Tényleg minden szektorra kihat a munkaerőhiány

2014 óta mélyrepülésbe kezdtek a takarítással foglakozó hazai vállalkozások és egyenlőre nincs jele a kilábalásnak – nyilatkozza Hantos Zoltán az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Amíg 2014-ben 5180 darab cég működött a piacon 42 000 főnél nagyobb alkalmazotti létszámmal, addig 2016-ra, a vállalkozások száma 4758 darabra olvadt, a munkaerő száma pedig 40877 főre apadt. A krónikus munkaerőhiány a tavalyi évtől a vállalatok árbevételére is hatással volt, hiszen az előző évhez képest a szektor 18 milliárd forinttal kevesebb bevételt ért el - olvasható az Opten közleményében.

Kép:PP archív

A negatív tendenciák legfőbb oka, hogy más szektorokhoz képest alacsonyak a bérek és jelentős a munkaerő külföldre és más iparágakba történő átszivárgása. Különösen problémás a helyzet Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon, ahol már alig lehet képzett takarítót találni, de a képzettség nélküli, betanított takarítók is kezdenek elfogyni.  A piac szereplői ugyanakkor, amennyiben engednek a bérnyomásnak, az ebből eredő költségnövekedést nehezen tudják áthárítani a megrendelőkre. A munkaerőhiány és az alacsony profitabilitás miatt a takarító cégek cég fluktuációs indexe (CFI) (Az adott időszakban alapított és törölt cégek számának összege a rendben működő cégek számához viszonyítva) a 9%-os hazai átlagnál jóval magasabb 15,8% volt 2016-ban. A cégek nehéz pénzügyi helyzetét jelzi a végrehajtás alá került vállalkozások 9% körüli, magas aránya is.

A helyzet javítására a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke idén januárban szakmai ajánlásában tett javaslatot az idei és a 2018-as nettótakarítási óradíjakra. Ez alapján a kormányzat által bevezetett minimálbér- és garantált bérminimum emelés hatásaira tekintettel 2017-ben a nettó  takarítási óradíjra 2012 Ft/óra, 2018-ra 2214 Ft/óra költségre tett ajánlást.

A szektor jövőjét az fogja meghatározni, hogy ezt mennyire tudják a piac szereplői érvényesíteni a megrendelői oldallal szemben, illetve véget tudnak e vetni annak a gyilkos árversenynek, ami az elmúlt években elsősorban a közbeszerzések területén kialakult. Amennyiben ez nem következik be, akkor jövőben újabb takarító vállalkozások fognak megszűnni, illetve kilépni a piacról – összegezte elemzését a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Lassan nem lesz hol szervizeltetni az autónkat
A növekvő árbevétel és alkalmazotti létszám ellenére 2013 óta megállíthatatlannak tűnik az autójavítással foglalkozó vállalkozások számának csökkenése hazánkban.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo