hirdetés

Már az okostévénk sincs biztonságban

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET összeállította a káros fenyegetésekkel foglalkozó éves előrejelzését. 2014-ben a felhasználók online adatvédelme lesz az elsődleges fókusztéma.
hirdetés

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET összeállította a káros fenyegetésekkel foglalkozó éves előrejelzését. Az összefoglaló szerint 2011-ben a botnetek és rosszindulatú programok okoztak fejtörést, 2012-ben a fenyegetések többsége már a mobil platformokat érte. Egy évvel később a mobileszközöket érő támadások szédítő sebességgel történő növekedése volt a fő téma. 2014-ben – Edward Snowden nyomán – a felhasználók online adatvédelme lesz az elsődleges fókusztéma.

Az összeállítás három fő területet ölel fel: az adatvédelem hiánya és a hatékonyabb védelem az interneten, az androidos felületeket érő támadások, és az egyéb fenyegetések.

Az adatvédelem hiánya és a védelem növekedése

Az elmúlt években a cloud tárolási technika jelentősen megnövekedett a magán- és a vállalati felhasználók körében is. A Gartner felmérése szerint 2011-ben 7%-ot tett ki a felhő alapú szolgáltatások felhasználóinak száma, míg azt jósolják, hogy 2016-ra ez a szám eléri a 36%-ot. A Cisco Global Cloud Index  felmérése kimutatta, hogy globális felhőalapú adatforgalom 2017-re négy és félszeresére,  1,2 zettabájtról, 5,3 zettabájtra nő.

Forrás: ESET

A „mindenki a cloudba“ tendencia számos biztonsági következménnyel járt, viszont az adatvédelem is hasonló változásokon ment keresztül a helyes és helytelen használatnak köszönhetően.

„Az internetes adatvédelem kihívása nem csupán annyi, hogy csökkentjük az embereket érintő számítógépes fenyegetéseket. Jó kiindulási pontot jelenthet, ha a felhasználói oldalon megjelenik a személyes adatok védelmére való igény, de emellett elengedhetetlen, hogy az emberek tisztában legyenek az információbiztonság minden aspektusával. Ellenkező esetben lehetetlen megvédeni őket a növekvő számítógépes támadások ellen“ – áll a jelentésben.

Az Android operációs rendszert érő támadások

Az ESET már a tavalyi jelentésben is megjósolta az Android operációs rendszert érő rosszindulatú támadások jelentős növekedését. 2012-ről 2013-ra 60%-kal nőtt az észlelet támadások száma, amely 2014-re csak tovább fog terjedni. A 2013-as trendriportban az is evidensé vált, hogy az Android lett a legelterjedtebb mobiltelefon platform.

Forrás: ESET

Az Android platformot támadó rosszindulatú programok száma gyorsan növekszik. A 2012-es adatokhoz képest 2013-ben 63%-kal nőtt a felismert támadások száma (fontos megemlíteni, hogy az adatok csak 2013 októberéig kerültek feldolgozásra). Az androidos platformokat ért rosszindulatú támadások növekedésével párhuzamosan a malware családok számának szaporodását is megfigyelhetjük. Míg 2012 első tíz hónapjában 55, addig 2013 októberéig összesen 79 különféle malware család felbukkanását észlelték.

Veszélyben az okostévénk is - további várható trendek

A fent említett fókuszterületek mellett a következő témákra lesz érdemes fokozottan figyelni jövőre: ransomware vírusok (ilyen például a Cryptolocker nevű kódoló), Java sérülékenységek, a mindig jelenlévő és egyre bonyolultabb botnetek, a 64 bites fenyegetések, illetve olyan kódok, amelyek a virtuális fizetőeszközök ellopását célozzák meg. Emellett nagy figyelmet kell szentelnünk az olyan eszközökre, mint az okostévék, okosautók és játékkonzolok, amelyek óriási lehetőséget jelentenek az internetes bűnözők számára, így rövid időn belül számítanunk kell az okoseszközöket támadó programok megjelenésére.

Forrás: ESET

A teljes Trends 2014 - The Challenge of Internet Privacy jelentés a WeLiveSecurity.com oldalon érhető el. Szintén itt olvasható az ESET bloggerei által írt A buffet of 2014 security and privacy predictions bejegyzés.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo