hirdetés

Újabb veszélyes vírus érte el Európát

A zsarolóvírusok újabb hulláma érte el Európát, de most Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik, a szomszédos országok nagyobb veszélyben vannak – hívta fel a figyelmet az ESET.
hirdetés

Az ESET Telemetria rendszere kiugró észlelési csúcsot mutatott több Európai országban az elmúlt napokban. A biztonságtechnológiai cég állandóan figyelő rendszere már több kontinensen is észlelte a zsarolóvírusok hullámszerű terjedését, amely most újra Európát fenyegette legjobban. Luxemburg magasan vezeti a mezőnyt 67%-os előfordulási aránnyal, a mini államot Csehország és a velünk szomszédos Ausztria követi. Magyarországot a jelenlegi hullám közepesen érintette a 36%-os észlelési aránnyal a lista 15. helyén végzett.

A most kiugró számban észlelt JS/Danger.ScriptAttachment trójai egy kártékony JavaScript fájl amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, mint például a Locky, amely észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

„A biztonsági megoldásokat, például az ESET termékeit használó internetezők biztonságban vannak. Az újfajta megoldások már hatékonyan kiszűrik és blokkolják azokat a kártékony kódokat amelyek különböző zsarolóprogramokat próbálnak letölteni és futtatni készülékeinken.” – mondta Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

A JS/Danger.ScriptAttachment trójaihoz hasonló működési elvvel a JS/TrojanDownloader.Nemucod kártevő már többször veszélyeztette az európai kontinenst. Az ESET Telemetria rendszere már tavaly decemberben és idén márciusban is megnövekedett aktivásra figyelmeztette a felhasználókat.

A hatékony védekezéshez a naprakész és jól konfigurált vírusvédelem, valamint a hibajavításokkal rendszeresen frissített operációs rendszer mellett az értékes és pótolhatatlan adatainkról való rendszeres mentést javasolt egy elkülönített, és fizikailag csak a mentések idejére csatlakoztatott meghajtóra, az elkészült mentéseket pedig érdemes letesztelni és kipróbálni.

A zsarolóvírusokról minden információ magyar nyelven megtalálható a http://www.eset.hu/zsarolovirusok weboldalon.

 

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo