50 éve volt az első Black Friday őrület

Immár 5. éve hódít a Black Friday hazánkban is, elsősorban az e-kereskedelemben. Az Ecommerce Hungary várakozásai szerint ezen a napon legalább 1. 000.000 darab kedvezményes árú termékkel várják a kereskedők a már a karácsonyra készülő vásárlókat. A hazai e-kereskedelem meghatározó szereplőit tömörítő egyesület a körültekintő tájékozódás fontosságára is felhívja a figyelmet.

A Black Friday a rendkívül nagy leárazásokat, az árakciókat jelenti a kereskedelemben.A Black Friday, vagyis fekete péntek akciók csaknem 50 éve kezdődtek és az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlási szezon kezdő napjaként vált hagyománnyá. Magyarországon az utóbbi években kezdett elterjedni a Black Friday szokása. Dr. Ormós Zoltán, az Ecommerce Hungary elnöke hangsúlyozta: “Az idei még csak az ötödik év, ugyanis az első magyar Black Friday 2013. novemberében volt. Nálunk a Fekete Péntek az internetes kereskedők igazi ünnepe, a hazai webáruházak elsőként látták meg a Black Friday -ben rejlő extra értékesítési lehetőséget. Az egyre népszerűbb Black Friday erejét az adja, hogy a kereskedők erre a napra már hetek óta készülve egyetlen napra összpontosítva várják a vásárlókat és indítják el a karácsonyi vásárlási szezont.”

Kép:Flickr

A magyar e-kereskedők várható pénteki forgalma a 2017-es Black Friday-n egy átlagos novemberi nap 25-szörösét , azaz 25 milliárd forintot is meghaladhatja. A hazai vásárlók száma a tavalyihoz képest 50%-kal is nőhet, azaz a tavalyi 2,1 millió után idén elérheti a 3,3 milliót azoknak a száma, valamilyen módon igénybe veszik a kínált akciókat (forrás:eNet). Akciókban az Ecommerce Hungary várakozásai szerint nem lesz hiány, az egyesület becslése szerint a kedvezményes árucikkek száma meghaladhatja az 1.000.000 darabos álomhatárt.

Dr. Ormós Zoltán, az Ecommerce Hungary elnöke azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy készüljenek fel előre, milyen terméket kívánnak vásárolni, illetve hasonlítsák össze az árakat a különböző webáruházakban. Fontos döntési szempont lehetnek a vásárláshoz kapcsolódó szolgáltatatások, például a kiszállítás feltételei vagy az elállási határidő, ami a jogszabály szerint 14 nap, de egyes kereskedők ennél kedvezőbb feltételt is adhatnak. Dr. Ormós szerint: “Érdemes keresni azokat a webáruházakat, ahol lehet bankkártyával fizetni, akár úgyis, hogy az utánvéttel rendelt árut a futárnál levő POS-terminálon keresztül fizetjük ki. A bankkártyás fizetési lehetőség egyfajta szűrőt jelent a webáruházak között, nemcsak a vásárlás kényelmesebb, de nagyobb biztonságot is garantál a vásárlók számára.”

Minden harmadik ember vásárolhat a Black Friday-en
Közeledik az online webáruházak nagy napja, a Black Friday. 10-ből 9 ember ismeri az akciót és túlnyomó többségük online vásárol ezen a napon – derül ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából. A pénzintézet várakozásai szerint idén minden harmadik ember vásárolni fog az év egyik legnagyobb leárazásának keretében és a webáruházak forgalma akár háromszorosára is nőhet ezen a napon.
“A bankkártyás online vásárlók minden esetben visszakapják a vásárlás összegét, akkor is, ha valamilyen oknál fogva a kereskedő nem tud kiszállítást vagy visszafizetést teljesíteni. Az internetes vásárlás előnyei közé tartozik, hogy a webáruházak éjjel -nappal nyitva tartanak, az ország bármelyik pontjáról, a vásárló otthonából elérhetőek. Így a klasszikus Black Friday már éjfélkor kezdetét veszi és 24 órán keresztül illetve a készletek erejéig érvényesek lesznek az ajánlatok.”-hangsúlyozta Dr. Ormós Zoltán, az Ecommerce Hungary elnöke.

Érdekesség, hogy Amerikában a Black Friday-t követő hétfő a “Cyber Monday”, az online kereskedők akcióinak napja. A “Cyber Monday” Magyarországon szinte ismeretlen, nem terjedt el, ehelyett a webáruházak elindították a Black Friday-t, melyet mostanra több áruházlánc és bolt is átvett az e-kereskedőktől. A hazánkban is egyre erősödő népszerűséget mi sem bizonyítja jobban, minthogy itthon több Black Friday-t is számon tartanak. Egyes kereskedők már a Black Fridayt megelőző pénteken is nagy leárazásokat tartottak. Romániában pedig van, aki egy egész héten át fekete hetet, azaz Black Week-et tart. Kellő körültekintéssel az Ecommerce Hungary szerint mindenki talál majd megfelelő ajánlatot a karácsonyi készülődésben, de érdemes körültekintéssel vásárolni.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo