hirdetés

1200 hektár felett nem jár uniós támogatás

A kormányzat gyökeresen átalakítja a mezőgazdasági támogatások rendszerét, ennek jegyében a jövőben a duplájára emelik bizonyos ágazatok kiemelt támogatásait, de elvonják a nagybirtokoknak járó területalapú támogatást.
hirdetés

Kép: PP Archív, Fotó: Bartos György

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hazánk a következő hét évben 7200 milliárd forintot használhat fel a kohéziós alapokból, illetve 1100 milliárd forintot vidékfejlesztésre. A miniszter szerint lezárulóban van az EB és a magyar kormány között a partnerségi megállapodások. „Nincs akadálya annak, hogy egy hónapon belül a partnerségi megállapodás aláírásra kerüljön, így várhatóan szeptemberben már megjelennek az első pályázati kiírások” – hangsúlyozta Lázár, aki szerint a vidékfejlesztési politikában az elkövetkező időszakban a munkahelyteremtés kerül előtérbe.

Az új uniós ciklusban nyolc operatív program lesz, ezekről itt olvashat bővebben!

Ennek jegyében rendezi át a kormány az agrártámogatási rendszert. „Nagyon fontos döntéseket hoztunk. A munkaerőigényes ágazatok is külön támogatásban részesülnek, különösen az állattartás, növénytermesztés, vetőmagtermesztés vonatkozásában növeljük a támogatásokat, így például megduplázzuk a jószágtartók kiemelt támogatásaikat. Ezt belső átrendezésekkel oldjuk meg: ezért az 1200 hektár feletti (csak növénytermesztéssel foglalkozó) birtokok területalapú támogatásait 100 százalékban elvonjuk míg az 1000 hektár feletti birtokoknak járó területalapú támogatások öt százaléka kerül elvonásra” - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Lázár János szerint az ezerkétszáz hektár feletti birtokok támogatásának elvonása 525 gazdasági társaságot jelent, a számukra eddig juttatott mintegy 20 milliárd forintos támogatást irányítják át a kiemelt ágazatoknak és saját forrásokból egészítik ki hét év alatt 72 milliárd forinttal. A miniszter szerint a támogatás elvonásával érintett 525 cégnél összesen hatezer munkavállaló dolgozik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ez az átrendezés hét év alatt 212 milliárd forintos pluszforrást jelent az állattartásnak.

Alanyi jogon osztogatná az uniós pénzt a kormány
A Fidesz szerint normatív rendszert kellene bevezetni az uniós pályázati források elosztásánál a vállalati szférában. Ennek következményeképpen 2 millió euróig alanyi jogon kaphatnának pénzt a cégek.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo