hirdetés

Tízből hat fiatal gazda hibázik

A korábban EMVA fiatal gazda támogatást elnyert gazdálkodóknál az elmúlt időszakban nagy számban folytatott le az MVH ellenőrzéseket, az AGRYA tapasztalatai szerint tízből hat fiatal gazda hibázik a támogatás felhasználása során.
hirdetés

Már a tavasz végétől kap az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) arra utaló információkat, hogy több esetben vélnek felfedezni az MVH ellenőrei szabálytalanságokat. Az AGRYA figyelemmel kísérte a folyamatokat, de nem nyilvánított véleményt, várta, hogy nagyobb számban záruljanak le az ellenőrzések – olvasható a Szövetség honlapján.

Nemrégiben az AGRYA-val kapcsolatban álló pályázati tanácsadók és jogász szakemberek tapasztalatait összegezték a fiatal gazda ellenőrzésekhez kapcsolódóan.

A fiatal gazdálkodók közül tízből hatan hibát vétenek a források felhasználásánál. - Kép: SXC

Eszerint az ellenőrzésen átesett gazdálkodók jóval több, mint felénél véltek felfedezni támogatás visszafizetését is eredményező problémát az MVH ellenőrei. Az előbbieket megerősíti, hogy egy nemrégiben lezajlott nyilvános szakmai rendezvényen az MVH tájékoztatása szerint 140 fiatal gazda támogatással kapcsolatos helyszíni ellenőrzésből 93 esetben találtak problémát az ellenőrök és ez összességében több mint 670 millió forintnyi visszafizetést eredményezett.

„Nem állítjuk, hogy a gazdálkodók szakmailag és adminisztratív szempontból minden esetben tökéletesen használják fel az elnyert támogatásokat, ezen a területen van még lehetősége a magyar gazdáknak a fejlődésre. Az azonban elgondolkodtató, ha az ellenőrzött kedvezményezettek több mint 60%-a hibázik, legalábbis az MVH szerint. Az ilyen arányú problémás ügy mögött lehetnek adminisztratív vagy eljárási okok, de ugyanígy más jellegű rendszer hibák is, a gazdálkodói mulasztások mellett” – áll a szervezet közleményében.

Az AGRYA Elnöksége emiatt úgy döntött, hogy összegyűjti, elemzi és összegzi a problémás, visszafizetést eredményező ellenőrzések tapasztalatait. Az AGRYA bízik benne, hogy az elemzés segítséget nyújt majd abban, hogy a most tapasztalt, nem elfogadható helyzet megváltozzon, hogy az esetleges adminisztratív vagy rendszer hibák napvilágra kerüljenek. A lehetséges rendszer hibák feltárása segíthet abban is, hogy az érintetteknek - feltéve, hogy vétlenek - ne kelljen hosszú bírósági eljárásokban bizonyítaniuk igazukat.

Az AGRYA várja az ellenőrzések után elmarasztalt fiatal gazdáktól az ellenőrzéssel kapcsolatos dokumentumokat. Így különösen az eredeti támogatási kérelem, a helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv és a visszafizetést elrendelő MVH határozat másolatát. A megküldött anyagokat pályázati tanácsadók és a jogászok segítségével elemzi az AGRYA. Az általánosítható tapasztalatokról javaslatokat is tartalmazó összegzés készül. Ezt az AGRYA megküldi a Vidékfejlesztési Minisztérium és az MVH illetékeseinek. A dokumentumokat 2012. szeptember 30-ig várja az AGRYA szkennelve, Pdf formátumban az [email protected] email címre vagy az AGRYA 1138 Budapest, Váci út 134/C VI.28 postai címre.

További támogatás fiatal gazdák termőföld-vásárlásához

Mint azt korábban a Piac & Profit megírta, a kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A hitelprogram alapján a termelők a szabad mezőgazdasági de minimis – azaz kis összegű – keretüknek, valamint a hitelbírálati szempontoknak megfelelően legfeljebb 25 millió forintot, a fiatal gazdálkodók pedig 1-50 millió forint közötti, kedvező kamatozású hitelt vehetnek igénybe. A tájékoztatás szerint 20-25 millió forintból, a földáraktól függően, 25-50 hektár termőföldet is lehet vásárolni.

Kedvező kamat

A kamat mértéke 8,5 százalék körüli, amely 1,5-2,5 százalékpont kamatelőnyt biztosít egyes piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben. A futamidő legfeljebb 15 év. Az önerő nagysága pedig a vásárlás nettó költségének legalább a 15 százaléka. Az önerő saját forrásból és vissza nem térítendő állami támogatásból is állhat.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo