1200 hektár felett nem jár uniós támogatás

A kormányzat gyökeresen átalakítja a mezőgazdasági támogatások rendszerét, ennek jegyében a jövőben a duplájára emelik bizonyos ágazatok kiemelt támogatásait, de elvonják a nagybirtokoknak járó területalapú támogatást.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép: PP Archív, Fotó: Bartos György

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hazánk a következő hét évben 7200 milliárd forintot használhat fel a kohéziós alapokból, illetve 1100 milliárd forintot vidékfejlesztésre. A miniszter szerint lezárulóban van az EB és a magyar kormány között a partnerségi megállapodások. „Nincs akadálya annak, hogy egy hónapon belül a partnerségi megállapodás aláírásra kerüljön, így várhatóan szeptemberben már megjelennek az első pályázati kiírások” – hangsúlyozta Lázár, aki szerint a vidékfejlesztési politikában az elkövetkező időszakban a munkahelyteremtés kerül előtérbe.

Az új uniós ciklusban nyolc operatív program lesz, ezekről itt olvashat bővebben!

Ennek jegyében rendezi át a kormány az agrártámogatási rendszert. „Nagyon fontos döntéseket hoztunk. A munkaerőigényes ágazatok is külön támogatásban részesülnek, különösen az állattartás, növénytermesztés, vetőmagtermesztés vonatkozásában növeljük a támogatásokat, így például megduplázzuk a jószágtartók kiemelt támogatásaikat. Ezt belső átrendezésekkel oldjuk meg: ezért az 1200 hektár feletti (csak növénytermesztéssel foglalkozó) birtokok területalapú támogatásait 100 százalékban elvonjuk míg az 1000 hektár feletti birtokoknak járó területalapú támogatások öt százaléka kerül elvonásra” - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Lázár János szerint az ezerkétszáz hektár feletti birtokok támogatásának elvonása 525 gazdasági társaságot jelent, a számukra eddig juttatott mintegy 20 milliárd forintos támogatást irányítják át a kiemelt ágazatoknak és saját forrásokból egészítik ki hét év alatt 72 milliárd forinttal. A miniszter szerint a támogatás elvonásával érintett 525 cégnél összesen hatezer munkavállaló dolgozik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ez az átrendezés hét év alatt 212 milliárd forintos pluszforrást jelent az állattartásnak.

Alanyi jogon osztogatná az uniós pénzt a kormány
A Fidesz szerint normatív rendszert kellene bevezetni az uniós pályázati források elosztásánál a vállalati szférában. Ennek következményeképpen 2 millió euróig alanyi jogon kaphatnának pénzt a cégek.

Véleményvezér

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.
Budapesten van a legtöbb orosz kém

Budapesten van a legtöbb orosz kém 

Több mint félszáz orosz kém dolgozik Magyarországon.
Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo