hirdetés

105 ezer feletti minimálbér is lehet jövőre

A magyar kkv vezetők többsége számít a minimálbér emelkedésére, de többségük szerint több évre előre rögzíteni kellene a béremelkedéseket, hogy kiszámíthatóbbá váljon az üzleti környezet. A cégek egyharmada viszont nem biztos, hogy ki tud gazdálkodni egy ilyen mértékű béremelkedést.
hirdetés

A minimálbér bruttó összege 2014-ben átlépte a 100 ezer Ft-os határt, összege most 101.500 Ft, nettó értékben számolva azonban csupán 66.483,- Ft. A minimálbér összege az ősszel kezdődő tárgyalások eredményeként módosulhat jövő évtől kezdve.

A cégvezetők 86 százaléka azt gondolja, hogy emelkedni fog a minimálbér 2015-ben a Policy Agenda kutatása szerint. Az összes megkérdezett harmada 105 ezer forint feletti legkisebb munkabért valószínűsít, sőt 12 százalékuk nem tartja elképzelhetetlennek a bruttó 109 ezer forint feletti összeget sem. Ez utóbbi több mint 7 százalékos növekedést jelentene. (Az átlagkeresetek több mint 3 százalékkal emelkedtek eddig az idén.)

A kutatásban vizsgálták azt is, hogy a cégvezetők szerint mekkora minimálbér emelést tudnának kigazdálkodni. A válaszadók 33 százaléka nem lenne képes a jelenlegi adóterhek mellett újabb növelést elviselni. Ugyanakkor 41 százalékuk még saját bevallása szerint is képes lenne egy bruttó 105 ezer forint feletti összeget elviselni. (A cégvezetők több mint fele az év elején még nem akart emelni a béreken.)

A többség támogatna egy többéves bérmegállapodást

A Magyar Szakszervezeti Szövetség múlt héten hozta nyilvánosságra azt a programjavaslatát, amelynek célja, hogy a dolgozói szegénység felszámolása érdekében 2018-ra a nettó minimálbér és a létminimum összege legyen azonos. Ez pedig csak egy többéves bérmegállapodással valósítható meg. A kutatásban kérdezték a cégvezetőket, hogy mit gondolnak arról, ha 3-5 éves időszakra megállapodna a kormány a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a minimálbér mértékéről. (Sok munkáltatónál egyébként még mindig sok a szabálytalanság a bérezések körül.)

A cégvezetők 54 százaléka örülne egy ilyen megállapodásnak, mert ezáltal kiszámíthatóbb lenne a gazdasági környezet. Mindössze 33 százalékuk mondta azt, hogy nem támogatna egy ilyet, mert a gazdasági feltételek folyamatosan változnak, nem lehet ilyen távra előre tervezni. A válaszadók 14 százaléka egyelőre nem tudott állást foglalni a kérdésben.

A kutatás alapján az látszik, hogy a magyar kkv szektor többsége tudja, és számol is azzal, hogy emelkedni fog jövőre a minimálbér összege. Nyilvánvalóan vannak olyan ágazatok, amelyek a jelentős létszámú minimálbéren, vagy annak a szintnek a környékén foglalkoztatottak miatt nehezen élik meg ezeket a váltásokat. Az előzetes várakozásokhoz képest mindenképpen érdekes adat, hogy az abszolút többség támogatna egy többéves bérmegállapodást, amely így szerintük kiszámíthatóbb környezetet teremtene.

Kik keresnek a legjobban?
A legtöbbet a pénzügyi szektorban keresnek a munkavállalót, a legkevesebbet a szociális ellátásban és az egészségügyben. Az alacsony inflációnak köszönhetően folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon, ami támogatja a fogyasztás bővülését az idei évben.
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo