hirdetés

1200 hektár felett nem jár uniós támogatás

A kormányzat gyökeresen átalakítja a mezőgazdasági támogatások rendszerét, ennek jegyében a jövőben a duplájára emelik bizonyos ágazatok kiemelt támogatásait, de elvonják a nagybirtokoknak járó területalapú támogatást.
hirdetés

Kép: PP Archív, Fotó: Bartos György

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hazánk a következő hét évben 7200 milliárd forintot használhat fel a kohéziós alapokból, illetve 1100 milliárd forintot vidékfejlesztésre. A miniszter szerint lezárulóban van az EB és a magyar kormány között a partnerségi megállapodások. „Nincs akadálya annak, hogy egy hónapon belül a partnerségi megállapodás aláírásra kerüljön, így várhatóan szeptemberben már megjelennek az első pályázati kiírások” – hangsúlyozta Lázár, aki szerint a vidékfejlesztési politikában az elkövetkező időszakban a munkahelyteremtés kerül előtérbe.

Az új uniós ciklusban nyolc operatív program lesz, ezekről itt olvashat bővebben!

Ennek jegyében rendezi át a kormány az agrártámogatási rendszert. „Nagyon fontos döntéseket hoztunk. A munkaerőigényes ágazatok is külön támogatásban részesülnek, különösen az állattartás, növénytermesztés, vetőmagtermesztés vonatkozásában növeljük a támogatásokat, így például megduplázzuk a jószágtartók kiemelt támogatásaikat. Ezt belső átrendezésekkel oldjuk meg: ezért az 1200 hektár feletti (csak növénytermesztéssel foglalkozó) birtokok területalapú támogatásait 100 százalékban elvonjuk míg az 1000 hektár feletti birtokoknak járó területalapú támogatások öt százaléka kerül elvonásra” - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Lázár János szerint az ezerkétszáz hektár feletti birtokok támogatásának elvonása 525 gazdasági társaságot jelent, a számukra eddig juttatott mintegy 20 milliárd forintos támogatást irányítják át a kiemelt ágazatoknak és saját forrásokból egészítik ki hét év alatt 72 milliárd forinttal. A miniszter szerint a támogatás elvonásával érintett 525 cégnél összesen hatezer munkavállaló dolgozik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ez az átrendezés hét év alatt 212 milliárd forintos pluszforrást jelent az állattartásnak.

Alanyi jogon osztogatná az uniós pénzt a kormány
A Fidesz szerint normatív rendszert kellene bevezetni az uniós pályázati források elosztásánál a vállalati szférában. Ennek következményeképpen 2 millió euróig alanyi jogon kaphatnának pénzt a cégek.
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo