog, és egyre többen a különböző eszközökről, mobilról, táblagépről, számítógépről intézik majd a pénzügyeiket. Az összehasonlíthatóság és az egyszerű választás kulcsfontosságú lesz. Az ügyfelek részéről az lesz az elvárás, hogy minél gyorsabban áttekinthessék a kínálatot és kiválaszthassák a legjobb konstrukciót, legyen szó bankszámláról, személyi kölcsönről vagy éppen lakáshitel-igénylésről - derül ki a banki ajánlatokat összehasonlító BankRáció.hu elemzéséből, amely a jövőben várható változásokat mutatja be.

Olcsón, személyes jelenlét nélkül

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint a bankok között egyre nagyobb lesz a verseny az ügyfelekért, ez pedig az árazásban és a minél egyszerűbb internetes igénylésben is meg fog jelenni. Leegyszerűsítve: az a bank lesz a befutó, amelyik a legolcsóbban biztosítja ugyanazt a szolgáltatást és könnyen, lehetőleg személyes jelenlét nélkül lehet igényelni az ajánlatát. “A magyar piacon még nincs meg az átjárhatóság, de a nemzetközi példák azt mutatják, hogy ez a jövőben megvalósulhat. Az Egyesült Királyságban van olyan rendszer, amely mobilról is elérhető, és az igénylők, ha megfelelnek a feltételeknek, akkor bármelyik bank személyi kölcsönét kérhetik akkor is, ha nem ott vezetik a számlájukat” - mondta a szakértő.

Kép:PP archív

Az ajánlatok összevetése kiemelten fontos, mivel a termékek összehasonlításával jelentős összeget lehet spórolni. A BankRáció.hu május első napjaiban 17 bank 1,5 millió forintos 5 éves futamidejű személyi kölcsönét hasonlította össze, és kiderült, hogy a legjobb feltételekkel igényelhető kölcsönnél a teljes visszafizetendő összeg több mint 500 ezer forinttal alacsonyabb lesz, mint a legdrágábbaknál. Ugyanígy komoly különbségek vannak a lakáshitelek között, de a bankszámláknál is jelentős eltérések lehetnek.

A bankok is a kkv-kat akarják
Erőteljes változás van a hazai hitelezési piacon, minden bank a kkv-kra koncentrál a közeljövőben – hangzott el a Portfolió Hitelezés konferenciájának kerekasztal beszélgetésén. Lesz piaci termék az nhp helyett, de kissé racionálisabban.
Különböző fázisok

A BankRáció.hu elemzése szerint a digitális fejlesztéseknek köszönhetően először az egyszerűbb termékek kerülnek majd be az online térbe. “Jó példa erre az internetes bankolás térnyerése. 1-2 évtizede még mindent a fiókban kellett intézni, az egyszerűbb szolgláltatások azonban ma már elérhetőek a netes banki felületeken, ahol idővel egyre több szolgáltatás lesz elérhető” - mondta Gergely Péter.

A netes bankolásra sokan az asztali gépeket és laptopokat használják, de egyre többen az okosotelefonos applikációkon keresztül bankolnak, a jövőben pedig a mobilos pénztárcáké és fizetési lehetőségeké lesz a főszerep. Az internetet napi szinten használó, többek között a banki ajánlatokat online kalkulátorokon keresztül átböngésző ügyfelek nagy része nem akar majd bankfiókba menni, hanem elektronikusan, gyorsan és egyszerűen szeretné elintézni az ügyeit, és igénye lesz arra, hogy az összes bank kínálatából választhassa ki magának a legjobbat.

A szakember úgy véli, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett a banki ajánlatok, legyen szó hitelről, bankszámláról vagy másról, egyszerűsödni fognak. “Sokan lesznek, akik a bonyolult banki termékek feltételeit nem akarják átvizsgálni, és választanak másik szolgáltatást vagy másik bankot. A rugalmasabb rendszerhez azonban a jogszabályi környezetnek is változnia kell” - fogalmazott a szakértő.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo