hirdetés

5 órás munkanap – álom vagy valóság?

Miközben Magyarországon a dolgozók nagy része 40 óránál is rendszeresen többet dolgozik hetente, a világtrend azt mutatja, nem kéne ennek így lennie. A cég úgy is lehet sikeres, ha engedünk a 8 órás munkaidőből. Sőt!
hirdetés

A 8 órás munkanap ideje lejárt, egyáltalán nem biztos, hogy a gazdasági racionalitás még mindig azt követeli, amit 100 éve megszoktunk. A munkaidő csökkenése egyáltalán nem új keletű dolog, így nem is valamiféle gazdaságromboló folyamat. A múlt század elején még hatnapos munkahéten 72 órát dolgoztak az emberek, amely több lépcsőben olvadt a jelenlegi heti 40 órára. A technológia további fejlődésével szinte természetes, hogy ennél is kevesebb munkára lesz szükség, hiszen rengeteg dolgot a gépek végeznek majd el az emberi munkaerő helyett. John Maynard Keyenes 1930-ban azt jósolta, hogy unokái korára –vagyis nagyjából mostanra – beköszönt a „szabadidő korszaka”, amikor az emberek 15 órát dolgoznak hetente úgy, hogy négyszer-nyolcszor annyit keresnek vele. Nos, ennek még a közelében sem vagyunk, de nem tűnik reménytelennek, hogy nyolc órát lefaragjunk a megszokott 40 órás munkahétből.

Szóval sok minden változott, ami viszont nem, hogy a dolgozók még mindig órákat töltenek a dugókban reggelente, vagy a tömegközlekedési eszközökön préselődnek télen-nyáron, és ez menet délután, este visszafelé is megesik minden hétköznap (az ingázás pedig egyértelmű időpocsékolás). A hétfő a rettegett nap, a szerda a púp a hátunkon nap, a péntek reggel hoz egy kis enyhülést, egy végső lendületet veszünk, hogy túléljük, hisz ott kecsegtet minden földi jóval a hétvége. A 8 – 16 óráig vagy a 9 – 17 óráig tartó munkarend betonkeményen rögzült a fejekben, elképzelni sem tudunk mást. Pedig érdemes lenne.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/jeadaphorn

Nemrég egy amerikai startup vállalkozás, a szörfdeszkákat gyártó Paddle tulajdonosa úgy döntött, hogy a cégénél bevezeti az ötórás munkanapot, mivel véleménye szerint "elmebaj", hogy a dolgozók a hetük 70 százalékát csak átvészelik, hogy valahogy kibírják, amíg eljön a 30 százalék, amit élveznek is.

A fél nap elmegy az e-mailekkel? Így nem fog
Rászoktunk, hogy szinte percenként csekkoljuk az e-maileket, pedig a legtöbb munkakörben ez nem elengedhetetlenül fontos. A többséget csak kizökkenti a munkából a folyamatos feladat váltás. Mi a megoldás? Az "email hacking". Ha a hekkelés a marketingben segít, miért ne működne az időgazdálkodásban?
Az innovatív cégnél most mindenki reggel nyolckor kezd, és délután egykor fejezi be a munkát, kiiktatva az egyórás ebédszünetet. Így valójában úgy végeznek egykor, hogy a tényleges munkaidő csak két órával kevesebb. A munkatársak nem kapnak kevesebb fizetést, viszont munkában is ugyanannyi munkát várnak el tőlük, amennyit korábban 8 óra alatt végeztek el.

Az eredmények a cégvezető, Stephan Aarstol beszámolója szerint mondhatni elképesztőek. Az elmúlt évben ők lettek a legdinamikusabban növekvő cég San Diegoban, a 9 fős csapat 9 millió dolláros bevételt generált. Amikor a tulajdonos megemlíti a vállalkozók körében, hogy az ő csapata napi öt órát dolgozik, általában az emberek örömmel nyugtázzák a sikert, szép, szép, de gyorsan hozzáteszik, hogy ez náluk viszont biztosan nem működhet. Pedig, egy amerikai vállalkozó tapasztalatai alapján 30 százalékkal kevesebb munkával töltött órával is ugyanolyan szintű termelékenységet érhetünk el. Hogy miért? Lássuk, Aarastol magyarázatát!

Így dolgozhat hatékonyabban
Nemcsak a cég marketingjét és eladásait lehet meglódítani a growth hackinggel, hanem az egyéni munkateljesítményt is. Egyre bővülő szakirodalma van a life hack-trükköknek, mutatunk most mi is néhányat!
Aki az asztalánál ül, nem biztos, hogy dolgozik. Az emberek nem gépek. Csak azért, mert az íróasztalánál ülnek nyolc órán át, az még nem jelenti azt, hogy ennyi ideig produktívak is. Még a legjobb dolgozók is valószínűleg csupán 2-3 órát képesek ténylegesen a munkára koncentrálni egyfolytában. Az ötórás munkanap lényege, hogy rövidebb ideig, viszont kirobbanó hatékonysággal dolgoznak a kollégák.

A boldogság növeli a termelékenységet. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a boldogabb dolgozók hatékonyabbak. A boldogsághoz pedig nem kell több mint némi idő arra, hogy a szenvedélyeinknek éljünk, ápoljuk a kapcsolatainkat, több időt tölthessünk a családunkkal, aktívabban maradjunk, sportoljunk, így több energiát nyerünk érzelmileg és fizikailag is.

Kevesebb munkaóra = nagyobb koncentráció. Ha kevesebb (de elég) időt kapunk egy feladatra hajlamosabbak vagyunk jobban gazdálkodni vele – és nem kapkodásról van szó. A kutatások szerint a rövidebb munkaidő egyszerűen rákényszeríti a dolgozókat a jobb időgazdálkodásra, hiszen muszáj jobban priorizálni, hogy mi az, ami igazán fontos. Nem a munkaidő alatt nézünk utána, hogy mit főzzünk vacsorára, vagy mi legyen az esti program, a hangsúly az ésszerű és gyors idő és feladatbeosztáson van.

Ugyanakkor az alapító is bevallja, hogy bizony vannak napok, amikor több munkára van szükség akár a korábbi 8-nál is. De az alapvetően elégedett és elkötelezett dolgozók szükség esetén zokszó nélkül lenyomnak néhány túlórás napot.

8 nagyszerű szokás azonnali használatra
Életünk számos területén a szokásaink határozzák meg azt, hogy valójában mit és hogyan teszünk. Vagyis ha ezeken sikerül változtatnunk, az az életünk számos szintjén jelentős átalakulást indít majd el. Néhány aprósággal nagy dolgokat valósíthatunk meg anélkül, hogy észrevennénk.
 
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo